DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

luni, 11 decembrie 2017

Zghihară de Huși

Ieri m-a invitat mama la masă. A spus că a făcut ceva pește la cuptor. Când am întrebat ce fel de pește, mi-a spus că unul alb. Știam că îi plac codul și merluciul, pești de care nu sunt deloc încântat. Dar fiind o duminică  fără program am fost încântat să scap de gătit și de spălatul vaselor, așa că am acceptat cu plăcere. Am zis să nu mă duc cu mâna goală, așa că am trecut prin magazin. Am ezitat între o Zghihară de Huși (pe care mi-au căzut ochii prima oară) și mai multe rose-uri. Până la urmă am ales Zghihara, îmi place sonoritatea numelui și faptul că este un vechi soi neaoș. În plus, trecuse ceva timp de când am gustat ultima oară și eram curios ce s-a mai întâmplat cu vinul ăsta.



Am ajuns la destinație. Mirosul care a ieșit pe ușa cuptorului nu mi-a lăsat nici un dubiu, peștele alb era macrou. Mai exact fileuri de macrou pe pat de legume.

fileu macrou

Aproape mi-a părut rău că alegerea mea nu se oprise asupra unui rose sec. Macroul fiind un pește oceanic destul de gras și cu gust pregnant, inconfundabil, mă gândeam că s-ar fi potrivit mai bine. Dar faptul că a fost pus cu partea fără piele în jos peste felii de cartofi și morcovi a permis grăsimii să se scurgă iar faptul că a fost stropit cu zeamă de lămâie cu câteva minute înainte de a fi băgat la cuptor a ajutat la armonizarea gustului. Patul de legume a fost alcătuit (din ce mi-am dat seama, în afară de cele menționate) din rondele de ceapă, ardei kapia și dovlecei (după gustul meu aceștia din urmă nu aveau ce căuta în tavă). Am desfăcut temător sticla de Zghihară, am turnat în pahare și am gustat.

Zghihara de Husi

S-a potrivit surprinzător de bine. De o culoare galben ce bătea în verde, cu miros de agrișe și tentă de mere verzi, cu gust plăcut, ușor acid, s-a dovedit un bun partener pentru găteala mamei. O zi cu folos, o duminică cu dezlegare la pește în care am și mâncat pește, am văzut-o pe mama și am gustat și un vin bun.

6 comentarii:

  1. Am auzit de Zghihara asta dar pana acum nu mi-au cazut ochii pe ea in magazine ca sigur o luam si o gustam:)

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am auzit de Zghihara, dar nici nu-i de mirare,la cat ma pricep eu si cat de mare bautoare sunt... In schimb de macrou am auzit :)) am si mancat, doar ca in ultima vreme l-am cam ignorat. In ziua cu pricina, am facut o plachie din Avat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avatul, răpitor, carne albă, aduce cu șalăul, un pește care trebuie mâncat cum se cuVINe. Zghihară scrie pe el! :)

      Ștergere
  3. Hmmm....Zghihara de la mine de acasa...Un vin foarte bun!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, deși nu sunt băutor de vinuri albe acesta mi-a plăcut. Iar cei de la Huși ar trebui să știe să-l vinifice. Că dacă nu ei, atunci cine? :)

      Ștergere

Fără comentarii anonime ! Nu vor fi publicate !
Şi dacă vreţi să înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !

Poate totuși facem ceva

Grădina de vară Tomis din Constanța în decembrie 2017

A trecut cam un an și jumătate de la articolul scris de colegul blogger Joie Negru   și am vrut să văd cu ochii mei ce se mai întâmplă în a...