DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 3 mai 2017

Noul tip de cenzură. Un blog poate scăpa?

De-a lungul timpului, datorită faptului că diferitele orânduiri nu doreau ca anumite informaţii, idei să ajungă publice s-au practicat diverse forme de cenzură. Nu voi face o trecere în revistă dar au ars oameni pe rug, biblioteci de o valoare inestimabilă au fost distruse, cărţi arse public, etc. De prin epoca modernă au început să apară instituţii de tip poliţienesc - cenzura de stat. Aceasta avea sarcina să interzică pur şi simplu propagarea creaţiilor considerate "subversive".
De ceva timp, nu foarte mult, cenzura s-a schimbat la faţă. Nu mai acţionează prin lipsa ci prin abundenţă. Asistăm la o avalanşă neîntreruptă de informaţii neînsemnate, false, trunchiate, astfel încât nimeni nu mai ştie de unde să ia informaţii interesante, reale, relevante. Mulţimea de insipidităţi similare care se revarsă necontenit ascunde într-o perdea de ceaţă creaţia originală, cu caracter de noutate sau de expertiză. Iar criticii (din fiecare domeniu) care ar trebui să acţioneze pe post de filtre oneste nu mai au timp să citească, să asculte, să vadă, într-un cuvânt să cunoască, tot acest ocean. Şi asta în numele unui ideal foarte drag nouă, libertatea de exprimare.


Asistăm la un paradox. Cu cât sunt mai multe suporturi şi căi mediatice cu atât diversitatea de creaţie este mai mică. Totul este învăluit într-un fum cenuşiu, parcă de camuflaj.

Dar vechiul scop rămâne în picioare. Nu ar trebui să apară nimic "original" care măcar să pună în discuţie schimbarea. Iar dacă cumva, printr-o minune, reuşeşte, este repede îngropat sau ridiculizat. Practic o imensă energie se pierde (se disipă, ar spune unii) ca totul să rămână încremenit pentru păturile largi ale populaţiei.

Ştim cu toţii că blogurile nu mai sunt demult nişte simple jurnale, ci într-un fel sau altul sunt canale media (sau încearcă). Voi cum vă descurcaţi cu noul tip de cenzură?

Coincidenţă - azi 3 mai, dată la care am scris articol este Ziua Mondială a Libertăţii Presei (am aflat la câteva ore după ce l-am publicat).

Sursă imagini: https://pixabay.com/ro/

6 comentarii:

 1. eu ma descurc foarte greu, mai ales ca sunt genul ala impulsiv spre deloc diplomat. UN curs de diplomatie mi-ar trebui. Pe blog :P

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu prea cred că ţi-ar trebui diplomaţie, ai destulă când e necesar. Dar ai avut vreun articol cu conţinut original, unic, argumentat, de interes, care sa devină viral aşa cum ar fi fost normal?

   Ștergere
 2. Pe mine nu m-a afectat deocamdata cenzura sau am ignorat-o, habar n-am, dar cred si sustin in continuare sus si tare ca un blog e un spatiu personal, pe care am ales sa il facem public, unde primim si dam afara pe cine vrem.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ok, nu te-a afectat. Dar ai avut vreun articol cu conţinut original, unic, argumentat, de interes, care sa devină viral aşa cum ar fi fost normal?

   Ștergere
 3. Stii cum se vede la mine subiectul? Asa, la rasul solului?
  Sunt si probabil se vor dezvolta la maxim diverse canale informationale, de toate felurile si de toate culorile. Cu informatii "aproape" sau "partial" adevarate. Ca sa nu se spuna ca nu e si ceva bun pe acolo. (:D) Vor fi din ce in ce mai multe gadgeturi pentru smart-uri (din ce in ce mai evoluate... si mai poluante - radiante). Va fi imposibil sa gasesti o info pentru care sa bagi mana in foc ca e buna. Si oamenii vor fi atat de ocupati sa gaseasca ceva util si evident sa traiasca, ca nimeni nu va baga de seama ca viata trece pe langa noi si oricum noi nu vom intelege nimic din ceea ce se intampla, pentru ca prima cortina e falsa iar cea din spate nu stii ca exista oricum! :D
  Intr-o astfelde mazga e greu sa intelegi ce, daca sau de ce se cenzureaza. Se doreste docilitate, lipsa de imaginatie si imposibilitatea realizarii conexiunilor. Cred ca ar trbui sa fii un pic autist ca sa realizezi puzzle-ul (asa, ca in filmul pe care nici nu mai stiu cum se numeste)
  E doar un gand, dar il simt zilnic cand aud sau citesc vreo aiureala...

  Zile frumoase de mai si mult senin in suflet, ca e tot ce conteaza...

  Poate nu e cel mai bun raspuns, dar a curs asa! Ce pot sa fac?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu cred că ai spus acelaşi lucru ca şi mine, dar dintr-o altă perspectivă. Nici o grijă, nu uit să trăiesc! :) Azi chiar a fost frumos aici.
   Toate bune şi ţie!

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !