DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 21 februarie 2017

Al şaselea gust, cel de grăsime

Să fie gustul de grăsime un gust distinct, alături de cele 5 cunoscute (acru, dulce, sărat, amar şi umami)? Se pare că da! Cel puţin asta ne spun, de ceva timp, cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis. Cică avem o genă, pe numele ei CD36, care ne face mai mult sau mai puţini sensibili, receptivi sau cum vreţi să-i spuneţi la gustul de grăsime.


Practic aceşti cercetători au făcut primul studiu care a încercat să identifice receptori pentru grăsime, studiu ce a sugerat că oamenii au grade diferite de sensibilitate la aceasta. Studiul este publicat pe larg în Journal of Lipid Research.


Ei estimează că până la 20% din populaţie are o sensibilitate scăzută a acestui receptor ceea ce duce la creşterea consumului de alimente grase.Se speră să se poată creşte sensibilitatea oamenilor la grăsimea din alimentele consumate, ceea ce ar putea constitui un mare pas înainte în lupta împotriva obezităţii.Notă: Imagini preluate de pe https://pixabay.com/ro/

8 comentarii:

 1. Unii cercetatori studiaza de ce oamenii au problemele care le au, iar altii au facut ce se mentioneaza intr-o carte foarte interesanta, a lui Claire Severac:"Complotul mondial impotriva sanatatii". Pe cine sa mai crezi?

  O saptamana frumoasa si interesanta, Radu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nimeni nu deţine adevărul absolut, cel puţin dintre noi oamenii! Dar cred că e bine să ne informăm din cât mai multe surse.

   Ștergere
 2. Mie nu imi place deloc gustul de grasime. De mic copil, inlaturam si cea mai mica bucatica de grasime.

  RăspundețiȘtergere
 3. Depinde de grasime. Poate o sa ti se para ciudat, dar imi place sa mananc ocazional o slana din aia "sanatoasa" usor afumata si cu ceapa rosie! :P
  Nu prea studiez ce spun cercetatorii. De obicei imi urmez instinctul, fie el si culinar! :P

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt multe grăsimi pe care le consum cu plăcere. Dar acei cercetători au fost primii care au sugerat că ar fi un gust distinct alături de acru, sărat, dulce, amar şi umami.

   Ștergere
 4. S-o creada ei ca rezolva problema obezitatii daca detectezi gustul grasimii. Eu il detectez si imi place al naibii. Grasii nu sunt grasi fiindca le place sa manance iarba ci le place sa manance grasimi, dulciuri... Ei sa descopere ceva care sa ne faca sa nu ne mai placa gustul :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai înţeles un pic invers. Tocmai, cî cei care au acest aspect al gustului mai dezvoltat consumă mai puţine grăsimi. În plus este esenţială înţelegerea deplină a fenomenului, pentru găsirea unor soluţii ce vor duce la rezolvarea problemei.

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !