DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

vineri, 19 mai 2017

Statui vivante - teatru stradal

Încă de pe vremea festivalurilor medievale şi, mai târziu, a Renaşterii tablourile vii (un grup de statui vivante) erau o prezenţă regulată. În 1945, în filmul Les Enfants du Paradise a apărut o statuie vivantă. La începutul secolului XX, dansatoarea germană Olga Desmond a realizat “Evenings of Beauty” unde a pozat nud interpretând capodopere artistice clasice. În anii şaizeci londonezii Gilbert şi George au fost primii artişti care au interpretat roluri de statui vivante. Începând din 1987, Antonio Santos a interpretat statui vivante "în continuu"  şi a fost inclus în Guinness Book of Records. - sursă info Wikipedia.Câteva spicuiri din vorbele actorului Mihai Mălaimare despre statuia vivantă:
- "este un fel de ediţie prescurtată a artei de a fi actor"
- "este demonstraţia pe care un mare actor o poate face către eventualii săi discipoli"
- "este semnătura de mare maestru pe care breasla o poate accepta din partea unui actor ajuns la limita posibilităţilor sale"


De ce l-am citat pe domnul Mihai Mălaimare? Simplu! Pentru că în curând, mai exact pe 30 mai, va începe Ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Statui Vivante Masca – 2017, un eveniment cultural fără precedent şi cu siguranţă deschizător de perspective!

De menţionat că această a VII-a ediţie va fi una cu totul specială şi diferită de cele anterioare pe mai multe planuri. Astfel, festivalul intenţionează să-şi definească locul în peisajul genului. Este diferit şi prin întindere, mărindu-se de la 3 la 7 zile, dar şi prin format şi grupurile ţintă cărora se adresează. Aşa că nu aveţi nici o scuză să îl ocoliţi, fie că sunteţi bucureşteni, fie că sunteţi doar în trecere prin capitală. Mai ales că intrarea este gratuită şi veţi rămâne cu nişte amintiri de neuitat pentru că oricum aţi considera-o, misterioasă, surprinzătoare, amuzantă adesea, profundă uneori, statuia vivantă nu poate fi ocolită!

Iată şi programul festivalului:

- 30 mai – Deschiderea Festivalului, Casa Filipescu – Cesianu, ora 20.00. Noaptea Statuilor Vivante va aduce alături artişti străini şi români într-un spaţiu cu o aură specială, misterios şi elegant, suficient de mare pentru a fi încăpător şi destul de intim pentru a crea o stare cu totul specială celor care vor veni să asiste.
- 31 mai – 1 iunie – Parcul Humuleşti (cartierul Ferentari) - un cartier care încearcă din răsputeri să-şi contrazică o istorie nu tocmai pozitivă dar unde oamenii, tocmai din această cauză, sunt poate mai atenţi şi mai încântaţi de idee.
- 2 – 3 iunie – Parcul Crângaşi (cartierul Crângaşi) - la spectatorul cartierelor dormitor ale sectorului VI.
- 4 – 5 iunie – Parcul Herăstrău, intrarea din Şoseaua Nordului (locul de la Roata Mare).

Festivalul va începe în fiecare zi la ora 16 şi va cuprinde în total 60 de spectacole dar va beneficia şi de câteva zile de mediatizare activă prin intermediul unor statui vivante în foarte multe spaţii ale Capitalei.
Alături de cei de la Teatrul Masca vor participa două grupuri de creatori de statui vivante din Europa, cei de la Great Names din Viena şi cei conduşi de Yvonn Hollander din Olanda.


Fiţi sinceri, merită să rataţi aşa ceva?

8 comentarii:

 1. Eu sunt super incantata de faptul ca vin in Ferentari. Stau tot prin zona si stiu ca in afara de ... sunt si oameni care merita astfel de evenimente. Sper sa nu fie dezamagiti tinerii artisti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cunosc bine zona. E drept, sunt 8 ani de când n-am mai trecut pe acolo. Sper că va fi o surpriză plăcută de toate părţile.

   Ștergere
 2. Impresionant evenimentul, peste 50 de statui vivante, invitati din Austria, Olanda și China, sigur va fi un succes care sper sa continue si in anii urmatori.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bucureştiul are depusă candidatură pentru capitală culturală europeană, deci cred că va continua.

   Ștergere
 3. Nu am auzit pana acum de acest festival. Vad ca este deja la a 7a editie!

  RăspundețiȘtergere
 4. Daca eram prin apropiere cu siguranta nu as fi ratat un asemenea eveniment. Anul trecut am scris si eu despre eveniment cu mare drag!

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !