DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Cum ar fi dacă...

Când vine vorba despre science fiction, pot să afirm, cu mâna pe inimă, că sunt un fan înrăit al genului chiar dacă este vorba de film, carte sau chiar scurte povestiri. Nu cred că am ratat să citesc vreun clasic, vorbind de tot ce a fost tradus în româneşte. Şi nici vreuna din marile producţii de film care au fost distribuite la noi.

Aşa că aştept cu interes să văd thrillerul SF Arrival (tradus la noi Primul Contact), al lui Denis Villeneuve (regizorul filmelor Sicario şi Prisoners), avându-i ca protagonişti pe Amy Adams, Jeremy Renner şi Forest Whitaker, distribuit de InterComFilm.


Din păcate, prins în febra maratonului blogosferic care este Supeblogul, am uitat un lucru important. Să-mi fac rezervare pentru bilet. Aşa că ratez lansarea filmului la cinema în 11 noiembrie 2016. Agenda şi termenele limită îmi permit să-l văd de abia luni seara, pe data de 14. Ca să fiu sigur fac şi rezervarea. Până atunci sunt obligat să mă mulţumesc cu trailerul. Sper să ridice un colţ de cortină, cât să arunc o privire deşi ştiu că cer prea mult.Numai că acest trailer n-a dezvăluit nimic din desfăşurarea poveştii. În schimb m-a incitat să visez cu ochii deschişi, să-mi alcătuiesc propriile scenarii şi să mor de curiozitate să văd care din ele se apropie cel mai mult de film. Ceea ce înseamnă că a fost bine făcut, acesta fiind de fapt rolul lui.

Încerc să mă uit la meciul România - Polonia, dar mintea îmi este departe. Încerc să-mi imaginez ce ar trebui făcut în cazul unui prim contact.

Trebuie să recunosc că prima dată mi-a trecut prin minte imaginea bucolică a unui sat pierdut prin Bărăgan, unde un extraterestru pierdut şi el pe-acolo este întâmpinat pe uliţa principală, cam prăfuită, de o babă mai mioapă cu salutul: Şiii... , mătăluţă cu ce treabă p-acilea?

Sau, undeva mai la nord, un loc izolat între nămeţi. Uşa singurei crâşme din sat, numită de localnici "La mistreţul ghebos",  se deschide  lăsând să intre viforul. Văcarul satului, după ce se scutură de zăpadă, spune pe un ton grav dar suficient de tare încât să acopere rumoarea din singura încăpere: Extratereştrii! Sunt aici! Iar şeful de post se ridică nesigur de pe scaun spijinindu-se-n bulan şi-l întreabă: Nea Vicenţiule! Ai luat-o de dimineaţă? Ia dă-te-ncoace să te miros!

Natura mea pragmatică îşi cere întâietatea cuvenită şi mă ajută să schiţez câteva idei:
- luând în considerare faptul că ei au ajuns pe Pământ şi nu invers, ceea ce denotă că măcar în câteva domenii sunt mai avansaţi ca noi, i-aş lăsa pe ei să vadă de iniţierea contactului.
- dacă ar fi venit cu intenţii ostile, nu şi-ar mai bate capul cu stabilirea unei căi de comunicare iar dacă ar vrea să ne înrobească, în nici un caz nu ar face-o fără să înţelegem ce vor de la noi.
- aş folosi reprezentări grafice ale atomului, energiei nucleare, numere prime, ceea ce pentru ei ar trebui să fie echivalentul tablei înmulţirii.
- pentru stabilirea unui limbaj simplu aş încerca folosirea cărţilor de colorat pentru copii.
- pentru stabilirea originii lor aş folosi hărţi spaţiale, am văzut eu câteva pe diverse site-uri (cu localizarea pământului faţă de diferite stele).
- în funcţie de progresele făcute lista poate continua.

Brusc îmi dau seama că sunt complet depăşit. Pur şi simplu pentru că pornesc de la nişte premise care s-ar putea să nu fie întrunite niciodată. Îmi dau seama că singura abordare posibilă ar fi să-mi las mintea liberă. Şi să pornesc de la considerentele că orice este posibil (în felul ăsta nimic nu m-ar putea lua prin surprindere) iar cunoaşterea este doar o cupă goală.

Polonezii ne-au bătut cu trei la zero. E clar că nu suntem pregătiţi. Alunec încet în somn înainte de a mă dumiri dacă este vorba despre calificarea la campionatul mondial de fotbal sau despre un prim contact cu o specie raţională extraterestră.
Câteva din imaginile care mi-au stârnit curiozitatea. Voi cum aţi aborda un prim contact?


#filmebune, #InterComFilm


Note:
- Imaginile aparţin site-ului http://www.intercomfilm.ro/
- Articol scris pentru proba 17, "ARRIVAL. Cum comunici cu necunoscutul?", din cadrul competiţiei Superblog 2016.

10 comentarii:

 1. Nu prea sunt fana a filmelor SF, nici a thriller-elor, dar trebuie sa recunosc ca trailer-ul de la acesta mi-a starnit atentia. Posibil sa ajung si eu la cinema sa il urmaresc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din ce am auzit, chiar merită văzut. Mai mult o să pot spune de luni seara.

   Ștergere
 2. Incearca sa vorbeasaca cu ei aratandu-le o tablita cu "HUMAN" scris pe ea...

  RăspundețiȘtergere
 3. Parca extraterestrii erau altii la fotbal!Sau ptr. noi, toti sunt extraterestrii?! :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Mie imi plac filmele SF inca din copilarie. Si cred ca pe o alta planeta exista viata. Poate ca am luat legatura cu alte forme de viata de pe alte planete deja, dar informatiile ne sunt tinute ascunse. Sau am eu o imaginatie prea bogata...

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !