DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

sâmbătă, 16 decembrie 2017

Bucătărie ludică la restaurantul „La Ana și Ion”

Probabil că vă întrebați deja dacă am luat-o pe arătură. Bucătărie ludică într-un restaurant curat românesc (cum îl descriu proprietarii), din centrul vechi al Constanței? Se poate așa ceva? Că se poate ne-a demonstrat-o chiar Paul, directorul și totodată membru de bază al echipei de bucătari de la restaurantul „La Ana și Ion” Și a făcut-o într-un mare fel.

La Ana si Ion


Am ajuns acolo, invitat fiind la o degustare de vin, luni (11.12) pe la ora 18.30. N-am venit cu mâna goală, am adus o sticlă de Băbească Neagră, cea de care v-am vorbit de curând. Eram curios ce părere vor avea și ceilalți participanți, să văd dacă admirația mea pentru acest soi de vin m-a făcut să fiu părtinitor. Dar nimeni n-a venit cu mâna goala, așa că în scurt timp masa cu vinuri aproape că s-a umplut.

Dopuri vin

vinuri rosii

Ghidați de somelierul Ionuț Făcăleț, împreună cu Diana, Cătălina, Cristina, Zetu Harry și, un pic mai târziu, Mihaela, am trecut la degustare. Am deschis cu un Aligote sec - Caii de la Letea. Ca prin minune pe masă au apărut platouri cu gustări, trimise de Paul, cel de care vă spuneam la început.

platou gustari

Le iau în sensul acelor de ceasornic: plăcintă de praz, smochină murată (o nebunie), ruladă de pui, drob, jumări și iar smochină, iar în mijloc pateu cu bibilică, suvițe de unt și parmezan. Pateul a fost preferatul meu, trebuie neapărat să fac rost de rețetă.

zinfandel rose


S-a așezat și Paul lângă noi și din vorbă-n vorbă, printre două vinuri (am trecut printr-un chardonnay, un sauvignon blanc și treceam pe roșii), am ajuns să vorbim despre rețetele lui Păstorel, cartea de bucate a lui Kogălniceanu și Negruzzi, despre cât de mult îi place să se joace (în sensul creației) în bucătărie. Cred că nici nu s-a terminat bine cuvântul „joacă” și la masă a apărut un produs concludent al ei, un platou de carpaccio din tobă adevărată de casă cu jeleu de murături. Mai spuneți ceva! 🙂

jeleu de muraturi

carpaccio de toba

Mi-a plăcut omul acesta care a declarat că iubește bucătăria românească, cea care a luat influențele turcești și rusești și le-a transformat în ceva care ne aparține și, oarecum, ne definește. N-a stat tot timpul cu noi, dispărea misterios prin bucătărie. Iar când s-a întors, n-a făcut-o cu mâna goală, a venit cu CEVA, cred că făcut special pentru noi! Ia să văd dacă ghiciți.

sufleu ludic

Nu vă faceți griji, n-am ghicit nici noi până nu am cercetat. Dacă nici asta nu-i „joacă”...

sufleu ludic

După ce am dat deoparte snack-urile de cartof pudrate cu zahăr și am împins într-o parte feliuțele de bacon am descoperit sufleul de praz cu păstârnac și pe fund un pic de ciocolată neagră. Dilema privind alegerea vinului potrivit a rezolvat-o Ionuț de o manieră profesionistă. Dar nu vă spun cum, va trebui să îl întrebați pe el. Cert este că acolo, la masă, s-a născut o idee interesantă ce poate fi aplicată în viitor.

Am trecut apoi prin roșiile serii începând cu un pinot noir un pic cam alcolizat. Mă voi opri un pic la acel Saperavi adus de Diana, un vin făcut din unul din puținele soiuri de struguri cu pulpă roșie, vinificat în qvevri*.

Saperavi

E un vin cu totul special, personal îl apreciez foarte mult. Roșiile grele au cerut feluri de mâncare potrivite, adică coaste de porc, friptură de vită ori de oaie după poftă și plăcere, cu murături felurite. Vă dau doar o poză cu o murătură ca să nu vă fac poftă!

mar murat


Vedeta serii la vinuri a fost un roșu californian, Tom Eddy 2002 Napa Valley adus tot de Diana, decantat și servit ca la carte de către Ionuț. Cu acesta am și încheiat seara, e greu de crezut că ar mai fi mers ceva după.

Tom Eddy 2002

În încheiere aș vrea să spun trei lucruri:

1) Întâlnirile acestea în care facem degustări de vinuri și așa numitul pairing, nu sunt despre ce mâncăm și ce bem. Deși, trebuie să recunosc, e o parte plăcută în asta. 😉 Pentru mine sunt mai mult niște experiențe culturale în care învăț foarte multe. Iar Ionuț este foarte deschis în a răspunde la întrebări și în a da sugestii, lucru pentru care îi mulțumesc. În plus fiecare dintre participanți împărtășește cu ceilalți tot ce a descoperit nou. E uimitor câte se pot afla așa, ar trebui să încercați cu toții.
2) Alt lucru pe care vreau să-l spun este legat de restaurant. Merită să-l vizitați! Este o experiență în sine, cu o bucătărie de excepție. Dacă veți fi curioși să o faceți, vă las pagina de facebook, ca să o aveți la îndemână: La Ana și Ion. Cu alte cuvinte, vă invit să descoperiți bucătăria ludica a lui Paul!
3) Băbeasca mea chiar nu s-a comportat deloc rău printre atâtea vinuri cu ștaif.

*qvevri - tehnologia de vinificare georgiană, înscrisă în patrimoniul UNESCO/vase de lut cu forme asemănătoare unor amfore, folosite pentru fermentația și maturarea vinurilor.

6 comentarii:

 1. Toata postarea ta este o noua experienta pentru mine! :)
  M-au fascinat doua idei: smochine murate si jeleu de muraturi! Suna chiar fain! Banuiesc ca au si gustul minunat!

  Seara buna si o duminica placuta, Radu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De smochine murate am mai auzit, însă e prima dată când am gustat. Jeleul de murături a fost o surpriză totală! Foarte bune amândouă, ca tot ce am servit acolo.

   La fel și ție îți doresc!

   Ștergere
 2. Radule, ce rasfat pe capul tau, lasand la o parte exeprientele interesante despre care vorbesti. Cand faci rost de reteta de pateu de bibilica sa ne-o dai si noua, pana atunci, eu caut pe cea de smochine murate. Daca stiam de ea, nu faceam numai dulceata de smochine.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ei, m-ai lasat fără cuvinte. Pe toate le-as incerca, smochine, jeleu, sufleu, placinta, vin, tot. Iar numele restaurantului e pe sufletul meu...

  Bravo lor, dat like paginii, tinem aproape pentru impresii noi..

  Esti foarte activ si ma bucur pentru experientele tale noi.

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !