DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

joi, 23 martie 2017

Creditul overdraft duce povestea mai departe

Visează… obţine cu AVBS


Totul a început de la clasicul şi totuşi mereu actualul: "A pornit de la un vis". Deşi a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică din Bucureşti, la un moment dat i s-a năzărit că vrea să facă lucruri frumoase şi anume lumânări decorative din gel. Şi parfumate, pe deasupra. A făcut un pic de documentare, a înfiinţat un SRL, a pus la bătaie ceva economii şi a făcut în propria bucătărie primele încercări.

Legat de aceste prime încercări, o să fac o mică paranteză. După ce şi-a făcut "mâna" stricând cam 15 kg de gel de lumânări (nu e deloc ieftin) a reuşit să facă un model care după părerea lui trebuia "să dea pe spate" piaţa de profil din Bucureşti. A dat-o ce-i drept, dar nu chiar cum şi-a imaginat el. A făcut, în pahare de martini, lumânări ce reproduceau băutura, cu măsline verzi făcute din parafină fără a lipsi scobitoarea, cuburi de gheaţă din parafină albă sau gel transparent şi felii de lămâie. Îţi venea să le bei, nu să le aprinzi. Le-a dus într-un magazin de profil (cadouri) unde vânzătoarea le-a pus, la indicaţiile lui, exact în bătaia spoturilor luminoase, să fie mai bine puse în valoare. Numai că spoturile emiteau destulă căldura iar lămâile erau naturale, aşa că peste noapte au fermentat. Iar a doua zi angajaţii, în loc să-şi bea cafeaua de dimineaţă, nu mai ştiau cum să scape de roiurile de musculiţe de oţet.

A învăţat din greşeli, a evoluat pas cu pas, a participat la expoziţii din domeniu, a devenit tot mai cunoscut dar niciodată nu s-a oprit din crearea de noi modele, de parcă ar fi avut tot timpul un spiriduş jucăuş cu el. A pus în boluri de sticlă bucăţele de mare dar şi grădini de trandafiri, ca să fie doar două exemple.
Şi-a creeat propriile instalaţii de turnare (până la urmă, tot i-a folosit la ceva şi formaţia aceea de inginer). A fost solicitat să creeze modele pentru diverse campanii publicitare (a făcut până şi un camion IVECO cu bena plină de ouă, din parafină) dar a şi creat lumânările fosforescente sau lumânările de nuntă şi botez "în tub". Toate acestea, dar mai ales faptul că a devenit cunoscut datorită expoziţiilor la care a participat sau internetului,  i-au adus o  "criză de creştere", aşa cum a numit-o el.

Ce înţelegea el prin asta? Faptul că hypermarketurile şi retailerii de cadouri l-au invitat să intre pe reţelele lor era desigur un lucru bun. Să vinzi mult, cu mult mai mult, nu poate înseamna decât dezvoltare. Dar asta înseamnă instalaţii mai multe, noi angajaţi şi în principal stocuri de materii prime la nivel de importator direct (gelul de lumânări nu se produce în ţară şi nici fitilul cu inserţie). Şi pentru toate astea trebuiesc bani, destul de mulţi. Iar el nu-i avea. Să fi încercat să se descurce cu credit furnizor ar fi însemnat să facă prea multe piruete extrem de riscante, reţelele de vânzare menţionate având termene de plată mari sau foarte mari şi chiar şi aşa n-ar fi fost deloc excluse întârzierile. Ştia că are nevoie de ajutor financiar, trebuia neapărat să obţină un credit IMM. Dar de care? Anii petrecuţi cu crearea frumoaselor lumânări nu-l familiarizaseră cu noţiuni precum overdraftlinie de credit, credit pentru capitalul de lucru ori împrumutul pentru investiţii. Bine, avea vagi idei. Dar decizia alegerii trebuia să o facă bine informat, în deplină cunoştiinţă de cauză. Grea dilemă şi din păcate nu-şi permitea să aloce timp unui tur al băncilor ca să studieze ofertele şi condiţiile tuturor.

Norocul lui că un vechi amic a reuşit să-l scoată, aproape cu forţa, la o bere. Acesta, întreprinzător şi el pe un domeniu paralel, aflând de problemele lui l-a sfătuit să apeleze cu încredere la un broker de la AVBS CREDIT pentru că acesta îi oferă gratuit soluţii de finanţare. Ştia asta pentru că trecuse, nu demult, prin aceeaşi dilemă, acum rezolvată în cele mai avantajoase condiţii de pe piaţă, fără alergătură, pierdere de timp sau bătăi de cap.

A luat în considerare sfatul amicului şi în scurt timp se afla în biroul cu pricina. Dacă mai avea îndoieli, acestea au fost spulberate după discuţia avută cu brokerul. Acesta, după ce l-a ascultat atent şi a studiat documentaţia, l-a ajutat să acceseze un credit overdraft pentru finanţarea activităţii curente, în lei. Asta pentru că majoritatea încasărilor le are în moneda naţională. I-a explicat că este o facilitate de tip revolving, adică se reînnoieşte automat şi că poate fi folosit şi pentru plata datoriilor către stat ori refinanţarea altor facilităţi pentru capitalul de lucru. Tot datorită brokerului a luat creditul fără garanţie deoarece 10% din cifra de afaceri (suma până la care se acordă creditul overdraft în aceste condiţii, fără a depăşi contravaloarea a 25000 EUR) era acoperitoare pentru nevoile firmei. Fără comision de neutilizare şi cu diminuarea valorii creditului prin rularea fondurilor, evitând astfel "rostogolirea" dobânzii.

În sfârşit i se luase o piatră de pe inimă. Acum avea puterea de a creea un viitor afacerii sale. Şi zâmbea fericit ştiind că se putea întoarce liniştit la creaţiile lui, creditul overdraft ducând povestea mai departe.Articol scris pentru Spring Superblog 2017, proba 9, AVBS îţi CREDITează AFACEREA!
Imagini: lumânări - arhiva personală, logo- www.avbs.ro, https://pixabay.com/ro/
20 de comentarii:

 1. Are ceva imaginatie prietenul asta al tau :)

  RăspundețiȘtergere
 2. mult succes! este si adevar mult pe aici, nu?
  oricum , sunt lucruri frumoase!!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce bine ar fi daca toate ideile bune si-ar gasi usor locul, daca s-ar putea transforma in fapte!
  E superb bolul marin!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aşa este, din păcate fără "balonul de oxigen" o idee bună ori moare ori este cumpărată.
   Persoana din poveste îţi mulţumeşte pentru apreciere! :)

   Ștergere
 4. Ai dreptate, grija banilor omoara intotdeauna inspiratia, de-aceea e bine sa existe o sursa sigura si conditii civilizate de a imprumuta atat cat iti trebuie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să ştii! Un overdraft, gestionat responsabil,chiar este o idee bună.

   Ștergere
 5. eu n-as avea curajul amicului tau: fac parte din randul celor care iau credit pentru diverse nevoi personale, dar nu m-as incumeta la imprumuturi mari pentru a demara o afacere.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aş spune că un credit pe firmă e ceva mai uşor de gestionat decât unul personal.

   Ștergere
 6. Aș fi fost tare fericita sa fi avut aceasta oportunitate a unui astfel de credit in urma cu 10 ani. E bine insa de stiut. Anul asta inchidem și noi imprumutul luat pentru afacerea noastra, desi nu a avut deloc avantajele despre care am aflat aici. Multumesc pentru modul in care mi-ai oferit informatii utile.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Existau credite asemănătoare şi atunci, dar nu existau "sfătuitori" oneşti sau nu erau vizibili. În fine, informaţia era dificil de accesat pentru cineva fără pregătire în domeniu sau fără cunoştinţe în interiorul sistemului.

   Ștergere
 7. Aşa-i cu vechii prieteni şi cu sfaturile. În unele situaţii, se dovedesc a fi de bun augur. Ca şi în cazul de faţă, că ai aflat de AVBS Credit şi de creditul overdraft.

  RăspundețiȘtergere
 8. Are niste maini de aur acest "el", face numai minunatii, ma bucur ca overcraftul l-a ajutat sa isi continue munca!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Are imaginaţie şi multe visuri, mai degrabă decât mâini. Overcraftul, bine gestionat, e o soluţie foarte bună atunci când nu ai nevoie de investiţii masive.

   Ștergere
 9. Imaginatia nu ii lipseste "prietenului"... as vrea sa-i vad in continuare lucrarile. Sunt minunate!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Între timp s-a reinventat, dar în continuare îi învaţă pe alţii.

   Ștergere
 10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !