DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 5 februarie 2014

MEDIEREA ESTE NATURALĂ

Voi nu credeţi

Păi ia să luam câteva exemple aleatorii...
Dacă aveţi un frate sau o soră, în mod sigur copii fiind, v-aţi certat de la o jucărie sau de la o prăjitură şi atunci unul din părinţi v-a ascultat, v-a vorbit cu blândeţe şi în final v-a împăcat.
La grădiniţă, la şcoală este imposibil să nu fi avut conflicte cu colegii şi atunci unul din dascălii mai nepărtinitori a încercat să vă rezolve controversele.
La joacă de asemenea, un tovarăş mai calm sau un părinte media conflictele şi în final vă strângeaţi mâna.

Mediere, asta a fost cheia rezolvării majorităţii conflictelor în prima perioadă a vieţii.
Din păcate copilăria trece, orgoliile cresc şi în cel mai fericit caz conflictele se rezolvă acum în sălile de judecată cu preţul multor bani dar şi timp, nervi, nesiguranţă. Si din păcate de multe ori pentru fleacuri.

Puţină lume ştie că există o alternativă cu nenumărate avantaje şi anume medierea.
Ştiam că există dar cam atât. Răsfoind blogosfera am dat de un articol în care trei reputaţi mediatori ne explică pe înţelesul nostru ce înseamnă această formă de rezolvare a conflictelor şi cui se aplică.

Merită să vă informaţi. Vă doresc tuturor o viaţă lină şi liniştită, dar realitatea...
Aşa că e mai bine să ştim.

Mediere

17 comentarii:

 1. Bine ar fi, Radu, ca niciodată să nu se ajungă la niciun fel de conflict, indiferent de situaţie, să fie doar pace şi înţelegere, însă, dacă se întâmplă asta, cred că medierea este cea mai bună cale, pentru că ambele părţi au de câştigat şi în plus scapă de procesele foarte lungi, obositoare, costisitoare şi părtinitoare. Acuma depinde foarte mult şi de părţile implicate, cât de orgolioase sunt şi cât de mult sunt dispuse la comunicare, pentru că există oameni cu care pur şi simplu nu se poate comunica,...
  Cert este că înţelegerea este cea mai bună din toate :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce bine ar fi dacă toţi ar judeca ca tine!

   Ștergere
  2. De când mă ştiu, Radu, mereu am căutat înţelegere, am preferat să las de la mine şi să pierd, decât să traiesc în duşmănie cu cineva. Nu vreau să port povara duşmăniei în suflet. Vreau să am sufletul liniştit şi împăcat. :)

   Ștergere
  3. Nu ştiu, dacă toţi. Altfel n-ar mai fi certuri. Poate că da. Dar atunci, poate s-ar desfiinţa tribunalele,...
   Chiar nu ştiu ce să spun, după câte mai văd eu în jurul meu că se întâmplă. :)

   Ștergere
  4. Eu unul nu am nici o îndoială! Oamenii nu sunt buni!
   Poate doar unii dintre ei, o infimă minoritate.
   Dar se pare că asta ne-a făcut să evoluăm! :)

   Ștergere
 2. Da, e mult mai bine sa-l strangi de gat pe altul prin intermediar. Glumesc! Mediatorii sunt utili in cauzele incalcite.

  RăspundețiȘtergere
 3. Orgoliile sunt de cele mai multe ori cauza conflictelor, iar oamenii sunt obisnuiti sa ia calea judecatii in astfel de cazuri. Medierea este o solutie mult mai simpla si mai economicoasa....

  RăspundețiȘtergere
 4. Sa stii ca meseria de mediator mi s-ar fi potrivit manusa. Din pacate, pe vremea cand faceam scoala habar nu aveam de existenta ei, asa ca am mediat numai conflictele dintre prieteni, din familie si chiar pe cele care nu aveau nici o legatura cu oameni cunoscuti de mine, doar pentru ca le observasem. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Păi ai calitatea "mai mult decât necesară"! Restul sunt amănunte! :)

   Ștergere
 5. Stii care-i ciudatenia? Ca poate fi mediator cam oricine e dispus sa dea taxa aia destul de mare pentru a face un asa-zis curs (vreo 3000 de lei, dupa cate stiu). Pe care cred ca il absolva toata lumea daca tot plateste ;) Cred ca trebuia sa fie asa ceva doar cei cu studii juridice caci sunt o multime care nu reusesc sa ajunga in barou ca nici asta nu-i asa de usor azi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ellz, să fim serioşi!
   Nu ştiu dacă în practică se întâmplă aşa ceva, în principiu un avocat şi un mediator nu au ce căuta în aceeaşi barcă. :)

   Ștergere
  2. Scuze Elly! Nu reuşesc să stăpânesc diacriticele!

   Ștergere
  3. Radu, totusi e preferabil sa aiba chiar daca nu pare. Oricum disputa exista, nu e parerea mea :) Foarte multi avocati au facut aceste cursuri deja de cativa ani, asteptand sa devina meserie recunoscuta. Am cunoscuti in bransa, si in una, si in alta. :)

   Ștergere
  4. Am aprofundat un pic. Pănă si legislaţia spune că o persoană nu poate fi şi avocat şi mediator pentru aceeaşi persoană! Ceea ce e cumva firesc! Dacă o să se şi întâmple! :)

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !