DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

vineri, 27 octombrie 2017

Sinergia energiilor casei

Mi-a plăcut de cum am văzut-o. Deși căzută un pic în paragină (era de ceva timp nelocuită), casa avea armonie și o aură aparte. Transmitea o energie aproape palpabilă, pe care mintea mea o percepea, asemănător unei camere de termoviziune, cam așa:

termografie

Spre intrarea și fațada orientate spre sud, mergea de la poartă o alee dreaptă. Am remarcat din prima că ușa de la intrare era foarte ușor înclinată față de verticală. Am zâmbit amuzat dar când am deschis-o și am văzut holul primitor știam deja că hotărârea mea fusese luată.

Am stat un pic în cumpănă când împuterniciții vânzătorului mi-au înmânat un certificat energetic pentru clădire, așa cum cere legea. Era... cel puțin descurajant, ca să folosesc o exprimare blândă. Dar pentru mine zarurile fuseseră deja aruncate.

Un amic, pe care l-am invitat câteva zile mai târziu să-și dea cu părerea (era curios datorită ușii înclinate de care îi povestisem), mi-a dat o temă de gândire: casa ar fi putut fi fost construită/amenajată la indicațiile unui maestru Feng Shui. Un fel de specialist în ale cerului, pământului, curenților energetici și duhurilor de tot felul. Probabil că datorită unghiului ușii duhurile rele se izbesc de ea și pleacă. Deși m-a amuzat, mi-a plăcut ideea și am decis să o las așa, mai ales că era destul de neobișnuit. Oricum, doar un ochi cât de cât antrenat ar fi putut sesiza înclinarea.

După câteva zile am trecut la pasul următor, un pas firesc și necesar, am cerut un audit energetic. Această operațiune se finalizează cu propuneri de soluții optime de modernizare și reabilitare, atât din punct de vedere tehnic cât și din punct de vedere economic, evident după ce au fost determinate caracteristicile tehnice și energetice ale casei (în cazul meu). Aceasta va duce la încadrarea casei într-o clasă energetică superioară (sper să-mi reușească măcar o casă pasivă) și sporirea confortului locatarilor ei. Dacă pun la socoteală și energiile bune datorate feng shui-ului ajung la ceea ce eu numesc sinergia energiilor casei.

auditor energetic

Am fost curios dacă inginerul care vine remarcă ceva deosebit la ușă. Ei bine, a remarcat înclinarea din prima (după ce ai expertizat atâtea case și clădiri nu se poate să nu ai ochiul format). Drept urmare i-am povestit ce mi-a spus amicul meu și până la urmă am constatat similitudini între cele două feluri de specialiști, ambii lucrează spre canalizarea energiilor casei în folosul locatarilor ei. Feng shui-ul are ca scop obținerea armoniei, a stării de bine, reprezentând arta chinezească de așezare a obiectelor în spațiul nostru locuibil. Țelul unui auditor energetic este confortul locatarilor concomitent cu reducerea cheltuielilor și eliminarea pierderilor de energie, adică tot o stare de bine.

Certificat energetic ieftin

Nu o să vă plictisesc cu ce a scris în auditul meu, este diferit de la casă la casă. În schimb o să vă povestesc ce am observat la un târg tehnologizat de locuințe care s-a desfășurat cu puțin timp în urmă în București. În acest an se poate vorbi de o mărire semnificativă de interes acordată caselor pasive, verzi, inteligente, deoarece aceste case corespund unui interes major al cumpărătorului și anume, costul întreținerii. O astfel de locuință tinde să amortizeze investiția în 15, hai 20 de ani. Este vizibil că în vânzarea unei locuințe ajunge să conteze foarte mult consultanța. În aceste condiții un audit energetic este mai mult decât binevenit.

Mie nu-mi rămâne decât să-mi „suflec mânecile” și să mă apuc de reabilitare (v-am spus că îmi doresc cel puțin o casă pasivă), dar asta nu înainte de a mulțumi celor din echipa de audit pentru varianta optimă și fezabilă (din punct de vedere economic) propusă. Voi ține cont de sfatul lor! Căci oricât de bun ar fi feng shui-ul casei, acesta pleacă pe aripile vântului sau pe unduirile apelor atunci când factura ta de întreținere are același ordin de mărime cu cea de la Casa Poporului (feng shui înseamnă vânt și apă literal).

Articol scris pentru competiția de blogging creativ Superblog 2017, proba numărul 12 - „Energia casei tale”
Imagini: www.certificat-rapid.ro și https://pixabay.com/ro/


4 comentarii:

  1. Sa inteleg ca feng-shuiul n-a prea coincis cu concluziile echipei de audit si trebuie sa umbli la usa. Ok, atunci, tine cont de sfaturile lor, ca asa e normal, si cu feng-shui-ul o revolvi prin casa ( vezi unde pui patul, sa nu tii matura cu coada in sus.... :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Treaba grea cu certificatul asta energetic, dar e si util. Parca si obligatoriu din vara.

    RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !