DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

sâmbătă, 18 februarie 2017

Surse naturale de umami - al cincilea gust

Alături de dulce, sărat, acru şi amar, umami este unul din cele cinci gusturi de bază, cel care face mâncarea irezistibilă. Cuvântul provine din japoneză, mai precis din alăturarea cuvintelor umai-delicios şi mi-gust, asta deoarece numele a fost dat după identificarea sa ştiinţifică din anul 1908 de către chimistul japonez Kikunae Ikeda. În limba română s-ar traduce ca gust plăcut savuros. Dar acestea sunt lucruri cunoscute aşa că haideţi să trecem în revistă câteva surse naturale.

Ceaiul verde. Câteva frunze uscate de ceai verde puse în apa în care fierbeţi peştele sau puţină pudră de matcha (pulbere de frunze de ceai verde) la prăjituri vor adăuga un plus de savoare.


Ciupercile, în special ciupercile shiitake, pot învălui gusturile.


Roşiile (tomatele) îşi găsesc locul aproape în orice preparat după cum bine ştiţi.


Carnea de porc, de vită, vânat fezandat dar şi fructele de mare şi crustaceele.


Brânzeturile maturate, parmezanul.


Alături de anşoa, acei mici peştişori numiţi şi bombe de umami pe Umami Information Center veţi găsi o listă mai completă a alimentelor ce conţin glutamat de sodiu, acest amino-acid asociat cu umami.

Citeşte şi despre al şaselea gust!

Notă: Imaginile sunt preluate de pe https://pixabay.com/ro/

4 comentarii:

 1. Chiar nu stiam chestiile astea, japonezii se gandesc la lucrurile astea rafinate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu e chiar aşa. De exemplu şi romanii au intuit asta. Făceau un sos din sardine fermentate asemănător cu preparatele japoneze de gen pe care îl foloseau la aproape toate mesele.

   Ștergere
 2. E prima data cand aud despre gustul umami, gateam si nu stiam cu ce gust gatesc. Si hai s-o dau la intors poetic, gateam cu toate celalalte gusturi plus gustul iubirii. Am zis-o. :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Frumos spus dar din păcate este doar poetic. Nu au fost identificaţi receptori pentru gustul iubirii şi din păcate pe aceasta se bazează clasificarea.

   Ștergere

Fără comentarii anonime ! Nu vor fi publicate !
Şi dacă vreţi să înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !

Cui i-e frică de dentist?

Frica se tratează cu empatie. Într-un cabinet stomatologic! Ce tare!

Da, frica se tratează cu empatie! Vorbesc de frica aceea, adâncă, viscerală, pe care orice om întreg la minte o are atunci când se apropie ...