DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 18 ianuarie 2017

Aspiratoare cu sac. Trecut, prezent şi viitor

Deşi cuvântul aspirator înseamnă conform dex-ului, citez, "1. Adj. Care aspiră (1). 2. S. n. Aparat pentru aspirarea fumului, a prafului, a gazelor etc.", cei mai mulţi dintre noi, în special gospodinele, se referă la un aparat sau chiar un sistem de curăţenie. Se mai foloseşte în construcţii lingvistice mai mult sau mai puţin academice ca de exemplu: aspirator de femei, aspirator de bani şi mă opresc aici, din motive lesne de înţeles.

Ca atare, vă invit să urmărim împreună, o scurtă prezentare romanţată a felului cum sunt percepute aceste aspiratoare cu sac în viziuni artistice şi/sau practice în trecut, prezent şi viitor.

Aspiratoare cu sac - The Flintstones


Cine nu îşi aduce aminte de unul din cele mai populare seriale de televiziune create vreodată? A fost tradus la noi "Aventuri din epoca de piatră".

Aspirator cu sac cu evacuare spontană

În imagine îl vedem pe Fred citind rubrica sportivă, aşa cum îi stă bine oricărui soţ responsabil, şi pe Wilma mânuind cu entuziasm aspiratorul primit cadou de ziua ei.

Aspiratoare cu sac - în muzica rock


Sunt sigur că toată lumea a auzit într-un fel sau altul de celebra piesă rock a celor de la Queen - I Want to Break Free. Demn de menţionat este că în clip apare, poate, primul sistem de curăţenie care foloseşte filtrare HEPA (high-efficiency particulate arresting) pentru sacii din dotare.


Aspirator cu sac de unică folosinţă

Este o melodie de dragoste, de dragoste pentru aspiratoare cred eu... Menţionez că nu sunt vorbitor de engleză. De remarcat ţinuta lui Freddie Mercury.

Aspirator cu sac - Daewoo


Motivul pentru care apare în acest articol este că îl folosesc. Da, eu, vă rog să nu zâmbiţi. Are această culoare pentru că atunci când l-am luat era ultimul. Sau pentru că vânzătoarea era o tinerică brunetă cu ochi albaştri. 

Aspirator cu sac Daewoo

Nu mai ştiu exact motivul pentru care l-am luat, dar cert este că îmi fac treaba şi sunt mulţumit de el.

Aspiratoare cu sac - The Jetsons


Se pare că acest electrocasnic este indispensabil în orice epocă. Apare deasemenea în popularul serial de desene animate, The Jetsons.

Aspirator cu sac ascuns Rosie

Nu se vede sacul, dar sigur este ascuns, undeva. De remarcat că se numeşte Rosie şi poartă fustiţă.

Aspiratoare cu sac - viitor, viziunea care-mi place


Pentru cei care mă cunosc, nu este un secret că sunt un fan înrăit al filmelor SF. Un loc aparte îl ocupă seria de filme Războiul stelelor. De aceea mi-aş dori ca următorul aspirator să arate aşa:

Aspirator Star Wars

Şi să fie la fel de deştept şi descurcăreţ ca şi micuţul R2-D2.

*

Lăsând romanţarea la o parte, responsabili cu producerea murdăriei din case suntem noi, locuitorii lor. Astfel numeroase studii au arătat:

"În general, praful din locuinţe este alcătuit în proporţii variabile din fragmente din fibre textile şi naturale, fragmente sau seminţe întregi de la diverse specii de plante, resturi descuamate de piele umană şi animală (în special în casele celor care deţin animale de companie), resturi descompuse de insecte, mătreaţă de la oameni, animale şi păsări de companie, păr uman şi animal, fulgi din perne sau de la păsările de companie, polen, diverse bacterii, spori de ciuperci, fragmente foarte mici de excremente uscate aduse de vânt în locuinţă, resturi de vopseluri uscate, var, nisip, praf de sol uscat adus pe încălţăminte sau tot de către vânt, şi nu în cele din urmă celebrii acarieni de praf (Dermatophagoides pteronyssinus), animale microscopice înrudite cu păianjenii şi căpuşele, alături de resturile lor fecale."

Deci o mare parte a murdăriei se produce în interior. Şi culmea este şi cea care ne afectează semnificativ şi mă refer aici la alergii. Aşadar, mi-aş dori de la viitoarele aspiratoare, următoarele:
- o filtrare cu adevărat eficientă a aerului recirculat, chiar un senzor care să blocheze pornirea dacă nu este asigurată această condiţie.
- micşorarea puterii motoarelor concomitent cu creşterea puterii de aspirare.
- găsirea unei soluţii tehnice care să le facă silenţioase.
- să aspire în profunzime fără să deterioreze obiectul aspirat.
- la aceste calităţi să fie accesibil ca preţ şi economic în funcţionare, prietenos cu mediul.

Cam astea sunt aşteptările mele pentru viitorul aspiratoarelor. Aaa, era să uit, să poarte fustiţă!

**

Articol "glumeţ" scris la provocarea "CUM AR TREBUI SĂ FIE ELECTROCASNICELE VIITORULUI?", lansată de Blogal Initiative şi Demax.


Imaginile aparţin:
https://www.bcdb.com/cartoons/Hanna-Barbera_Studios/ 
http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1358734/Katie-Price-sports-moustache-Comic-Relief-dance-Freddie-Mercury.html
http://www.awsm.com/1988/r2-d2-vacuum-cleaner/
http://www.daewoo-electronics.ro/
20 de comentarii:

 1. Cel mai mult imi place cel din "Aventuri din epoca de piatră".

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt aspirantă la un aspirator descris de tine.

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu vreau un aspirator care odata pornit merge singur, sa arate ca o farfurie zburatoare, pentru ca nu-i asa, simetria este importanta si daca se poate, praful aspirat sa se transforme in energie cu care sa functioneze in continuare, pentru a economisi energia nationala... :D
  Cred ca e o dorinta extrem de glumeata, dar iti spun cu sinceritate ca ma gandesc cam mult la o astfel de bijuterie...
  Seara frumoasa, Radu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dar există aşa ceva, mai puţin transformarea prafului în energie. Dar sunt pentru case curate. :)
   Eu îţi doresc o seară călduroasă!

   Ștergere
 4. Am avut Daewoo acum vreo 10 ani. Sunt foarte bune.

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu am un aspirator cu sac si unul fara sac. Cel cu sac il folosesc mai mult la tara si e destul de practic deoarece folosesc saci de hartie... dar nu neaparat economic!
  Mi-as dori acum unul descurcaret ca cel din Star Wars. Sa faca singur toata treaba... Dar stai, am uitat ca sunt maritata! Ma multumesc si cu un Daewoo, daca e manuit de altcineva... :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vai, în ignoranţa mea obraznică am fost ferm convins că datul cu aspiratorul este pricipala activitate de relaxare a doamnelor! :)
   Sper că cele două ale tale sunt tot Daewoo! :)

   Ștergere
 6. Manuirea aspiratorului mi se pare mult mai potrivita pentru domni, indiferent ca e ca cel din Star Wars sau The Flintstones. ( e munca necalificata :D )

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :) Ba cred că nu sunt eligibili pentru că sunt supracalificaţi. Şi asta vine de la faptul că sunt informaţi. N-ai văzut? Citesc ziarul! :)

   Ștergere
 7. ..eu vreau unul sa scoata si ultimul fir de păr de caine, poate sa arate si ca un covrig, daca indeplineste functia asta..restul e poveste. Ingenios articol, te felicit!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar am aşa ceva, îţi pot arăta. Dacă vin în oraşul de sub munte!

   Ștergere
  2. ..mi-ai mai spus, dar acela imi pare tare ...scump, poate cand mă voi elibera de ...rate, stii tu. Anul asta mai sunt blocata ..

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !