DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

vineri, 28 iulie 2017

Vinuri biologice (organice) din Dobrogea

Ce este vinul biologic (organic)? Nu voi intra în amănunte, le găsiţi pe larg şi competent tratate la o simplă căutare pe net. Voi sublinia doar două aspecte. Primul ar fi că pentru obţinerea vinului organic se folosesc struguri bio, ceea ce implică intervenţii minimaliste cu substanţe chimice, via fiind astfel foarte expusă la boli şi dăunători rezultând astfel pierderi mari de producţie. Al doilea fiind că vinul astfel obţinut, are calităţi sanogene superioare şi astfel favorizeaza combaterea alcoolismului si a falsificării produselor.

Este meritul unor producători ca cei de la Crama Delta Dunării şi domeniul laSapata de a fi ales o astfel de cale de loc uşoară, vinul de calitate numai cu pasiune se face. De remarcat că în vie se lucrează cu calul  şi cu coşul cu nuiele.

Aşa că am răspuns cu plăcere şi interes invitaţiei domnului Roberto Pieroni, administratorul domeniului laSapata, la evenimentul "Degustare cu bloggerii constănţeni" din 22.07 la  care, personal, am avut o "pe fugă" avanpremieră:

Surpriza Tour X - o degustare de vin biologic


Acum, la Curtea Domnească (localul care a găzduit degustarea) ne-au fost supuse atenţiei nu mai puţin de 9 vinuri albe, rose şi roşii, toate organice şi provenind de la respectiva cramă, dar şi gustări specifice zonei de unde provine vinul, după cum veţi vedea.


Vinuri biologice (organice) albe marca laSapata


Cel care a făcut deschiderea a fost un Aligoté&Riesling. Cele două soiuri sunt reprezentate în proporţii egal. Galben verzui, miros de iarbă proaspăt tăiată, gust plăcut.Apoi am făcut cunoştinţă cu un Aligoté, regele vinurilor albe de la această degustare. Plăcut acid, galben cu vagi nuanţe verzui, un vin care mi-a plăcut deşi nu sunt fanul vinurilor albe.


De remarcat ciuful auriu al egretei de pe etichetă care îl evidenţiază înte vinurile albe ale domeniului.


A urmat, defilând cu mândrie (că are de ce) Feteasca Regală. Miros floral, culoare gălbuie. Vin de clasă.Parada vinurilor albe a încheiat-o un Chardonnay sub eticheta Triunghiul Mânăstirilor (eticheta e lemnoasă). Am observat că a plăcut mult doamnelor, colegele bloggeriţe. Evident, o asemenea etichetă indică faptul că vinul are o poveste, dar las colegelor plăcerea să o povestească.Faptul că nu am povestit prea mult despre cele patru de mai sus nu trebuie să vă surprindă, repet, nu sunt un fan al vinurilor albe.

Evident, cele patru vinuri au fost însoţite de gustări care au completat gusturile. Adică pastramă şi batog de crap argintiu dar şi sardeluţă marinată în ulei şi Aligoté.


Pe platou arată cu adevărat îmbietor, am dreptate?


Îmi place peştele preparat şi cei de la Deltaica au făcut-o chiar bine. Preferatele mele au fost sardeluţele (deh, doar au înotat în Aligoté).


Vinuri biologice (organice) rosé marca laSapata


A fost doar unul dar bun, Merlot, pe gustul lui Joie Negru. Nu voi comenta prea mult, vreau să-i las lui plăcerea. ☺ Pot în schimb, cu mâna pe inimă să spun că este un vin care merită încercat, fie vară, fie iarnă.


Vinuri biologice (organice) roşii marca laSapata


Iată-le puse să se aerisească, am avut la degustare trei roşii.


Şi gustări, brânzeturi maturate de oaie, capră şi ce-a mai fost. ☺Despre Băbeasca Neagră v-am povestit "cu foc" în alt articol şi nu mă voi repeta.

A urmat un Merlot&Cabernet, o uşoară dezamăgire pentru mine. Parcă îi lipsea ceva, nu era complet. Mi s-a părut apos, dar nu sunt nicicum un specialist.Dar Merlot-ul care a urmat a răscumpărat cu vârf şi îndesat păcatele vărului său de mai-nainte. Un vin aproape rotund, clasat în partea superioară a soiului după gustul meu. O încheiere a serii într-o notă de gust elegantă.
Ce să vă mai spun. A fost o sâmbătă seara reuşită şi sfatul meu sincer este să le încercaţi, sunt sigur că veţi avea parte de surprize plăcute. De găsit, în Constanţa, le găsiţi doar la Curtea Brâncovenească în restaurant şi magazin.

Iată şi protagoniştii:


Echipa de bloggeri care a participat (lipseşte Diana care a ajuns mai târziu).


Renumărând vinurile servite văd că au fost opt, nu nouă cum am spus. Eh, am numărat Băbeasca de două ori. Vorbim totuşi despre vin!
Acu', dacă v-am făcut poftă sau sete să ştiţi că nu neapărat asta mi-a fost intenţia. Mă credeţi? ☺

2 comentarii:

  1. Hai ca pana la urma ma specializez in vinuri. :)) Mie imi scapara ochii mai mult la platourile alea. Eu sunt mare fan branza. Nicio masa fara branza. La mine branza, merge si cu o ciorba si cu dulceata, cu orice. Ia spune, ca ma duc sa halesc o musaca cu vinete, dovlecei si rosii, ce vin merge? :D cred ca unu rosu, sec. Hm??? Oricum, n-am

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merlot-ul ăsta tânăr s-ar lipi de găteala ta precum timbru de scrisoare! :)

      Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !