DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

duminică, 24 septembrie 2017

Revelații vinicole

Deși în dex sunt tratate ca sinonime, pentru mine cuvintele cadou și dar nu au același înțeles, acțiunea de a dărui având o semnificație diferită, mai valoroasă și mai intimă. Dar chiar și așa consider că cel mai frumos cadou este acela oferit din inimă și primit cu bucurie. Iar cadoul potrivit nu este niciodată despre ce vrei tu ci numai despre ceea ce își dorește el, cel care îl primește.

Sunt iremediabil îndrăgostit de vinurile bune în general, de cele obținute din soiuri românești în special dar și acelora care și-au găsit o a doua casă (poate chiar mai însorită și mai zâmbitoare) pe aceste pământuri binecuvântate de Dumnezeu. În această vară am descoperit câteva crame micuțe din Dobrogea care m-au surprins și m-au sedus cu vinurile lor. Nu o să vă plictisesc cu descoperirile mele, am scris despre ele în secțiunea „Despre vinuri”, vreau doar să spun că din această experiență vine denumirea coșului ideal de cadouri (din perspectiva mea) și anume Revelații vinicole.

revelatii vinicole

Aceste „revelații” le-aș împărți în patru mari subcategorii:

Roșii dobrogene


rosii-dobrogene

În coș aș pune neapărat o Băbească Neagră de la Sarica Niculițel, o Fetească Neagră de la Viișoara ori de la Aliman și, de ce nu, un Petit Close Rouge din sud, un vin cu iz franțuzesc, toate nominalizările fiind vinuri din care am gustat. Acu', trebuie să recunosc, un coș de cadouri care să le conțină mi-ar plăcea să primesc, roșiile fiind preferatele mele.

Albe dobrogene


albe-dobrogene

Aici n-o să nominalizez nimic, sunt prea multe și toate bune, până și un somelier desăvârșit ar avea mari probleme în a se hotărâ ce și cum alege.

Rosé-uri dobrogene


rose-dobrogean

Am gustat destule în această vară, prin crame sau prin restaurantele constănțene, obținute în special din merlot sau cabernet sauvignon. E un trend care câștigă teren și nu e rău de loc că dobrogenii mei se descurcă bine și la acest capitol.

Acum mai există o categorie, cea a nehotărâților, a curioșilor ori a celor sofisticați care servesc mai multe tipuri de vinuri la masă. Pentru aceștia aș face o categorie de coșuri aparte, care să conțină o selecție din toate și pe care aș numi-o simplu, Dobrogene.

Cam acesta este coșul ideal de cadouri pe care l-aș oferi din inimă oricărui iubitor de vinuri bune dar când am început articolul m-am gândit la un anume prieten al meu (se știe el) care l-ar primi cu bucurie și l-ar aprecia cu curiozitatea jucăușă ce-l caracterizează. 

De ce neapărat un coș de cadouri? În afară de faptul că încă din cele mai vechi timpuri sunt un simbol al generozității și abundenței, după mine mai sunt două considerente, forma și spațiul generos.

Forma ne permite aranjamente la care limita este doar imaginația. De asemenea rezolvă o parte din problema ambalajului și oferă siguranță la transportul la distanță.

Spațiul generos, în afară de faptul că te lasă să pui sticle din mai multe soiuri (sau mai multe din același dacă destinatarul e fan înrăit), îți permite să strecori printre ele mici mizilicuri care ajută vinul să-și dezvăluie adevărate miresme și gusturi ascunse, o bucățică de brânză maturată (de oaie, de capră), o pastramă numai bună de pus pe jar sau un batog de crap din Deltă ori o zacuscă din legume coapte la grătar, asta ca să dau doar câteva exemple, că dacă mă gândesc la mai multe tre' să dau o fugă la Magazinul Țăranilor Dobrogeni (apropo, prietenul meu, mare amator de bunătăți tradiționale, s-ar simți acolo ca peștele-n apă).

Având în vedere că sărbătorile de Crăciun (cea mai aglomerată perioadă pentru cadouri) se apropie cu pași repezi ar trebui să începeți să faceți planuri, doar sunteți chibzuiți, nu lăsați totul pe ultima sută de metri. Și dacă nici una din propunerile mele nu v-a căzut cu tronc (deh, nimeni nu-i perfect 😜), cu siguranță veți găsi o variantă potrivită cu bugetul și exigențele voastre pe site-ul giftsolution.ro, între atâtea și atâtea coșuri cadou de Crăciun. Acesta este preferatul meu:

cos-cadou-craciun

***

În Dobrogea, o colegă bloggeriță (Diana Slav) a numărat nu mai puțin de 18 mici crame, număr similar cu cel al diferitelor etnii care conviețuiesc în armonie pe aceste meleaguri (fără legătură, doar o curiozitate temporară). Toate caută excelența și cele mai multe au găsit-o. Sunt sigur că în Magazinul Țăranilor Dobrogeni se găsesc produse tradiționale care satisfac cele mai exigente gusturi. De aceea cred că niște coșuri cadou tematice nu ar fi greu de făcut, ba chiar cred că sunt așteptate și ar fi bine primite. Zic și eu...

Sursă imagini:
personale, https://pixabay.com/ro/, https://www.giftsolution.ro/.

12 comentarii:

 1. De-o viata imi doresc sa merg la mare toamna, ar fi cazul sa si incerc sa fac asta. Albele dobrogene toate sa fie pentru mine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ale tale să fie, nu-i bai! :) După mine, cel mai frumos pe litoral e în septembrie.

   Ștergere
 2. Si pentru mine luna septembrie e favorita pentru mare. Totul e altfel in aceasta luna, desi multi se pregatesc de inchidere. Oricum, o vizita la o crama suna foarte interesant. Banuiesc ca organizeaza si degustari. E o destinatie interesant-parfumata! :D
  Multumesc pentru prezentare, Radu!
  O seara buna sa ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da la crame se fac și degustări dar primind un coș cadou cu vinuri poți savura întreaga sticlă împreună cu apropiații. :)

   Ștergere
 3. Nu-i asa ca ii dai lui fii-tu un cos cadou ca asta cand implineste 18 ani? :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Daca e sa aleg un vin, prefer alb si neaparat din Dobrogea :)
  Hai si unul de Jidvei!

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !