DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

duminică, 23 martie 2014

POVESTE TRISTĂ

Şi din păcate adevărată

Ieri îmi sună telefonul. O surpriză plăcută!

Dan, colegul meu din liceu şi de leat la Politehnica din Bucureşti este în oraş. Hotărâm imediat să ieşim la o bere. De mai mult de zece ani nu ne-am văzut, nu se pun Facebook-ul sau telefoanele.
Din vorbă-n vorbă mă întreabă ce făceam când m-a sunat. Îi răspund sincer că încerc să scriu un articol despre recoltarea celulelor stem la naştere, că nu mă pricep şi că mă documentam.
Brusc, îmi dau seama că s-ar putea să fi făcut o gafă. Mare!
Ca tătic a fost cel mai harnic dintre noi. În 1993 şi-a ţinut în braţe primul născut. La începutul lui 1994 dansam la botez. În 1995 a fost diagnosticat cu cancer al sistemului nervos (Neuroblastom). După ce au făcut tot ce era omeneşte posibil în România şi în Grecia unde sora lui era medic, după o luptă, o frământare pe care numai cine trece prin aşa ceva o poate înţelege, băieţelul s-a stins. Cazul a fost un pic mediatizat în presa vremii. Văzându-mă încurcat, îmi spune:
-Radu, am trecut de mult peste asta! Având în vedere prin ce am trecut m-am mai informat cât de cât în domeniu, aşa ca să ştiu ce-ar fi fost dacă... Dar mai bine dă un rând şi hai să vedem ce facem cu articolul tău. Am tableta la mine.
Îi arăt sursele de documentare la care exclamă:
-Este vorba de Cord Blood Center Medical! O urmăresc de mult, de opt ani când au făcut prima recoltare de celule stem in sistem privat din Romania. Am auzit că sunt chiar buni!

-Dane, crezi că ar fi bine să recomand viitorilor părinţi să se informeze despre recoltarea de celule stem la naştere?
-Categoric şi în măsura în care este posibil să o şi facă. Din păcate acum 21 de ani nu era posibil! Privind în urmă nimic nu e mai important decât să ştii că ai făcut tot ce-ai putut pentru viitorul copilului tău!

-Dar chiar vindecă boli?
-Nu pe toate! Din ce am citit se foloseşte cu succes în peste 80 de boli! În cazul meu particular sigur ar fi ajutat!

-Despre procedura în sine ştii ceva? Este complicată, dureroasă?
-Din ce am citit nici una, nici alta! Dar cum nu sunt specialist mai bine îi lăsăm pe cei în drept să vorbească mai ales că dau toate informaţiile la link-ul www.cordcenter.ro/recoltare-celule-stem.html .

-Crezi că pentru tinerele familii din România este accesibilă din punct de vedere financiar?
-Când eşti la început de drum şi student aşa cum a fost cazul meu e un pic mai greu! Dar uite, sunt pachete destul de accesibile care pot fi plătite şi în rate începând de la 249 lei/lună. Neapărat să dai link-ul www.cordcenter.ro/pachete.html . Dacă stau bine să mă gândesc efortul acesta este o picătură din ce a cheltuit familia mea după diagnostic.

-Despre serviciile pe care le oferă ce-ai auzit?
-Numai de bine! Şi nu numai din România! De exemplu în 2013 au fost prima bancă de celule stem din România care a susţinut medical şi financiar transplantul de celule stem în SUA, în cazul unui băieţel de 3 ani diagnosticat cu paralizie cerebrală.

-Despre persoane cu nume celebre care au apelat la ei ai auzit ceva?
-Ştii ce? Mi s-a uscat gura! E o pagină specială pe site, că nu sunt puţine asemenea persoane! Încă un rând, îi spune chelnerului!

Ne-am despărţit târziu dar despre asta n-am mai vorbit. I-am respectat tăcerea despre subiect.

Părerea mea este că această ramură a medicinei este la început de drum! Cu progresele rapide care se fac acum putem avea mari surprize în anii viitori! Surprize plăcute!
Atenţie să nu rataţi concursul lor cu câştigători în fiecare săptămână şi cu premii pe măsură!

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2014, proba 12.

8 comentarii:

 1. Este o solutie de viitor, de care orice familie trebuie sa profite. E bine sa nu ai nevoie asa ceva, dar daca..... nu se stie niciodata. Precautia e mereu necesara.

  RăspundețiȘtergere
 2. E o metoda care se aplica de ceva timp prin alte tari. E foarte utila intr-adevar.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mi se face pielea de gaina cand citesc despre astfel de cazuri. Din fericire, medicina evolueaza constant, ceea ce ne da sperante ca in viitor copiii vor putea fi salvati. Voi sprijini fara sa stau pe ganduri astfel de initiative.

  RăspundețiȘtergere
 4. Sper ca din ce în ce mai multe poveşti să se termine cu bine!

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !