DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 28 iunie 2017

Surpriza Tour X - o degustare de vin biologic

În excursia de o zi, cea de pe Ruta Albastră - Între cetăţi şi ape, Tour X ne-a oferit o surpriză plăcută, o degustare de vinuri. Vin biologic de la Crama Delta Dunării, podgoria Sarica Niculiţel, îmbuteliat sub marca La Sapata.Aş minţi dacă aş spune (exceptând vinul băut în gospodării ţărăneşti) că am mai fost la o astfel de degustare. Aşadar, pe lângă faptul că a fost plăcută, surpriza a mai fost şi inedită.

În primul rând haideţi să vedem ce este vinul biologic. Este un vin obţinut din struguri culeşi din vii care au fost tratate doar cu cupru şi sulf, fără îngrăşăminte, insecticide, fungicide, erbicide, cum cică s-a făcut de la daci încoace şi până la industrializare. Deasemenea în procesul de vinificaţie nu se folosesc fortifianţi, limpezitori, antiseptici sau antioxidanţi. 

După cum spuneam, a fost o surpriză pregătită de către cei de la Tour X şi s-a produs imediat după ce s-au retras dansatorii ce ne-au arătat tradiţiile armâneşti, la Casa Rustică, gazda ultimului popas al turului.

Cadrul n-a fost tocmai unul protocolar caracteristic acestui tip de manifestare dar asta nu a ştirbit cu nimic din plăcerea degustării, ba chiar a făcut-o interesantă.


Mă văd şi eu pe undeva încercând să sondez din priviri limpezimea vinului (era penumbră în sală).


În fundal apare domnul Roberto Pieroni, un împătimit al vinului încântat de faptul că produce un vin de calitate într-o ţară care este a doua lui patrie.


În prim plan se vede doamna Ştefania, reprezentantă a cramei, iar pe fundal doamna Valentina, colega mea de călătorie şi o fină cunoscătoare de vinuri bune.

Am gustat din cinci soiuri de vinuri. Le voi prezenta în ordine:

1. Aligotè Riesling - galben pai cu reflexe verzui, plin de viaţă, proaspăt, uşor fructat şi aromat.


2. Aligotè - preferatul meu din vinurile albe.
3. Fetească Regală - galben pal, cu gust mineral, uşor picant, proaspăt.


4. Rose - din struguri Merlot şi asta spune totul.
5. Băbească Neagră - roşu rubiniu cu gust fructat, neted şi catifelat. Preferatul meu la această degustare.

Domnul Pieroni şi doamna Ştefania au spus că încearcă să facem o degustare cu bloggerii la Constanţa. Doamne ajută, îi aşteptăm cu drag.

Pentru imagini, mulţumiri Tour X şi www.lasapata.com

Mai multe despre vinurile biologice (organice) marca laSapata:

Băbeasca Neagră marca laSapata - o frumoasă (re)întâlnire


4 comentarii:

 1. Interesanta experienta, parca imi fac pofta atatea soiuri , desi nu sunt nici pe departe o bautoare de vin.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici eu nu (mai)sunt băutor de vin, de pe la sfârşitul lui 2014. Dar îmi place să le gust, să le adulmec, să le-ascult povestea. :)

   Ștergere
 2. bine ca a fost doar degustare ca, daca se lasa cu mai mult vin, nu mai retineai tu atatea detalii despre vinuri si oamnii de acolo :D

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !