DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 5 iunie 2017

Dietă financiară - strategii de reducerere a datoriilor

Sunt împotriva acumulării de datorii. Deasemenea sunt împotriva contractării creditelor atunci când nu ai absolută nevoie de ele sau a schimbării destinaţiei acestora (s-a constatat că majoritatea oamenilor "uită" motivul iniţial pentru care au luat un credit). Dar asistăm la o lume în care trăim din ce în ce mai mult "pe datorie", din păcate. Şi suntem puternic încurajaţi să procedăm aşa.

Acum dacă tot eşti mândrul şi fericitul posesor a mai multor şi diverse credite, încearcă să aplici câteva (sau chiar toate) din următoarele "diete" financiare, toate testate şi cu rezultate. Cine ştie, poate până la urmă te vei obişnui cu gustul şi vei constata, cu surprindere, că pot fi chiar plăcute.


Strategii de reducere a datoriilor (în caz că asta îţi  doreşti)


1. Din mai multe datorii mici cu dobândă mare fă una singură cu o dobândă mai mică. Dacă eşti atent la costurile de refinanţare o singură datorie va fi mai uşor de gestionat. Şi dacă nu vrei să te înorci de unde ai plecat, la refinanţare nu suplimenta suma împrumutată, chiar dacă banca îţi desface borcanul cu miere. ☺
2. Rambursează întâi cardurile de credit şi nu le mai utiliza deloc până nu plăteşti ceea ce ai cheltuit deja (între timp analizează dacă aceste cheltuiel te-au făcut să trăieşti mai bine, să fii fericit, etc.)
3. Ca să plăteşti o dobândă mai mică returnează întâi împumuturile cu dobânda mai mare fără a uita să-ţi plăteşti ratele lunare la celelalte datorii. Sau rambursează în avans datoria cu soldul cel mai mic, e posibil să te motiveze să procedezi la fel şi cu restul.
4. Dacă te ţine cureaua, atunci când ai rambursat integral o datorie, suma pe care o plăteai lunar foloseşte-o pentru a închide cât mai curând celelalte împrumuturi. Ca să pui o cireaşă pe tort, după ce ai terminat cu toate, depune-o într-un cont de economii (dacă tot se poate ☺).
5. Piaţa se schimbă şi ofertele la fel. Aşa că, de câte ori este posibil, negociază condiţii mai bune pentru sumele rămase de plată. Dacă banca ta nu este receptivă poţi verifica şi în altă parte.
6. Dacă primeşti o primă sau un bonus, măcar o parte foloseşte pentru a rambursa în avans din datorii (zic şi eu ☺).

Dieta financiară - principii


1. Nu aştepta! Datoriile au prostul obicei de a se acumula în timp.
2. Fă-ţi un plan scris (în agendă, pe tabletă sau smartphone, pe desktop ori pe laptop, pe ce vrei tu) pentru reducerea datoriilor. Şi dacă tot l-ai făcut, consultă-l şi respectă-l!
3. Uită de grija datoriilor! Setează-ţi plată automată sau direct debit pentru datorii, facturi lunare dar şi pentru suma pe care vrei să o economiseşti. Ce rămâne vei putea cheltui fără grijă. Dacă nu îţi ajung există o soluţie simplă, câştigă mai mult!

Nu este o dietă minune, nu are la bază ingrediente secrete sau tehnici ezoterice. Este mai degrabă o dietă de bun simţ bazată pe echilibru şi dovedită în timp, la scară largă. Desigur, aplicarea nu te va îmbogăţi nici peste noapte, nici în ţ zile dar ţinută permanent te va ajuta să trăieşti, aşa cum am spus, în echilibru. Pentru că, sper că ştim cu toţii, nu contează câţi bani câştigi ci cât păstrezi şi desigur, cum îi administrezi.

Imagine https://pixabay.com/ro/

6 comentarii:

 1. Foarte bune sfaturile tale, Radu. Slava Domnului ca eu nu am nevoie de ele. Cardul de credit nu il folosim, alte credite nu facem (mai bine stam cu mama) si eu imprumuturi penru ifon20 clar nu fac.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu sunt sfaturi, mai mult nişte observaţii personale. Urmărind alte persoane cunoscute.
   Pentru iphone 20 te cred, dar pentru 21? :)

   Ștergere
 2. Eu am mai multe carduri de credit si nu prea mai pot sa scap de ele, dar am inceput de vreun an sa aplic cateva dintre sfaturile tale si dau roade, pana cand intervin concediul si tentatiile.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cunosc! :) Dar poate ar trebui să te gândeşti că atunci când plăteşti creditele în avans o faci pentru tine iar când te împrumuţi pentru concedii şi tentaţii, adică le plăteşti tot în avans, îţi vei impune exact aceleaşi restricţii şi privaţiuni, numai că de data asta o vei face pentru bancă. :)

   Ștergere
 3. Cand vine vorba de datorii eu sunt foarte stricta. Nu imi plac, evit sa le fac, iar daca sunt nevoita nu depasesc niciodata termenul limita. Cand am facut credit pentru masina, am facut in asa fel sa il rambursez mai repede.
  Facturile le am notate intr-un excel cu date scadente, sume si alte detalii despre plata. Lunar stiu cam in ce zile sa intru ca sa fac platile... evit sa activez direct debit deoarece exista posibilitatea sa nu am suficienti bani in cont sau suma sa difere si atunci prefer sa fac fiecare plata manual. Oricum detaliile sunt salvate in mypayments si mi-e foarte usor sa aleg de acolo din lista furnizorul de servicii.

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !