DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 19 decembrie 2017

Nero d'Avola - vin sicilian

Vineri, 15.12 , am participat la evenimentul Masterclass NDA Nero d'Avola Wine din Mamaia - Constanța, ce s-a desfășurat la Hotel Iaki, mai exact la Iaki Spa, că tot îmi place să fiu precis. Aici am făcut pentru prima dată cunoștință cu vinul Nero d'Avola în prezentarea expertă făcută de somelierul Carmelo Sgandurra (cunoscut drept Somelier Zosimo*)


Carmelo Sgandurra

Am aflat multe despre acest vin dar și despre Sicilia, regiunea natală a somelierului. Nero d'Avola înseamnă Negru de Avola (similar cu Negru de Drăgășani, de exemplu), Avola fiind numele unei localități din sud-estul Siciliei (provincia Siracuza), unde în prezent nu este cultivată viță de vie. La începutul sec. XX zona a fost afectată puternic de filoxeră astfel încât plantațiile au fost înlocuite cu cele de fistic și alune. Am aflat deasemenea că o parte din solul Siciliei este sărat, provenit în urma retragerii mării, acum 5-6 milioane de ani (se văd în poza de mai jos câteva mostre de sol, lângă dopuri).

Nero d'Avola


Dar să revin la oile vinurile noastre, subiectul acestui articol. Adică „doar” acestea! 🙂

vinuri siciliene


Iată și paharele pregătite pentru degustare!

pahare degustare

Am început cu un vin alb obținut din struguri negri (vie tânără), Bianco di Morgante. Am fost atât de surprins încât nu pot spune multe despre el, doar că a fost unul din cele trei vinuri care mi-au plăcut în mod deosebit.

Bianco di Morgante

Au urmat 6 roșii, fiecare cu povestea lui, servite într-un fel de crescendo știut doar de somelier. Cele două de la urmă, un Sicilia 2015 și un Don Antonio 2014, au fost superbe cu miros de mare, minerale și cu gust condimentat, vinuri pe sufletul meu. Să nu credeți că cele 4 roșii de dinainte au avut vreun defect, toate au fost foarte bune.

Nero dAvola Morgante

Ca un făcut, toate cele trei vinuri care mi-au plăcut în mod deosebit sunt Morgante, de pe solul sărat. Până și somelierul Carmelo Sgandurra (autorul lucrării  NDA – Ghidul Nero d’Avola)  a remarcat asta, deși era ocupat cu prezentarea.

Ce să spun, m-au impresionat vinurile siciliene. Merită cunoscute și încercate. Și am fost impresionat și de prezentarea făcută Siciliei, unde sunt peste 8000 de crame, este vizibil că îl leagă multe de ea.

*„Zosimo”, în limba greacă, înseamnă plin de viață, energic, întotdeauna activ.
Credit foto: Diana Slav

6 comentarii:

  1. Esti un rasfatat... Nu am fost niciodata la o degustare de vin. Un Nera D`avola alb a adus sotul din Italia in una din drumetii. Cel alb nu m-a fascinat, poate aveam alta parere despre unul rosu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În general soiul Nero d'Avola se vinifică în roșu, cel vinificat în alb fiind rar, din vie tânără. Se spune că cel mai bun vin din lume este cel care-ți place! :)

      Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !