DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 12 iunie 2017

Statuia lui Ovidius din Constanţa - scurtă istorie

Fiind unul din monumentele emblematice al vechiului oraş de la malul mării în care actualmente locuiesc, ar fi fost nefiresc să nu pomenesc despre el pe acest blog. Şi poate, citind, veţi dori să revedeţi "pe viu" statuia celui care a fost "cântăreţul iubirilor gingaşe, răpus de-al său talent" aşa cum singur s-a descris în versurile compuse pentru propia-i piatră funerară.


Primul prefect al Constanţei, Remus N. Opreanu, a avut iniţiativa ridicării statuii, initiativă ce a fost preluată de un comitet al oraşului ce a primit o parte din banii necesari de la Ministerul de Interne. Statuia a fost turnată în bronz de către sculptorul italian Ettore Ferary din Roma, în 1884, pentru suma de 2000 lei. Acesta a turnat şi o replică dedicată oraşului Sulmona, locul de naştere a lui Ovidius.

Pe 18 august 1887 statuia a fost ridicată pe soclu În Piaţa Independenţei (din 1900 Piaţa Ovidiu). Având o înălţime de 2,20 m şi un piedestal de 4 m din piatră statuia a avut atât poziţia cât şi orientarea diferite de cea din zilele noastre. Astfel până în toamna anului 1916 statuia a fost mai la sud cu 25-30 m, orientarea privirii statuii fiind către nord (acum priveşte către est). La festivitate au fost prezenţi primul ministru D.A. Sturdza, ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, fiind întâmpinaţi de primarul oraşului Mihail Koiciu, Remus Opreanu (fost prefect) şi P.S.S. Parthenie episcopul Dunării de Jos. Trupe ale garnizoanei oraşului au prezentat onoruri militare.



Statuia a rămas pe amplasamentul descris până la sfârşitul lui octombrie 1916 când generalul von Ungher, comandantul militar al oraşului aflat sub ocupaţie germană a cedat insistenţelor oficialilor armatei a III-a bulgare de a le pune la dispoziţie statuia în scopuri necunoscute (sunt de notorietate resentimentele bulgăreşti împotriva României din acea perioadă). Astfel o ilustraţie, publicată de ziarele germane de la Constanţa din decembrie 1916, arată statuia lui Ovidius, pe fostul amplasament, înconjurată de o schelă în vederea coborârii statuii, unde apar vizibil doi militari în uniformă germană. Iar alte ilustraţii din aceeaşi publicaţie arată statuia coborâtă de pe soclu.

Germanii au angajat un căruţaş bulgar, aflat în acel moment la Constanţa, să transporte statuia obligat fiind să o predea fie armatei bulgare staţionată aproape de Cernavodă, fie autorităţilor bulgare, ne se ştie prea clar. Căruţaşul a decedat accidental, pe drum, pe undeva pe la Ostrov iar statuia a ajuns pe marginea drunului, în şanţ. De abia în 1919 statuia a fost identificată, recuperată şi adusă la Constanţa.

În anul 1922, după resistematizarea platformei Pieţii Ovidiu şi inaugurarea noului edifici al fostei Primării, statia a fost ridicată pe locul ei actual.

Sursă de informare: Povestea Farului Genovez - Souvenirs d'Orient de Petre Covacef
Credit foto: Wikipedia

6 comentarii:

 1. Wow, nu stiam ca statuia a trecut prin atat de multe aventuri. Oricum e un simbol al orasului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este într-adevăr un simbol al oraşului care ne aduce aminte de un mare poet al antichităţii şi de Ponticele scrise aici.

   Ștergere
 2. Am facut poze cu ea anul trecut, dar nu stiam ca a avut parte de atatea peripetii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Puţini ştiu de periplu din 1916-1922, mai ales că nu prea sunt documente.

   Ștergere
 3. Bine de stiut. Cand eram eu catelandra ( prin liceu) ne dadeam intalnire la statuia lui Ovidiu :)

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !