DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Visul meu și-a luat zborul! -articol premiat la Spring Superblog 2018

Privește-n sus și fă-mi cu mâna!

Motto: „ Mâine voi fi ceea ce am ales astăzi să fiu .”— James Joyce De mic copil am iubit literatura SF. După ce am terminat de citit căr...

sâmbătă, 26 august 2017

Ceva bun, ceva nou, ceva special

Cu aceste înșiruire de cuvinte mi-a făcut ziua de ieri mai „frumoasă” fiul meu cel mic. Repetându-le obsesiv și inserând din când în când, ca laitmotiv, expresia „de mult nu mi-ai mai gătit ceva”. Degeaba l-am ispitit cu ceva friptură rece din frigider sau cu niște cașcaval cu roșii ori măsline, el o ținea pe-a lui: vreau ceva bun, ceva nou, ceva special! Așa că l-am întrebat ce părere are de o salată de urechi de lemn, sperând în sinea mea să nu găsesc ori să strâmbe din nas.

N-am avut noroc! A îmbrățișat instant ideea și m-a târât în supermarketul de la parterul blocului unde, culmea, am și găsit (în jur de 8 lei) sub denumirea de „Dried Mun Mushroom”.


Adevărul este că nu aveam de loc chef ca să gătesc (cine a citit articolul anterior știe de ce) dar m-a împins de la spate fiu-meu căruia îi mulțumesc că a avut înțelegere și a acceptat o găteală pe repede-nainte. Și oricum, subconștient, îmi doream să repet experiența de la deschiderea  lui Boutique Chocolaterie de unde m-am inspirat reinterpretând (da, am servit și așa ceva la acea ciocolaterie 😉).

Ingrediente:
  • Urechile de lemn cu pricina
  • Sos de soia 2 linguri sau cât vă place (eu am avut Dark Soy Sauce)
  • Ulei de măsline extravirgin presat la rece (de preferat) - 2 sau 3 linguri
  • 3 căței de usturoi tocați cât de mărunt vă lasă cuțitul și degetele
  • 1/2 lingurițe de chimen negru proaspăt râșnit (sau cât vă place)
  • Busuioc proaspăt (avea și la market, 3 lei 15 grame dar eu am luat o ditamai tufa din piață cu 2 lei)
  • Sare roz de Himalaya (merge și sare de mare, eu aveam întâmplător din aia)
  • Oțet balsamic de Modena sau zeamă de lime (ce vă place și cât vă place)
Întâi se pun urechile la hidratat, timp în care se face dresingul, se bea o bere, un suc sau se stă pe facebook.



Se lasă până se-ngrașă și se pot tăia ușor. Eu le-am lăsat cam o oră. Se amestecă celelate (dresingul), se toacă busuiocul (de preferat un cuțit ceramic). Se taie urechile tăieței mai groși dacă vreți să dea bine ochiului (eu le-am tăiat mai din topor), se amestecă bine să se cunoască toate și se dă la frigider să tremure un pic. Voila!


Ajunge cam de patru porții de oameni finuți. Merge mai mult ca aperitiv și se bucură la un pahar de rosé din Merlot de anul trecut. Poftă bună!

10 comentarii:

  1. Hmmm... ma fac, ca nu vad "Ajunge cam de patru porții de oameni finuți". Nu am mancat niciodata asa ceva, dar mi s-a pus pata. Vreau ceva bun, ceva nou, ceva special

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Da, dar noi am fost doar doi, eu și fiu-meu. Poftește, e foarte ușor de făcut.

      Ștergere
  2. Imi spusese o prietena de aceste "urechi", dar nu le-am cautat in mod special, asa ca evident nu le-am gasit! :)
    Pare un meniu interesant si imi place ca l-ai impartasit.
    O alta optiune pentru sos de soia? Nu il utilizez, asa ca ma voi gandi la altceva.
    Poate ca ideea pustiului tau: "ceva bun, ceva nou, ceva special" se poate transforma in motto-ul oricarei zile:
    "aceasta zi imi va aduce ceva bun, ceva nou, ceva special"!

    Cat mai multe astfel de experiente, Radu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciupercile astea sunt ușor crocante, de fapt „al dente” dar un pic cam fără gust. Astea sunt făcute după inspirație vegană. Dacă ieșim un pic din sfera asta, m-aș gândi la un s0s de stridii sau orice să le dea gust. O să mai studiez! :)

      Ștergere
  3. Arata foarte bine. Mie in general imi plac mult preparatele pe baza de ciuperci, asa ca o sa le caut si eu in magazine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au ieșit bunuțe! Le-am găsit la Mega Image, poate te ajută.

      Ștergere
  4. Nu am mancat niciodata urechi de lemn desi am fost de multe ori la restaurantul chinezesc. Acum insa mai facut curioasa si vreau sa le incerc.

    RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !