DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 30 octombrie 2017

Apa de izvor - apa care satisface setea

Se rezemă satisfăcut de spătarul comod al scaunului de birou. Reușise! Și încă la timp, chiar dacă se încadrase în termenul limită aproape la mustață. Efortul a fost însă pe măsură, era aproape epuizat. A întins mâna mecanic spre pet-ul de 0.5l, admirându-i încă o dată prezența zveltă, simplă dar elegantă și discretă. Spera ca apa de izvor cu gust neutru și plăcut să-l învioreze. Brusc a realizat cât de sete îi era și în fața ochilor i-a apărut o imagine care l-a basculat în alt spațiu-timp.

apa de izvor

Primăvara anului trecut, un început de martie neobișnuit de călduros. Startul în Maratonul Nisipului se apropia. Se antrena intens pe plaja pustie dintre esplanada Parc și Cazinoul din Mamaia. Peisajul modelat de furtunile de peste iarnă părea aproape selenar. Dune de nisip formate pe direcții aleatorii alcătuiau obstacole care solicitau deopotrivă mușchii și mintea. Reglarea respirației și hidratarea sunt două din chestiile importante în acest tip de antrenamente. La prima îl ajuta cumva aerul bogat în aerosoli de pe malul mării, pentru a doua, amenajase un mic punct de hidratare la baza unei dune mai ferite. La fiecare 5 km își completa necesarul cu câteva guri de apă de izvor cu conținut echilibrat de minerale, nu mai mult de 100-200 ml.

apa de izvor

Participarea la maraton a fost un succes care a demonstrat încă o dată că spiritul de solidaritate umană este viu.


maratonul nisipului

De data asta se văzu felicitat, și nu oricum, pentru prevederea de care dăduse dovadă. Era greu de crezut că înconjurați de atâta apă ar fi putut suferi de sete. La jumătatea lui septembrie veniseră pentru prima dată pe acea plajă pustie și sălbatică, în căutarea liniștii și singurătății în doi. Singurătate, singurătate, dar nimeni nu le-a spus (ori ei n-au auzit) că în acea perioadă chiar va fi pustiu. Chipul ei s-a luminat asemeni orizontului în aurora dimineții când a văzut proviziile. Singurătatea lor era salvată!


apă de izvor

Acum rătăcea de ore în șir, fără țintă, prin pădurea ce părea fără margini. Se despărțise accidental de grup când se abătuse de pe potecă să studieze un grup de ciuperci. Și culmea, toate lucrurile rămăseseră la tovarășul lui, în rucsacul pe care îl cărau cu rândul. Fascinat și absorbit de ciudățenia acelor ciuperci, nu-și dăduse seama când trecuse timpul. Părându-i-se că s-a auzit strigat, a luat-o într-acolo dar n-a făcut altceva decât să se afunde mai mult. I se făcuse sete, cumplit de sete. S-a așezat sfârșit, rezemându-se de trunchiul unui copac. Își pierduse orice speranță atunci când l-a zărit căutându-l cu o sticlă de apă în mână. Dă să strige, dar cuvintele nu ies din gura uscată și...
- Domnu' Vlad, iar ați rămas ultimul! Mai aveți mult de lucru?
- Ăăă (puțin buimac)..., de fapt tocmai am terminat. Dar ce-i cu tine la etajul ăsta?
- Tocmai au sosit rezervele și le pun la locul lor, să fie pregătite pentru mâine, când începe programul.


apa de izvor


Mi-am dat seama de unde venise viziunea. Și atunci am luat o gură lungă de apă și m-am felicitat în gând pentru încă una din deciziile bune, luate la timp; clienții și partenerii de afaceri apreciază mereu ospitalitatea și curtoazia discretă, compania scăpând de teama de a nu le putea oferi deoarece:

La Fantana

Articol scris pentru competiția de blogging creativ Superblog 2017, proba numărul 13 - „Apa de izvor La Fântâna – hidratare și inspirație la purtător”
Imagini: https://magazin.lafantana.ro/ și bloggerul constănțean Joie Negru.12 comentarii:

 1. Cine a spus ca apa este inodora, incolora, insipida??? Gresit. Are gust, miros si culoare de VIATA. Vorbim de apa de izvor, evident. Mi-a placut povestea ta, de aceea am dat-o si eu in poezie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că ți-a plăcut povestea (amintirile). :) Cunosc câteva izvoare mai ferite pe lângă care campam în tinerețe!

   Ștergere
 2. Inspirat articolul tau.Uneori am da si un...regat pentru o sticla de apa buna!

  RăspundețiȘtergere
 3. Articolul tău înviorător ca apa de izvor! Felicitări!

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu stiu cum, dar mi s-a facut pofta de apa! :))

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu merg din Timisoara pana la Deva dupa apa de izvor. Si chiar merita :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt multe locuri în țară în care oamenii procedează așa. Dar cred că tu ai un motiv mai special. :)

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !