DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

vineri, 3 noiembrie 2017

Profesorul de simbolistică de la Harvard

Prin anumite medii (mai avizate, să zicem) românești circulă un zvon. Mic, firav la început, se mărește aidoma unui bulgăre de zăpada ce se rostogolește la vale după o ninsoare mai serioasă. Se șoptește pe la colțuri, din ce în ce mai sonor, ca profesorul Robert Langdon se va afla la București la sfârșitul lunii noiembrie, pentru lansarea noii cărți, Origini, al cărei erou principal este. Data și locația exactă a evenimentului sunt ținute în secret de către editor, sutele de întrebări adresate acestuia primind răspunsuri foarte vagi.

origini-dan-brown


Adevărul este că-mi e tare simpatic acest profesor erudit. Extrem de disciplinat, are aproximativ aceeași vârstă cu mine, fiind cu doar trei ani mai mare. Este descris ca fiind „Harrison Ford în Harris Tweed”, cu o voce caracterizată de studentele sale ca fiind ciocolată pentru urechi, frapând de fiecare dată cu ceasul lui Mickey Mouse, cadou de la părinți pe vremea când era copil. Iar relațiile lui cu femeile sunt... pline de aventuri. În plus este un bun cunoscător al simbolisticii și semioticii, domenii care îmi plac (la nivel de amator).

Fiindu-mi așa simpatic, mi-aș dori tare mult să-l întâlnesc. Și, desigur, să-i aflu noile aventuri din Origini, mai ales că, din câte am înțeles, este vorba despre o invenție care  „va schimba fața științei pentru totdeauna" și care răspunde la două dintre întrebările fundamentale ale omenirii. Aceasta se pierde iar profesorul (însoțit iarăși de o doamnă 😎), în cele din urmă, identifică descoperirea și adevărul extraordinar pe care ea îl conține. Acum poate vă dați seama de ce sunt așa de interesat să aflu data exactă și locația evenimentului.

Sunt pregătit pentru această întâlnire și dacă va fi dat ca ea să aibă loc aș vrea să-i ofer două cărți. Prima ar fi Cartea vinurilor românești de Marinela Vasilica Ardelean, o doamnă care  a vizitat aproape toate cramele din România şi Republica Moldova, a degustat aproximativ 3 000 de vinuri, din care a selecţionat aproape 250, a descris şi a clasificat 214 vinuri, acordând şanse egale tuturor cramelor, indiferent că este vorba despre crame mici, aflate la început de drum, ori domenii de sute de hectare şi având în spate o tradiţie ce se întinde peste secole. Am ales această carte pentru că, având în vedere relația lui cu femeile, este imposibil să nu-i placă vinurile... bune. Eu însumi sunt pasionat de vinurile autohtone, am și o rubrică dedicată pe blog.

cartea vinurilor romanesti

A doua carte este Cronica Papilor de P.G. Maxwell-Stuart, o lucrare de referință ușor de lecturat. Citez din descrierea ei: „Au existat 266 de papi și 39 de antipapi; 78 de papi și, surprinzător, 2 antipapi au fost canonizați; 77 de papi au fost romani, 100 italieni, 14 francezi, 11 greci, 7 germani, 6 sirieni, 3 sicilieni, 2 sarzi, 2 spanioli, 2 africani și câte unul englez, olandez, portughez și polonez; 22 de papi au fost calugări, 16 călugari mendicanți, 2 mireni și unul eremit; 4 papi au abdicat, 5 au fost întemnițați, 4 au fost omorâți, unul, asasinat, unul, detronat.” Sigur cartea îi va fi utilă profesorului, deși are o memorie eidetică, îi sunt utile din când în când niște referințe bine puse la punct. Iar dacă nu voi reuși să-l întâlnesc îmi va face plăcere să o citesc chiar eu, mereu am fost avid de cunoaștere.

Cronica Papilor

Închei aici, nu de alta dar mă duc să mai trag cu urechea, poate totuși s-a trecut de nivelul de zvon. Nu înainte de a spune: Îl citesc pe Dan Brown și nu îmi e rușine să o recunosc!

Articol (ficțiune) scris pentru competiția de blogging creativ Superblog 2017, proba numărul 16 - „Transformă-ți personajul preferat în cititor”.

14 comentarii:

 1. Doua carti valoroase. M-ai ispitit sa intru pe site-ul editurii RAO, si parca n-as pleca cu mana goala :))

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu am citit nimic de Dan Brown, dar as incerca.

  RăspundețiȘtergere
 3. Si eu il citesc cu placere pe Dan Brown si nu-mi e deloc rusine de asta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Știam eu că nu sunt singur! Glumesc, e o referire la o stare care a circulat pe Fb, acu ceva timp. :)

   Ștergere
 4. n-am citit cartile, recunosc, dar am vazut doua din filmele facute dupa ele si sunt fan profesor Lansgton si mistere in general. Il asteptam la Bucuresti in cazul asta.

  RăspundețiȘtergere
 5. Răspunsuri
  1. Nu le-aș numi chiar extraordinare, mai degrabă cărți pe care eu le citesc cu plăcere și din care, dacă scot ficțiunea, pot învăța câte ceva. Deși informația este vădit eclectică, cărțile sale sunt foarte bine documentate.

   Ștergere
 6. Hmmmm ador misterele si aventura. Nu am citit nimic de Dan Brown, dar nu e timpul pierdut. Mai bine mai tarziu decat niciodata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dacă îți place acțiunea alertă, atunci vei îndrăgi autorul și personajul.

   Ștergere
 7. ...vai mie, e grav daca spun ca nu l-am citit pe Dan Brown? Interesant modul tau de abordare...cat sa ne atragi atentia ...spre subiecte si carti...total diferite....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu, nu e grav. E foarte grav! :)
   Îmi place ritmul alert dar și documentarea eclectică. Aaa, și faptul că se citesc ușor!

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !