DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 18 octombrie 2017

Lady Chef Yoda

Sunt chef Placido Salat și am un nume parcă predestinat, dar nu despre mine este vorba aici. Mă rog, este vorba și despre mine dar în principal despre lady chef Yoda. Căci datorită ei restaurantul meu s-a ales cu cele trei stele Michelin. Deși preparatul vedetă, Carpaccio de vițel placido (placido scris cu litere mici la insistențele mele) este cunoscut în întreaga lume, nu aceasta este principala atracție.

Presa de ulei YODA face cel mai pur ulei

Știți cu toții că un restaurant de trei stele Michelin este o destinație în sine. Surprinzător (sau poate că nu) principala atracție a acestui loc sunt salatele, asupra cărora lady chef Yoda parcă presară praf de zâne. De altfel este și supranumită zâna salatelor. Rezervările se fac cu minim șase luni înainte, sunt doritori din toate colțurile lumii, dornici să guste din salatele ei, cărora li s-a dus vestea. Vin, vor să guste din toate, dar nu se pot hotărâ înainte de o săptămână și pleacă tot nedumeriți. Se contrazic între ei fără să se poată lămuri care din salate ar fi mai bună. Unii au plecat năuci de atâta încurcătură, jurând pătimaș că nu vor mai călca în veci pe aici. Nu dura mult și dădeau telefon, pocăiți, cu lacrimi în ochi, rugându-mă să le iert nesocotința și să le accept rezervarea. Mulți inspectori Michelin ce mi-au trecut pragul, sub acoperire desigur, au renunțat la job și au devenit clienți fideli în speranța de a le afla secretul.

Ceea ce n-au reușit să afle atâția investigatori trecuți prin ciur și prin dârmon, a fost dezvăluit printr-o simplă întâmplare - uleiul presat la rece, proaspăt, fără aditivi și conservanți combinat în mod fericit în salate este în realitate „praful de zâne”. Să vă povestesc cum!

Cea mai eficientă presă de ulei la rece

Cu puțin timp înainte, asistenții domnului Gerard Butler au încercat să sară peste ordinea firească a rezervărilor și mi-au cerut un separeu care să garanteze discreția în restaurant. Nu ar fi reușit dacă însuși actorul n-ar fi venit la telefon. Mi-a fost greu să-l refuz pe cel care mă impresionase în „Adevărul gol, goluț” (deh, până și cel mai incoruptibil chef cedează în fața unor argumente sentimentale). La indicațiile mele, personalul a amenajat un separeu romantic, având în vedere discreția și insinuările voalate ale asistenților despre o doamnă misterioasă, în singura încăpere disponibilă, despărțită de zona de producție culinară doar de o ușă glisantă, cu senzor și perdea de aer. La momentul potrivit am trecut pe la ei să-i întreb cum se simt și dacă doresc ceva special. Mi-a șoptit la ureche că ar vrea să-și impresioneze doamna, după care a spus că ar dori să se bucure de vestitul Carpaccio placido dar mă roagă să-i pun foarte puțin ulei de fistic, nu mult pentru că... Mi-am dat ochii peste cap de oroare că aș putea pune prea mult, ceea ce l-a făcut să se oprească. În schimb am continuat eu:
- Normal, câte o picătură pe fiecare feliuță. Aroma puternică a uleiului ar putea ușor deveni predominantă!

În continuare au încercat mai multe feluri de salate stropite discret cu diverse vinegrete sau dresinguri, toate având în componență uleiul presat la rece (amintesc doar salata caldă de sparanghel ori de curcan cu struguri roșii, cu ulei de nuci sau o salată de smochine cu brânză de capră și o vinegretă făcută din oțet balsamic de Modena, ulei de struguri și câteva picături de ulei din alune de pădure) străduindu-se și ei să le afle secretul, până când, deschizându-se ușa, au văzut-o pe lady chef, presa de ulei YODA HOME PRO în acțiune, mignonă (așa sunt asiaticele) dar eficientă.

Presa de ulei YODA HOME PRO

Nu aveam cum să-i mai ascund secretul, dacă ați văzut filmul știți cât de intuitiv e actorul. Era evident că uleiurile presate la rece păstrează mirosul și aroma naturală, potențând astfel gustul și savoarea, atât a salatelor dar și a felurilor de mâncare ori a deserturilor. Mi-a promis însă că îl păstrează. Dar doar dacă îl învăț câteva combinații care să-l ajute să se descurce în conversațiile pe teme culinare. M-am conformat, ce puteam face?

La plecare, însă nu înainte de a-și lua desertul (cremă de caise, cu mascarpone, două picături de ulei de fistic și mentă), în schimbul promisiunii de a-i vedea în avanpremieră noile filme, i-am spus de unde își poate procura una pentru propria-i bucătărie, de la magazinul profistore.ro.

ulei facut in casa

După câteva zile mi-a dat telefon ca să îmi mulțumească, să-mi spună cât de încântat este și mi-a sugerat, chiar serios, să-i pun numele la vedere, dacă se poate chiar deasupra ușii de la intrare.

Logo Yoda

Eu cred că a mea lady chef merită cu vârf și îndesat măcar atâta lucru, voi?

***

Poveste imaginară scrisă în cadrul competiției creative Superblog 2017, proba numărul 9 - „Presa de ulei Yoda Home Pro – echilibrul desăvârșit al unui gust adevărat!”
Actorul Gerald Butler nu are nici o legătură cu acest articol, admirația sinceră pentru el m-a determinat să-l amintesc.
Imaginile aparțin Yoda România iar numele de Placido Salat este „împrumutat” din Canonicatul Dunei - Frank Herbert.

12 comentarii:

 1. As vrea si eu niste praf de zine! :) Frumos! Bafta multa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Păi e simplu! Cum am spus, uleiuri presate la rece obținute cu presa Yoda. :)

   Ștergere
 2. De zane! (Scuze. Scriu de pe telefon. Nici diacritice nu am.)

  RăspundețiȘtergere
 3. Chef Placido Salattrei, meriti si tu trei stele Michelin de la jurati, atat pentru poveste cat si pentru instigarea papilelor gustative.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să dea Dumnezeu să-i placă juriului căci tare îmi doresc această lady chef!

   Ștergere
 4. Vreau si eu o Lady Yoda, sa-mi fac ulei de susan si mai ales ulei de fistic!

  RăspundețiȘtergere
 5. Sunt mare amatoare de salate. Cea de smochine cu branza de capra mi-a atras atentia in mod deosebit:)

  RăspundețiȘtergere
 6. Se vede ca esti pasionat de gatit si mancare buna. Hmmmm de Lady Yoda as avea si eu nevoie pentru a imi impresiona idolul, care chiar adora sa manance sanatos.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, îmi place să gătesc, mai puțin partea cu spălatul vaselor! :) Iar gătitul sănătos îl am cumva în genă! ;)

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !