DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 18 septembrie 2017

Clădirea Cartea Rusă (Blocul A. Bohcelian)

Am rămas mereu uimit de cât de mare este diferența dintre fațada clădirilor și reversul lor (ca să zic așa). Ia să vedem, recunoașteți clădirea, așa la o primă vedere?

cladirea Cartea Rusa

Este una din clădirile reprezentative ale Constanței, ridicată în perioada interbelică de unul din armenii cu stare ai orașului și proiectată de un membru al aceleiași comunități, arhitectul H. Gomikian.


Unii spun că este construit în stil neoclasic, alții îi atribuie stilul Art-Deco. Haideți să vedem clădirea și un pic din lateral, poate ne dumirim. 😏

cartea rusa lateral

A rămas în memoria colectivă drept clădirea Cartea Rusă deoarece începând anii '50-'60, sub patronajul ARLUS (Asociația Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică), a funcționat ca librărie cu același nume deși ARLUS a fost desființat în 1964.


Cartea Rusă


cartea rusa frontal

La colegul blogger, Joie Negru, puteți afla mai multe despre scara interioară și liftul de persoane construit în Danemarca (o mai fi funcțional?).

Este o clădire frumoasă, reprezentativă pentru Constanța. Consider că discrepanța între felul în care arată „de la stradă” și felul în care arată văzută din spate este cam mare. Voi ce părere aveți?

5 comentarii:

 1. aafara vopsit gardul si-nauntru leopardu, cam asa. Sau poate suntem noi rai si oamenii au vrut sa pastreze o frantura de istorie acolo.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daa, sunt eu mai rău! :)
   Nu pot să cred că nu există soluții. E totuși centrul (și istoric) al Constanței.

   Ștergere
 2. Arata fantastik
  Daca ar Fi plasata in Paris sau Nisa nu ar deranja cu nimic
  Fatada spate ar putea Fi acoperita cu o lucrare facuta de un artist cum sa procedat in citeva locuri in centrul istoric din Buc
  Ceva asemanator este in orasul Orebro din Suedia unde in fiecare an are loc un eveniment cultural numit Open Art unde artstii au ocazia sa oaie arate fantezia in spatiul central al orasului cu lucrari de pictura si scluptura
  Cine este curios gaseste detalii P-E net

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !