DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

sâmbătă, 30 decembrie 2017

Exercițiu de asociere culinară (pairing)

După masa tradițională de Crăciun cu mâncăruri grele ce au cerut vinuri roșii taninoase m-am gândit că până în Revelion ar merge să încerc ceva mai ușor. Adică ceva pește, măsline, legume, brânzeturi... Chestii din astea care se fac rapid, nu necesită multă pregătire ori muncă la spălatul vaselor și merg cu un vin alb. Adică fix ce spuneam în titlu, un mic exercițiu de asociere culinară. Cum altfel aș putea spera să îmi impresionez invitatele? Numai încercând, improvizând, testând și notând pe blog ca să le am la îndemână și altădată. Iată și ce voi „găti” astăzi:

ingrediente

După cum vedeți, am la îndemână un pic de somon afumat, un borcănel cu pastă de măsline și un castravete fabio curățat (nu mi-a plăcut cum arăta coaja, deși ar fi arătat mai bine în poze cu verdele ăla). Tema de cercetare este dacă pot face ceva care să se potrivească cu vinul alb pus deja la rece.

Ingrediente

Vinul este un Sauvignon Blanc, Rasova 2015. Dar nu pot să mă apuc de gătit fără o intrare, așa că încropesc ceva la repezeală. Adică tai câteva bucățele de brânză cu mucegai albastru.

branza mucegai

Întrebarea este dacă se potrivește cu vinul ce l-am propus. Părerea mea este că în acest caz potrivirea a fost reușită.


branza mucegai albastru

Între timp am și muncit și iată ce a ieșit:

gustare

În interiorul scobit al castravetelui am pus pastă de măsline iar deasupra am ornat cu fâșiuțe de somon afumat. Ar fi ieșit mai bine în poză cu verdele cojii. Rezultat - o gustare foarte bună dar care nu se potrivește aproape deloc cu vinul. Apa din castravete și gustul lui strică toată combinația. Trebuie să încerc altceva!

bruschete

Adică un fel de bruschete! De această dată potrivirea gustare-vin a fost chiar bună! 

Concluzie: dacă folosiți un Sauvignon Blanc sec ca deschidere atât brânza cremoasă cu mucegai albastru cât și bruschetele cu pastă de măsline și somon afumat sunt asocieri culinare potrivite.

6 comentarii:

 1. Abia astept sa treaca si Revelionul, sa intru in normal. In fiecare an patesc asa, am mustrati de constiinta ca am mancat ce nu trebuie si ce nu imi face bine. " Traditia", zic unii, care se prelungeste, ca doar nu o sa aruncam mancarea. O masea care m-a facut sa iau antibiotic, m-a oprit de la vreo degustare, dar nu e pasiunea mea, asa ca nu prea am suferit din cauza asta. Un An Nou, cu sanatate, cu intelepciune si cu impacare. Asta iti doresc eu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și eu îți doresc un an nou plin de satisfacții! Și neapărat sănătate!
   Eu excese culinare nu fac deși gust din toate, la vinuri la fel! :)

   Ștergere
 2. Eu am vazut cam tarziu postarea ta, dar nu e tarziu sa-ti urez La multi Ani si un Nou An plin de frumos si ce mai vrei tu! Si evident tot felul de inventii culinare! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult! Mulți ani și spor în toate îți doresc și eu!
   Voi încerca să mă mai joc! :)

   Ștergere
 3. N-as fi asociat niciodata pasta de masline acolo. Bine, recunosc, nu sunt fan masline deloc. Nu e prea puternica aroma? Nu acopera complet gustul somonului?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar deloc, după gustul meu. Dealtfel am făcut de curând niște somon la cuptor cu sos de măsline dar am uitat să fac poze! :) Așa că va trebui să repet!

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !