DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

duminică, 23 iulie 2017

Băbeasca Neagră marca laSapata - o frumoasă (re)întâlnire

Spun reîntâlnire pentru că prima dată am cunoscut acest vin (Băbească Neagră-laSapata) în urmă cu aproximativ o lună, cu ocazia surprizei oferite de Tour X, căruia îi mulţumesc pe această cale pentru că a făcut posibilă întâlnirea. L-am gustat atunci cam pe fugă, eram într-un tur cu program, şi totuşi mi-a lăsat o impresie puternică. Impresie întărită şi confirmată la degustarea oferită de Crama Delta Dunării din vinurile obţinute de pe domeniul laSapata (producţie organică). Pot spune că s-a născut o frumoasă şi lungă (sper) prietenie.

Adolescenţa mi-am petrecut-o în oraşul Tecuci situat între podgoriile de la Nicoreşti (casa cea dintâi a soiului) şi Tg. Bujor, unde făceam practica agricolă la cules de struguri şi în cramele cărora am făcut prima dată cunoştiinţă cu acest vin. Frumoase amintiri mă leagă de acea perioadă.

Soiul este foarte vechi. În timpul lui Burebista probabil a suferit alături de celelalte vii ale dacilor, se prea poate să fi fost vinul preferat al regilor daci, poate chiar a lui Decebal (descoperirile arheologice de la Piroboridava o sugerează). S-a aşezat temeinic între Carpaţi şi Nistru, în zona de sud a Moldovei, ca o barieră de netrecut între dacii liberi şi Dacia ocupată. Însuşi marele cardinal al Franţei, Richelieu (vă aduceţi aminte din Cei trei muschetari), pe la 1630 elogia Băbeasca Neagră (ref. I.C. Teodorescu, 1934). Conform legendei, întorcându-se de la reînscăunarea lui Vlad Ţepeş din 1476, Ştefan cel Mare a făcut un popas la Nicoreşti, unde a gustat vinul nou, roşu, care i-a plăcut. Întrucât ulcica de vin i-a fost adusă de o bătrână, l-a botezat Băbească. Totuşi trebuie să menţionez că datorită acestei legende, unii autori asociază greşit introducerea în cultură a acestui soi cu numele domnitorului.

I se mai spune Crăcană (Bunicii noştri moldoveni... beau Crăcană, după care trăiau o sută de ani, timp în care, ..., îi înfruntau pe păgânii tătari, turci, pe fraţii creştini polonezi, unguri şi ruşi, turnau zece copii şi doineau Mioriţa. - R.A. Roman), Crangană, Căldăruşe spre Iaşi, Răschirată ori Crăcănată sau Rară Neagră dincolo de Prut. Pe domeniul laSapata din Somova - Sarica Niculiţel şi-a găsit o nouă şi fericită casă, mărturie fiind vinul pe care l-am gustat la evenimentul "Degustare cu bloggerii constănţeni"


Despre acest eveniment o să fac vorbire într-un articol viitor deoarece s-au degustat nu mai puţin de nouă soiuri de vin dar şi gustări având ca provenienţă aceeaşi zonă din care vine şi vinul. Aici o să vorbesc doar despre solistul (din punctul meu de vedere) acestei degustări, aţi ghicit, Băbeasca Neagră.


Pe eticheta sticlei se poate vedea o egretă stilizată ce ne sugerează locul unde a fost îmbuteliat. Anul se producţie este 2015. Este un vin surprinzător de rotund, fără gâlme sau asperităţi, într-un cuvânt - un vin mare. Alură proaspătă, o culoare neaşteptat de elegantă (roşu stins spre vişină putredă), gust vioi, acid. Energie şi supleţe.


Este, mai sus, eticheta de pe spatele sticlei, sper să se poată citi. Poate fi găsit, în Constanţa, la Curtea Brâncovenească, restaurant şi magazin, dacă am înţeles bine.

Iată şi o imagine de pe la sfârşit cu cei doi bloggeri băieţi participanţi, eu (evident, cel cu paharul de Băbească în mână) şi Joie Negru (brandul personal) împreună cu echipa care s-a ocupat de organizare.


Domnul Roberto Pieroni, administratorul domeniului (cel din dreapta mea), văzându-mă atât de entuziasmat de acest vin mi-a oferit la plecare 2 sticle, lucru pentru care îi mulţumesc. Am găsit de dimineaţă nişte carpaccio de vită care, cred eu, o să se împace de minune cu vinul. O să povestesc.

Băbeasca Neagră este un vin pe sufletul meu, în general. Dar acesta, pe care l-am găsit la degustare este cu totul special. Nu ştiu dacă vă va place, deşi eu cred că da, dar ştiu sigur că veţi fi mai puţin bogaţi sufleteşte dacă nu îl veţi încerca. Garantez că merită!

Despre celelalte vinuri prezente la degustare puteţi citi aici:

Vinuri biologice (organice) din Dobrogea

8 comentarii:

 1. Te invidiez, ai parte de prea mult rasfat si cred ca de la prea multe degustari ti se trage voiciunea asta. Am glumit, evident. Ma bucur din suflet ca ai parte de experiente frumoase.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În aricolul următor apar şi bloggeriţele care au fost mai multe decât băieţii. Aşadar nu doar experienţe frumoase...

   Ștergere
 2. nu mai e mult si devii specialist in vinuri. Deja remarc un limbaj de specialitate la tine. Ori incepe sa te inspire vinul?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vinul ăsta chiar inspiră! :) Mai am mult până voi stăpâni limbajul dar sunt elev sârguincios. :)

   Ștergere
 3. La noi nu prea se organizeaza din astea.... sau poate nu stiu eu sau poate nu stie nimeni ca ar trebui sa ma invite! :D Eu oricum ma impac mai bine cu vinurile facute in casa, sau din comert doar dulci si demidulci. De seci sa nu aud... dar sa stii ca am o solutie si pentru alea... le stric cu suc! :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu suc? Blasfemie! :) Sec nu-nseamnă acru!
   Băbeasca cred că ţi-ar place, de fapt sunt sigur!

   Ștergere
 4. Mi se pare o experienta cel putin interesanta. As vrea sa incep cu cei de la Macin, tot sunt aproape.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Păi dacă începi cu ăsta, nu cred că vei mai căuta în altă parte! :)

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !