DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 8 noiembrie 2017

Franciza - un model de afacere cu succes testat

Este franciza o oportunitate de afaceri? Sunt francizele profitabile? Găsești francize în România? Cum am ajuns la aceste întrebări și ce mi-am răspuns la ele, urmează. Să o iau cu începutul.

Pe la mijlocul anilor '90 mă aflam în București. Eram tânăr, aveam și ceva bani; în acele zile de capitalism sălbatic se puteau acumula sau pierde, după caz, sume semnificative. Intrau și primele francize în România, primul McDonald's s-a deschis pe bulevardul Magheru, aproape de Piața Romană. Nu, nu  aveam banii necesari unei asemenea francize, dar îmi aduc aminte că am studiat împreună cu câțiva posibili parteneri ideea de a ne implica. Eram ori prea necopți ori mult prea dornici de libertate astfel încât nu s-a ajuns la nici o decizie. Fiecare a pornit pe drumul lui. Eu, de exemplu, inspirat de revista Idei de Afaceri, am pornit două start-up-uri (nu se numeau așa pe atunci), unul în domeniul lumânărilor decorative iar celălalt fiind un atelier de producție pentru mic mobilier din sticlă.

caut franciza

Cea cu lumânările am cedat-o prin 2009 dar, din păcate, cel care a preluat-o nu a avut viziune iar cea cu mobilierul s-a închis, din motive mai mult sau mai puțin obiective, în contextul spargerii bulei imobiliare din 2008 (vânzările de mobilier au scăzut cu 90%).

Au trecut anii și nu știu, chiar dacă aș fi tânăr din nou, dacă aș mai avea curaj să o iau de la zero cu un start-up, mai ales acum când dezvoltarea afacerilor se realizează prin înghițirea celor mici (canibalismul afacerilor). Cu o franciză, însă, lucrurile se schimbă. Din multe puncte de vedere. În primul rând, fiind un model de afacere testat, riscul este mult diminuat, ceea ce pentru mine nu este deloc de neglijat.

În decursul timpului am învățat că informația de calitate, nealterată, obținută din surse de încredere, este esențială în orice afacere. De aceea, orice prospectare pe piața francizelor de la noi, începe logic cu studierea atentă a lucrării Catalogul Francizelor din România. De reținut că pentru definirea așteptărilor, înțelegerea particularităților, în cazul francizelor de pe site, se oferă asistență de specialitate.

catalog francize

Sunt foarte atent cu banii mei. Chiar dacă nu am strâns o sumă impresionantă, acești bani m-au costat mult, ani întregi de muncă. De aceea nu iau hotărâri în pripă. Îmi aleg întâi domeniul în care doresc să activez, cel al serviciilor. Din timpul facultății, chiar dacă nu am urmat cursurile uneia de profil, am fost pasionat de cursurile de programare pe calculator și am păstrat în permanență contactul cu acestea, regretând mereu că nu am putut urma așa ceva de la o vârstă fragedă. De asemenea, cererea de abilități digitale este în permanentă creștere peste tot în lume, România nefăcând excepție. Aceste două motive au făcut ca franciza Logiscool să-mi suscite interesul. Am observat că are un program inovativ și de lungă durată, bazat pe o platformă interactivă de învățare, numită SCOOLCODE, platformă care oferă o legătură biunivocă bazată pe un limbaj de programare real, într-o manieră jucăușă. Include în concept after school și tabere de programare. Iată un scurt clip:


Evident, am luat în considerare un nivel investițional între 35000 și 50000 de euro și știu că am abilitatea de a mă implica în comunitatea locală astfel încât aceste cursuri să devină un punct de interes iar Constanța, în mod cert, are nevoie de așa ceva. De luat în seamă sunt și avantajele oferite, din care (fără a se limita la acestea) amintesc: training de formare (sales, HR, marketing, PR), exclusivitate în teritoriu, dreptul de a utiliza metodologia și programul Logiscool.

Este timpul să-mi suflec mânecile și să încep discuțiile cu francizorul, mai sunt destui pași de urmat. Sunt încrezător pentru că voi beneficia de consultanță acordată de francize.ro, cei care au ajutat peste 100 de antreprenori în aceste demersuri.

francize.ro

Am și doi băieți, cu care am discutat și, la un anumit moment, vor dori să se implice, așa că nu îmi fac griji în privința viitorului.

Articol scris pentru competiția de blogging creativ Superblog 2017, proba numărul 17 - „Tânăr investitor, caut franciză”
Imagini: francize.ro și https://pixabay.com/ro/


6 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Cred că avantajos nu e cuvântul tocmai potrivit, poate mai degrabă o franciză este o investiție mai sigură! :)

   Ștergere
 2. Te-ai orientat bine, e un domeniu de interes. Succes!

  RăspundețiȘtergere
 3. Frumos, amănunțit și elocvent!
  Așa este, Radu, o franciză poate reprezenta cea mai bună oportunitate de afaceri pe care o poate avea un tânăr antreprenor aflat la început de drum.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu nu aș merge așa de departe încât să spun că e cea mai bună! Sunt convins că este o bună oportunitate, în schimb. :)

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !