M-au mâncat tastele cu sfaturi pentru cineva care acum face zacuscă. Deh, cu toţii mai greşim...
Mulţumiri pe această cale doamnei Patrichi Victoria (nu are blog, deşi ar avea ceva de zis în ale bucătărelii) din Tecuci, de la care m-am inspirat cu mulţi ani în urmă!
Întâi pregătim un grătar afară, cu lemn de fag (dă o aromă mult mai plăcută celor ce se vor coace).
Sau dacă vă place în bucătărie, o plită, o tablă sau ce aveţi la îndemână.
Un tuci atât de mare câtă zacuscă vreţi să faceţi.
Ingrediente :
- 5Kg vinete coapte fără sâmburi în exces
- 5Kg gogoşari sau kapia copţi
- 1Kg de morcov torturat şi el (dar şi noi) pe răzătoarea mică
- 3Kg ceapă tăiată julien
- 1.5Kg mere pe răzătoarea mare (să nu fie acre ci cât se poate de dulci)
- 1.5Kg suc de roşii mai grosuţ
Se moaie ceapa în ulei cu puţină apă, se adaugă morcovul şi se fierbe, gogoşarii tăiaţi subţiri merg şi ei la fiert, se adaugă vinetele tăiate în sferturi de rondele scurse de zeamă.
Merele rase se adaugă spre sfârşit, cu foi de dafin şi piper boabe după dorinţă. Sare după gust şi sfatul medicului.
După ce legumele au fiert se adaugă sucul de roşii şi se fierbe amestecând continuu până când iese uleiul la suprafaţă. Dacă se încăpăţânează să nu iasă mai adăugaţi ulei, câte un pic, până se întâmplă minunea.
Borcane mici sterilizate şi umplute cu ce-am făcut ! Locul lor e la cuptor, foc mic cam o oră, după care se odihnesc tot acolo până ce se răcesc complet.
Puteţi completa reţeta cu ciuperci, măsline, etc dar mie aşa îmi place.
Pentru că eu încă nu am făcut-o, imaginea nu-mi aparţine!
![]() |
Sursa ! |
Dar iarna, pe pâine uşor prăjită, la căldura unui Merlot sau Cabernet, pâlpâind ca un rubin ţigănesc în pahare, orice zacuscă devine revelaţie!
Pare sa fie delicioasa... Daca ma "apuca harnicia de ... brat", am sa incerc sa gatesc zacusca dupa reteta recomandata, apoi iti zic cum a iesit. Merci si o zi buna in continuare!
RăspundețiȘtergereSa-mi trimiti un borcan ! :)
ȘtergereDaca o fi atat de suprema dupa cum zici, nu cred ca o sa-mi ramana si pentru tine... imi pare rau. :D
ȘtergereDaca o fi atat de suprema dupa cum zici, nu cred ca o sa-mi ramana si pentru tine... imi pare rau. :D
ȘtergereM-am obisnuit deja ! :p
ȘtergereTuturor li se pare prea buna ca sa dea macar un borcan ! :)
Asta-i o lume mai frumoasa ??? :)
Radu, Radu, pe zi ce trece ma conving mai tare ca ti-ai ratat cariera. Ai fi ajuns un mare poet daca nu ti-ai fi consumat energia cu K.
RăspundețiȘtergereFug la bucatarie sa pregatesc ceapa si sa torturez morcovii. Sa stii ca voi incerca sa pun si mere, dar numai in cateva borcane (anul acesta). Merci mult!
Si K e poezie ! :)
ȘtergereSucces !
Imi place mult noul tau nume... :)
ȘtergereLasa, lasa linguseala ! :)
ȘtergereCand trimiti zacusca ???
Cred ca ar trebui sa ma grabesc, pana nu gasesc toate borcanele goale, ca baietii astia ai mei parca nu mai vad altceva cand vine vorba de mancare. :)))
ȘtergereMai ai timp de o serie noua !
ȘtergereTu vrei neaparat sa ma vezi lesinata in bucatarie? :))))
ȘtergereMai ai si alte asemenea retete?
RăspundețiȘtergereScrise ???
ȘtergereNuuu ! :p
Ce îmi place zacusca! Şi nu am mai mâncat de ceva timp!
RăspundețiȘtergerePe vremuri mai făcea şi mama, şi soacră-mea!
Totul incepe cu primul pas ! :) Nu e timpul trecut sa faci ! :)
ȘtergerePoate că voi încerca! :)
ȘtergereSa-mi trimiti si mie un borcanel ! :)
ȘtergereImi place, e foarte buna dar si greu de facut. Din acest motiv de cativa ani am renuntat sa mai facem.
RăspundețiȘtergereSsst !
ȘtergereStiu pe cineva care a facut deja, dar e secret !
Sper sa-mi trimita si mie un borcan ! :)
Hmmmmmmmm, hmmmm
RăspundețiȘtergereEnigmatic comentariu ! :)
ȘtergereDaca ai facut-o intre timp, trimite o felie de paine cu zascusca suprema. Asta nu e reteta pentru puturosi, e ptr gospodine :)) Cat as saliva eu la ea, dar ... nu ma incumet.
RăspundețiȘtergereAnul ăsta slabe șanse! :( Dar poate mai există doamne hărnicuțe prin țara asta... :)
Ștergere