DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 26 septembrie 2017

File de istorie - Borsec

Când mă gândesc la Borsec, Regina Apelor Minerale, aproape că vizualizez câteva file din istoria acestor meleaguri, istorie care nu se rezumă la cei 210 de exploatare industrială împliniți în 2016 ci se pierde undeva, în negura timpurilor.

Borsec Regina Apelor Minerale

Să răsfoim împreună aceste file...


Monedele romane datând din secolul IV, descoperite în jurul localității stau mărturie că romanii cunoșteau izvoarele și se bucurau de ele. Și dacă nu de la daci, atunci de la cine să fi aflat de ele și de proprietățile lor tămăduitoare?

Borsec monede romane

Secole mai târziu, aceleași izvoare erau redescoperite de vânători (pe la 1429) veniți pe urmele zimbrilor (călugărul iezuit Johan Frivaldszky ne spune că un mare număr de zimbri ar împânzi codrii de la Borsec) „care căutau izvoarele minerale pentru a se adăposti de arșița verii”. Eterna Miorița nu avea cum să lipsească din poveste și astfel legenda menționată și în „Descrierea Ardealului și părților Ungurene” de Silvestru Moldovan ne spune că descoperirea izvoarelor de la Borsec (avem și o numire a „fântânii ciobanului”) „a făcut-o un cioban român din părțile Siliștii, care avea turme de oi în munții Călimanului. Într-un drum al lui spre casă, îmbolnăvindu-se, a descălecat și s-a culcat pe pământ. În liniștea pădurii ce-l înconjura a auzit gâlgâitul unui izvor. Vrând să-și aline setea ce-l ardea s-a tras târâș până la izvor. Bând apa care ieșea bulbucând din pământ i s-a făcut imediat mai bine și apoi din ce în ce mai bine, ca și când ar fi băut dintr-o apă mântuitoare. Întremându-se a putut să-și continue drumul umplându-și din apa băută și plosca de la oblâncul  tarniții. Ajuns acasă a povestit vindecarea lui minunată și unui neamț din Viena”.

Principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, se trata cu această apă minerală, pusă cu grijă în butoaie de stejar și aduse regulat la curtea din Alba Iulia. De la el a aflat, cum altfel, curtea imperială de la Praga și apoi vestul Europei. Pe la sfârșitul secolului XVIII, avem la Borsec o veritabilă stațiune balneară; însemnări din 1767 îl descriu ca fiind „locul unde bolnavii disperați din țară și din străinătate se adună pe timpul verii spre vindecare”.

Cum zona oferea condiții propice și producerii sticlelor, în 1806 începea îmbutelierea industrială a apei minerale. În anul de debut, trei milioane de litri de apă îmbuteliată au fost consumate plecând de aici.

borsec imbuteliere

În 1873, în mod firesc, împăratul Franz Josef îi acordă titlul de „Regina Apelor Minerale” cu ocazia Expoziției Mondiale de la Viena, recunoaștere binemeritată.

Borsec medalie 1873
Cu excepția câtorva ani în perioada celor două războaie mondiale își continuă povestea fiind naționalizată în 1948.

În perioada 1950-1990 a fost modernizată cu investiții majore în două etape între 1952-1956 și 1977-1989.
Pe plan extern s-au câștigat noi piețe, cererile de export majorându-se an de an.

Borsec export

Pe plan intern, anii '50-'90, Borsecul și-a câștigat meritat titlul de apă minerală preferată a românilor, dacă mai avea nevoie. Câteva din ambalajele de mai jos le-am prins și eu în secolul trecut. 🙂

borsec intern

În 1998, după jumătate de secol, activitatea de îmbuteliere de la Borsec a redevenit o afacere privată. A fost creată o nouă imagine de brand, imagine ce a preluat bogata moștenire și tradiția de prestigiu reflectând în același timp vitalitatea și energia izvoarelor de apă minerală naturală Borsec. Iar investițiile realizate de Romaqua Group Borsec în ultimele două decenii depășesc 220 milioane euro.
Anul acesta a fost implementată o nouă tehnologie, ce împiedică orice intervenție umană asupra apei în procesul de producție, de la captarea și transportul apei minerale naturale de la izvor la locul de îmbuteliere și până la obținerea produsului finit. Prin aplicarea unui sigiliu pe dopul sticlei s-a dorit o originalizare suplimentară și o garantare a produsului, argumentul primordial fiind: “Ești primul care pune mâna pe dop!” - am citat din considerațiile Revistei Biz

Borsec prezent

În timp s-au făcut numeroase studii cu privire la proprietățile apei minerale Borsec (studii care au confirmat științific și clinic), apă care a câșigat numeroase medalii și premii pe plan internațional. Având în vedere îndelunga istorie care se împletește strâns și inseparabil  cu cea națională, a recunoașterii și notorietății de care se bucură, nu este de mirare că în 2017 Borsec a fost ales din nou cel mai puternic brand românesc în clasamentul realizat anual de Revista Biz, clasament ce reflectă „puterea” mărcilor românești din perspectiva investiției de încredere și afectivitate care le este acordată de către consumatori. Poartă denumirea de BrandRo și este măsurat funcție de trei indicatori: importanța mărcii, gradul de utilizare și notorietatea ei. Personal, nu sunt un mare consumator de apă minerală (părinții mei, da) dar prefer apa Borsec în toate situațiile, atât gazoasă cât și plată.

Am răsfoit aceste file de istorie fără vreo pretenție. Este doar o spicuire incompletă din diferite legende și din istorie; au ca sursă de documentare http://romaqua-group.ro/brands/borsec/ (site căruia îi aparțin și imaginile) și http://ampress.ro/de-ce-duc-urmele-zimbrilor-in-padurile-de-la-borsec/. Dar Borsecul merită amintit și reamintit de fiecare dintre noi.


8 comentarii:

  1. Ce pofta nebuna mi-ai facut de o apa minerala Borsec. Nici altceva nu am ca sa ma amagesc, desi.... Borsec nu prea are inlocuitor. Imi plac povestile care circula in jurul anumitor lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-e de mirare ca atunci cand am apa minerala pe lista de cumparaturi, mama imi spune mereu: daca nu are Borsec, nu iei altceva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine argumentat articolul. Ar fi fost mandru profu de istorie de munca ta de documentare!

    RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !