DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 19 ianuarie 2015

MĂRŢIŞOARE, MĂRŢIŞOARE

Când le primiţi inima nu vă tresare?

Doamnelor, domnişoarelor, pentru voi este întrebarea...
Dar v-aţi întrebat vreodată câtă muncă, câtă migală, câtă îndemânare se ascunde în micile bucurii de început de primăvară? Sunt sigur că nu. De aceea o să încerc să vă creionez un pic un mic tabloul Nu, n-am făcut niciodată mărţişoare. Dar mi-a plăcut să fac obiecte lucrate de mână. Lumânări din parafină şi gel. Şi am cunoscuţi, prieteni care în această perioadă lucrează chiar şi câte doisprezece ore pe zi ca să vă poată oferi o mică bucurie. Da, de întâi martie. Vă spun ceva mai târziu de unde vine obiceiul.
Credeţi că le este uşor? Nici pe departe! Au nevoie de foarte multe lucruri în afară de timp, răbdare şi îndemânare.
De exemplu au nevoie de mărgele şi accesorii, fără de care nu poţi merge mai departe.
Sau pur şi simplu de accesorii bijuterii, pentru simplu fapt că obiceiul a căpătat o largă răspândire în zona urbană.
Ori doar de accesorii mărţişoare, nu de alta dar să păstrăm cât de cât din spiritul acestei sărbători. Şi cred cu tărie că asta ar trebui să facem, fără să ne îndepărtăm prea mult de ea.
Una peste alta le cam găsiţi pe aici pe toate. Nu trebuie să vă înghesuiţi, că este loc pentru toată lumea. Fie că vreţi să le faceţi acasă, la şcoală, la grădiniţă sau de ce nu ca o mică afacere, aveţi cu toţii loc. Aici ori în link-urile puse un pic mai sus:


Da, da, da! Aici puteţi găsi accesorii de mărţişoare, de confecţionat bijuterii, unelte, adezivi, pietre semipreţioase şi câte şi mai câte, practic tot ce vă trebuie.
În plus găsiţi sfaturi preţioase şi utile despre ce înseamnă confecţionarea mărţişoarelor şi nu numai. Filmuleţe pe You Tube, tutoriale, chiar tot, tot ce vă trebuie.
Sunt un mare fan al lucrurilor realizate manual, al tradiţiilor şi a punerii unei mici bucăţele de suflet în tot ce faci. Aşa cum poţi şi de câte ori poţi.
Vă doresc spor la mărţişoare, zâmbetul să vă răsară la început de primăvară!

Cum v-am promis la început o să vă spun câte ceva despre această datină veche. Se pare că arheologii au găsit dovezi despre existenţa ei cu mai bine de opt mii de ani în urmă. Pietricele vopsite în alb şi roşu, legate într-un şirag.

Oricum, cel mai mult îmi place obiceiul din Bucovina. În care doamnele oferă mărţişoare. Deh, sunt şi eu bărbat. Chiar am asistat pe viu acum ceva mulţi, mulţi ani în urmă la acest obicei, dar asta este, n-a fost să fie! Deci în mare, obiceiul constă că fetele, femeile oferă mărţişoare băieţilor, bărbaţilor. Cu diferite scopuri, că femeile sunt cam la fel peste tot prin lume, sper să nu mi-o iau pe coajă de la nimeni. Deşi, ştiu sigur că nu o  să scap. Aşa sunt eu mai ghinionist.
De baba Dochia cu ale ei cojoace nu vă mai spun pentru că sunt sigur că ştiţi povestea cu toţii. Aia în care urcă cu oile la munte, se face cald, leapădă cojoacele şi... ne rămân Babele din platoul Bucegi.

8 comentarii:

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !