DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 13 septembrie 2016

13 SEPTEMBRIE ÎN DATE ISTORICE

Evenimente legate de români şi România

Ce s-au întâmplat în data de 13 septembrie, de-a lungul anilor
  • 1724 - Sfinţirea Mănăstirii Văcăreşti, ctitorie a familiei Mavrocordat - cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc, cea mai mare mânăstire din Balcani; ca urmare a activităţii de „sistematizare teritorială urbană şi rurală” iniţiată în 1974, prin Legea nr.58, în decembrie 1984 întregul ansamblu al Mănăstirii Văcăreşti a fost dărâmat.
  • 1838 - S-a născut Otto Friedrich August Benndorf, arheolog, membru de onoare străin al Academiei Române; a acordat o atenţie specială monumentului de la Adamclisi şi a publicat, împreună cu istoricul român Gr. Tocilescu lucrarea „ Monumentul de la Adamclisi. Tropeum Traiani ”
  • 1848 - O companie românească de pompieri a încercat o ultimă tentativă de apărare a revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească împotriva intervenţiei otomane în bătălia din Dealul Spirii
Sursa

  • 1875 - Mihai Eminescu îl duce, pentru prima dată, pe Ion Creangă la “Junimea”, unde acesta citeşte povestea “Soacra cu trei nurori”
  • 1908 - S-a născut Edgar Papu, exeget şi istoric literar, membru post-mortem al Academiei Române
  • 1913 - A încetat din viaţă, prăbuşindu-se cu avionul său, Aurel Vlaicu, inginer şi constructor de avioane, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale
Sursa

  • 1992 - La Festivalul internaţional al filmului Mostra Internaţionala de la Veneţia, filmului "Hotel de Lux" al regizorului Dan Piţa i-a fost decernat "Leul de argint"
Dacă mai ştiţi şi alte evenimente care ar trebui menţionate şi mi-au scăpat vă rog să mă trageţi de mânecă, să le adăugăm.

2 comentarii:

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !