DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

sâmbătă, 5 august 2017

Nevoia de aer

Anul acesta, ziua naţională de împădurire cade în data de 18 noiembrie. Iniţiativa „Plantăm fapte bune în România” , în această dată, organizează o  acţiune de împădurire pe teritoriul a 15 judeţe din ţară. În colaborare cu organizatorii acestui eveniment, Daikin are campania „Plantăm aer!”, în cadrul căreia  pentru fiecare unitate de aer condiţionat Daikin achiziţionată în perioada 5 iunie - 15 septembrie 2017, plantează un copac, obiectivul fiind să planteze 10000 de copaci.


Scriu cu bucurie despre acest eveniment dintr-un motiv oarecum sentimental. Am observat că pe lista localităţilor unde se va realiza acţiunea de împădurire se află Tecuciul, acesta fiind oraşul unde mi-am petrecut copilăria şi adolescenţa. În pădurile din jurul acestuia am învăţat să folosesc busola şi să mă orientez pe hartă, am aflat ce este azimutul, am participat la concursuri cu indicii ascunse în cele mai neaşteptate locuri, am văzut primele căprioare în libertate la Furceni, am învăţat să improvizez un adăpost, să disting diferite plante şi ciuperci. De pe urma tuturor acestora am rămas cu o mare pasiune pentru drumeţii iar cele mai frumoase nu au cum să fie prin altă parte decât prin zone împădurite.
Update: de la un fost coleg de liceu tocmai am aflat că în această zonă, la toamnă, va avea loc o masivă acţiune de plantare de puieţi de stejar, în memoria celor căzuţi în primul război mondial acum 100 de ani. Nu ştiu dacă este vorba despre acelaşi eveniment, dar orice copac plantat în plus nu poate decât să-mi umple inima de bucurie.

Din păcate, starea de sănătate şi (mai puţin) vârsta nu îmi mai permit să fac drumeţii aşa cum aş dori. Acum, când şi la Constanţa (unde locuiesc în prezent) este cod portocaliu închis ☺ de caniculă, oaza mea de relaxare, locul în care îmi reîncarc bateriile este propria locuinţă unde sunt ajutat de un aparat de aer condiţionat bun. Dar îmi încurajez cu entuziasm băieţii, mari de acum, să păstreze contactul cu natura şi de câte ori este posibil mă invit şi eu pe lângă ei, ajungând cel mai des în pădurea Comorova de lângă Neptun, unde este şi un frumos parc de aventuri.


Acolo, încerc, fără prea mare succes, să le arăt că lumea există şi fără GPS. Doar cu protecţia mediului (curăţenia) pot spune că am înregistrat o reală reuşită.

***

Orice s-ar zice, dacă statul nu poate sau nu consideră prioritare aceste acţiuni, avem nevoie de ajutorul companiilor pentru împăduriri iar faptul că o companie de talia Daikin se implică nu poate fi decât îmbucurător. Şi nu uitaţi, puteţi fi voluntari prin intermediul campaniei "Plantăm aer!". Mai ales că deviza sub care se porneşte este: "Redă aerul naturii! Plantează un copac!" Apropo, în copilărie am fost învăţat ca viitor bărbat că sunt trei lucruri importante în viaţă: să-ţi faci o casă, un copil şi să plantezi un copac (cel puţin). Bănuiesc că multi dintre voi aţi mai auzit-o...


Sursă foto pădure: http://www.cugetliber.ro/stiri-politica-se-amenajeaza-traseul-de-biciclete-din-padurea-comorova-254212.


6 comentarii:

 1. Am lucrat 23 de ani in exploatari forestiere, am asistat neputincioasa si nestiutoare, la taieri masive dar "legale". La un moment dat se umpluse tara de firme de exploatari forestiere. Un tractor si doua tapine,unu doua ferastraie electrice si o masina de transport, gata firma. Toti carnatarii si gogsierii, devenisera patroni, in cardasie cu Romasilva, au taiat mais, supa lemnului, incat,vorba unui cantec, daca ar fi sa parafraz cateva versuri "Ne-ar trebui 1000 de ani sa impadurim ce a taiat mafia lemnului".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred că ştim cu toţii acest aspect şi de aceea orice efort în direcţia scurtării celor 1000 de ani trebuie încurajat.

   Ștergere
 2. Da am auzit si eu de acea zicala, dar stiam ca e valabil pentru orice om, indiferent de sex. Sau cel putin la noi asa e. La noi a mai ramas casa de facut, dar e "pe vine" si aia. Ma uit cu tristete de fiecare data cand ma duc la tara. Un satuc in inima padurii. Care padure? S-au facut defrisari in ultimul timp de nu au ramas decat dealuri chele, alunecari de teren si multa tristete. Si nimeni nu face nimic! :(

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "Si nimeni nu face nimic!" - oare noi de ce nu facem? Eu chiar dacă am mai participat la alte acţiuni de acest gen, chiar dacă am plantat şi singur copaci, am de gând să fiu pe 18 nov la Tecuci. Şi nu ca să mă bat cu pumnii în piept, chiar simt că fac ceva util.

   Ștergere
 3. Nimic nu poate face ce face un pom. Noi aveam un visin in curte. Era foarte batran. In jur de 50 de ani avea si a picat la o furtuna. Am pus o umbrela mare in curte in locul lui. In afara de putina umbra, nici vorba de racoare sau de aer respirabil. Mi-e de el :(

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aşa este, umbra unui copac nu se compară cu nimic. Celor cu defişările ilegale le doresc să culeagă ce-au semănat. :(

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !