DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

duminică, 5 ianuarie 2014

LUCRURI INTERZISE

Moţăiam aseară-n pat cu televizorul deschis.

Ca prin vis o aud pe Loredana într-un duet cu Paul Ciuci...

Ştiţi voi, solistul de la Compact. Într-un duet cu melodia Fata din vis. Prima mea întrebare somnoroasă a fost ce putea să cânte Loredana despre fata din vis? Deschid ochii, beau o gură de bere şi aud fără să vreau că rockul românesc a fost ostracizat înainte de 1990. Buimac mă îndrept spre colecţia mea de discuri din celuloid să văd data de pe cel cu "Fata din vis" scos de Electrecord. 1984 scrie pe el. Sunt un pic nedumerit şi îmi vine ideea acestui articol.

Haideţi să parcurgem împreună câteva din lucrurile interzise pe acele vremuri:
1) Bancurile cu Ceauşescu-dar auzeam cel puţin trei noi cu el în fiecare zi.
2) Întrunirile de mai mult de 3-5 persoane erau considerate ilegale cu excepţia cozilor la ce vreţi voi.
3) Lenea era interzisă! Îmi aduc aminte o zicală de pe vremea aia care spunea ceva de genul " munca l-a făcut pe om dar nimeni n-a murit că n-a muncit"
4) Kentul, cel lung alb şi whisky-ul. Cei drept nu mă dădeam în vânt după ele. Mai bune erau Snagovul cartonat şi vodka STOLICHNAYA.
5) A, da şi muzica rock, interzisă, că de la asta a pornit totul. Ma întreb totuşi de unde ştiam tot ce înseamnă Compact, Semnal M, Roşu şi Negru, Holograf sau de unde ştiam pe de rost versurile de la "Mugur de fluier".

Era să uit, filmul Nemuritorii cu muzica aceea a lui Phoenix, l-am văzut de cel puţin cinci ori la cinematograful Arta din Tecuci.

Şi ca să nu spuneţi că vă mint vă dau două poze făcute calde. Vă rog doar să dataţi discul cu ce vreţi voi, cu ochiul, cu inima sau C14!

Faţă disc

Reversul

Aştept cu nerăbdare critici sau ce vreţi voi! La mulţi ani!

24 de comentarii:

 1. Erau interzise întrunirile, dar totuși existau cele mai mari întuniri. Cenaclul Flacăra. Fără voia celor de sus, mulți își alinau setea de frumos, foamea de libertate, participând la aceste mega spectacole. Acum, dacă stau bine și gândesc, era și asta un mod de dezamorsare controlată. De aici, de la aceste spectacole au pornit multe voci, multe cântece, multă poezie.

  RăspundețiȘtergere
 2. 1974 - zice wiki, pentru ca eu nici macar nu eram in proiect la vremea aceea.

  RăspundețiȘtergere
 3. La capitol lucruri interzise îmi mai vine în minte unul. Mircea Eliade. Noroc că am avut un profesor de română fantastic în liceu, care nu a ezitat să ne vorbească despre el și să ne și împrumute cărțile să le citim.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ooo, Mircea Eliade! Îmi amintesc cu câtă plăcere l-am citit atât din biblioteca municipală cât şi din cea a liceului! :)

   Ștergere
 4. Nu ştiu să datez discul, Radu, îmi pare rău.
  " Lenea era interzisă! ", - Ăsta a fost cel mai bun lucru, interzis. Păcat că a fost, ostracizat şi uite cum interesele personale ale mai marilor noştrii au încurajat-o atât de mult prin ajutoarele sociale, distrugând fabrici şi uzine şi tot ceea ce era bun în ţara noastră!
  Informaţia şi libera exprimare erau interzise!
  O duminică minunată îţi doresc, Radu! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Informaţiia şi libera exprimare nu au fost interzise mai mult decât sunt acum. Dacă te străduiai un pic le aveai pe amândouă! Doar că acuma costă, din păcate nu puţin. :(
   Nu sunt un nostalgic ci doar încerc să creionez o anumită perioadă!
   Duminică plăcută şi ţie!!!

   Ștergere
 5. Tot ce e interzis e deosebit de tentant, nu? :) Rockul cu siguranta nu a fost insa interzis, si eu mai tin minte inca multe dn melodiile cantate de Compact, Semnal M, Roşu şi Negru, Holograf, si care merita ascultate si acum, find intradevar o muzica de calitate, care nu are moarte.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cum ar fi şi Sfinx cu melodia "Sub un cer violet" :)
   Bine acum văd că au schimbat un pic titlul...
   Dacă îţi face plăcere ai link-ul aici:
   http://www.youtube.com/watch?v=0FWBNVefAq4

   Ștergere
 6. Interzis era sã deţii valutã. Dar sã ridice mânã cine nu avea? Interzis era sã deţii aur. Pânã şi verighetele ar fi trebuit sã le iei cu certificat de cãsãtorie de la Monetãria Statului. Cine nu avea sau nu cumpãra aur când avea posibilitatea? Interzis era sã cumperi ceva din Shop, blugi, Rexona, Kent sau mai ştiu ce. Dar erau mai multi blugi pe stradã decât în acele magazine. Multe erau lucrurile interzise dar la multe se închideau ochii. Interzise erau relaţiile cu strãinii. Chiar şi cu studenţii strãini de la noi. Sã continui? Sau intrarea la Cazinouri unde se juca, de exemplu pe Litoral sau în Bucureşti. Şi cine îi opreau? Mai sunt atâtea alte lucruri care erau interzise dar, ca orice lucru interzis era tare atractiv.
  Muzica din “Club A” de la Arhitectura sã nu-mi spuneţi cã era patrioticã! Iar ceaiurile se fãceau cu tei sau muşeţel? Ştiam şi de Cioran şi de Noica şi de Eliade.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am prins mai mult de jumătate de an în căminele din Regie şi Grozăveşti, Înainte de 1989! :)

   Ștergere
 7. eram prea mica atunci dar stiu ca din acele vremuri vin frumoase canturi, frumosi oameni. nu stiu cat si ce era interzis, dar cred ca tocmai interzisul ala facea unele lucruri sa fie spuse cu mai multa putere.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. N-au fost vremuri tocmai urâte! De fapt îmi amintesc cu multă placere de multe momente de atunci! :)

   Ștergere
 8. Erau multe interzise in acea vreme si totusi nu putini erau cei ce sfidau acele lucruri. Si nu neaparat din teribilism.Parca era chiar mai tentant

  RăspundețiȘtergere
 9. mie mi-a placut faza cu ciculatul masinilor cu nr impar intr-o zi si alta zi cele cu nr par , pentru economie .. pfft am scris si eu un post relevant daca vrei sa il lasi ca link : http://www.georgenenciu.com/9-lucruri-interzise-in-alte-tari-si-in-romania-nu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îl las, de ce nu? Am şi câştigat un pariu pe tema asta!
   Eram pe o margine de şanţ impreună cu amicul meu Tinel aşteptând într-o frumoasă duminică o ocazie care să ne întoarcă în Tecuci! Pun pariu că prima maşină care ne va lua va avea număr cu soţ, pe o vadră de vin! Tinel ţine pariul şi îl si plăteste că doar era duminica numerelor cu soţ! :)

   Ștergere
 10. Aparent erau multe chestii interzise insa existau destule supape pentru ca situatia sa nu devina foarte critica. Supapele acelea erau lasate sa functioneze. :)

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !