DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 10 ianuarie 2018

Jurat și jurizat

Cei de la Superblog (organizatorii) se țin de șotii! Ne lansează nouă, celor care am participat la competiția lor și-a noastră, cea din toamna lui 2017, o interesantă și inedită provocare. Astfel, oricine o va accepta, va fi jurat și jurizat în același timp. Știu, sună a universuri paralele, a fizică cuantică ori somn al rațiunii. Dar în fapt e simplu, explic imediat. Provocarea constă în a scrie un articol despre competiție: impresii, ce ne-a sau nu ne-a plăcut, ce și cum s-ar putea îmbunătăți sau cum am organiza noi o astfel de competiție. Vine și cu majoritatea dotărilor standard, adică termen limită (cum altfel?), criterii de jurizare, surse de informare 🙂 și chiar și-un premiu (numai că acum e surpriză). După ce trece termenul limită, toți cei care au participat la această „probă” (și numai aceia) vor juriza și da note colegilor participanți (nu se poate juriza propriul articol). Desigur, în treaba asta există un scop educativ. Ar trebui să aflăm pe pielea noastră cât de grea este o jurizare și că subiectivitatea oamenilor, în speță a juraților, este inerentă și parte din joc (de parcă noi n-am ști). Cred deasemenea că organizatorii speră (în van, zic eu) că din martie, când începe ediția din primăvară, nu se vor mai auzi vociferări la adresa unora sau altora deoarece ne vom prinde cum stă treaba cu subiectivismul ăsta. Dar am bătut destul apa-n piuă și-ar cam fi timpul să încep!


subiectiv obiectiv

Personal voi încerca să fiu cât mai obiectiv, cam ca atunci când îți impui să ții o dietă după excesele alimentare din perioada sărbătorilor, asta dacă îmi puteți permite o comparație între cârnații, caltaboșii, sarmalele și răciturile de sezon și subiectivitatea pe care am perceput-o la unele note din toamnă. Dacă îmi și va ieși, rămâne de văzut. 😉

Impresii după participare.


Sincer, impresiile mele de la această ediție sunt puternic estompate de pierderea suferită prin dispariția neașteptată a fratelui la sfârșitul lui august. Nu o spun ca să justific prestația mea, ci doar fac o încadrare în context. Eram înscris și am crezut că acest maraton blogosferic îmi va mai abate gândurile. În parte, a reușit și pentru asta nu pot decât să mulțumesc.

Ce mi-a plăcut.


1. Au fost câteva probe cu provocări incitante și bine articulate. Balsam pentru sufletul meu.
2. Am descoperit câteva bloguri interesante prin prisma conținutului.
3. Prestația organizatorilor, dar asta nu-i o noutate. Deh, dacă ne-au obișnuit...

Ce nu mi-a plăcut.


1. Îmi mențin părerea că majoritatea sponsorilor nu știu să conceapă o provocare blogosferică. Nu au cerințe articulate, clare și din această cauză pun în încurcătură pe toată lumea, inclusiv juriile (în cazul în care sunt diferite de cei care au redactat cerințele). Ar trebui să fie mai cinstiți cu noi bloggerii participanți, în sensul că ar trebui să spună clar ce doresc (exemple: campanie de brand awarness, campanie referral, de obținere de leaduri, etc.). Nu să hotărască pe parcurs sau, și mai grav, să aștepte să vadă ce-a ieșit și să adapteze obiectivul. Nu e nici o rușine să îți dorești un anumit obiectiv dar este imoral să îl ții ascuns. Zic și eu...
2. Regulamentul este făcut ca să fie respectat și nu interpretat. Asta-i aluzie fină la faptul că articolul ar trebui scris în limba română și nu presărat cu expresii și citate din alte limbi sau, mai rău, în romgleză (cum îi place lui Emil să spună). Am făcut o mică intervenție pe această temă și pe grupul dedicat, fără prea mare ecou.
3. Deși pot ajuta mult la capitolul creativitate, clipurile și artificiile tehnice nu ar trebui luate prea mult în considerare de către jurii. Spun asta pentru că bloggerii care se aliniază la start, deși au dorință de a învăța, au abilități în creativitate, s-ar putea să nu aibă posibilitatea materială (și implicit tehnică) pentru achiziția uneltelor necesare. Și ar fi nedrept să-i depunctăm pentru asta. Este, dacă vreți, motivul pentru care în cursele de mașini există Formula 1,2,3. 
4. Aroganța și neseriozitatea unor jurii. Voi exemplifica citând din răspunsurile primite la contestații:
- „Aspect blog 7 din 10 => are un header pixelat, aspect invechit, fara personalitate”. Dacă aspectul învechit mi-l asum ca și aspectul fără personalitate (unii poate vor să treacă mai neobservați, ca să nu stârnească invidii 🙂), headerul nu este pixelat! Puteți verifica, dar repede. Pentru că în curând voi schimba tema, încet, pe îndelete și nu între probele de la Superblog cum ar fi fost atunci când am văzut la criterii aspectul blogului.
- „Punctajul initial includea o penalizare nejustificata la categoria "respectarea temei"; astfel, v-am acordat intregul punctaj de 25 de puncte.” Serios? Avea neclarități la tema pe care o juriza?
5. La această ediție consider că juriile formate din superbloggeri au fost nepotrivite. În bloc, deși fiecare din motive diferite. Este părerea mea și mi-o asum. Nu port resentimente și odată ce am participat la acele probe le-am acceptat implicit autoritatea. 

Asta este ce îmi vine în minte acum. Probabil ar mai fi câte ceva, întotdeauna este! 🙂

Ce aș îmbunătăți!


Probabil că efortul (în cuvinte) cumulat al participanților dintr-o ediție de toamnă Superblog n-ar fi suficient să cuprindă ce aș putea eu îmbunătăți. Glumesc! Imperfect este perfect! Desigur, se pot încerca mici reglaje, dar ținând cont de faptul că doamnele sunt covârșitoare prin număr în această competiție, este greu de crezut că va exista vreodată o acceptare unanimă. Nu, nu sunt misogin, ci doar realist. Iarăși glumesc, eu însumi pot fi destul de cârcotaș, uneori.

Totuși mă mănâncă la tastatură. Iată ceva ușor de implementat, ceva la care nu ar avea de obiectat decât juriile. Jurii care sunt, cum se spune, de cealaltă parte a baricadei. Un comentariu (stabilit prin regulament) în care juriul să spună printre altele (ce-o vrea el) punctul/punctele din barem la care am dat-o rău de tot în bară. În felul ăsta ne-ar fi mai ușor tuturor. 🙂

Aaa, să nu uit! Aș introduce un criteriu suplimentar la toate probele, subiectivitatea. Aici fiecare juriu va trebui să se autoevalueze. Dacă obiectiv (hi, hi, hi) considerăm că funcționează, putem găsi o formulă de ponderare a notei! Oare există echivalentul unui premiu Nobel în Superblog? Întreb și eu...


Cum aș organiza eu o competiție de blogging creativ.


1. Aș face câteva eforturi în plus ca sponsorii să lanseze numai provocări creative. E complicat de definit conceptul, dar sunt sigur că înțelegeți ce spun. Cred eu că bloggerii vor avea răspunsuri pe măsură.
2. Aș externaliza jurizarea. Undeva independent de sponsori, concurenți, organizatori. Dacă ar exista o inteligență artificială care să poată juriza creativitatea, pe aia aș alege-o! Iubesc oamenii dar tare n-am încredere că pot fi obiectivi! Cu excepția mea, desigur! O mică paranteză. Juriul, oricare ar fi el, trebuie să jurizeze având strict aceleași cerințe ale probei și surse de informare pe care le au și concurenții.
3. Nu sunt adeptul premiilor garantate dar cred că toți finaliștii ar trebui să primească de la toți sponsorii o mică mulțumire, fie ea și simbolică, pentru efortul depus. Aș susține așa ceva.
4. Aș face eforturi pentru ca toate galele să se întindă pe două zile. Motivele sunt evidente.


Cam asta este. Acestea fiind scrise aștept să treacă termenul limită și să jurizez în timp ce sunt jurizat. Fie ca obiectivitatea să câștige! Asta ar fi o mare surpriză pe lângă premiu (și el surpriză)!


jurat jurizat castigator


Imagini: https://pixabay.com/ro/

39 de comentarii:

 1. Interesanta provocare. Sunt convinsa ca fiecare are propriile idei si cred ca va fi foarte interesant si surprinzator sa afli doleantele, argumentele fiecaruia. Sper ca ne vei tie la curent cu evoluttia acestei provocari. Oricum, te felicit pentru prestatia ta, pentru tenacitate si perseverenta.

  RăspundețiȘtergere
 2. Felicitări! Foarte tare! Subscriu în totalitate. Mie mi-a fost cam frică să spun chiar răspicat, nu din lașitate ci din caracterul meu mult prea autocritic. Sunt la început, mai am mult de învățat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc! Frica nu are ce căuta aici! Oricine are dreptul la o părere. Și atât timp cât nu se fac jigniri și se folosește un limbaj normal nu are nimeni de ce să se supere. Din contră, poate chiar putem îmbunătăți câte ceva.

   Ștergere
 3. Pe lângă felicitări, eu am o obiecție, Radu.
  Păi cum bre, să înțeleg că juriile nu se prea pricep, nu știu ce e aia creativitate?
  Hai na-ți-o că ți-am dres-o.
  Păi măhi Radu, mulți erau șefi pe la ”Marcheting”, tată.
  Îți dai seama acum ce zace în publicitatea din RO.
  Și io care mă revolt de câte ori văd reclame la tv...
  He-heh!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc! Dar n-am spus nicăieri că juriile nu știu ce-i aia creativitate. Am spus ca unii dintre sponsori nu știu să conceapă o provocare blogosferică. Mă rog, una pe care să o înțelegem și noi. :)

   Ștergere
  2. Având în vedere faptul că juriile sunt formate (în mare) și din sponsori, ai înțeles tu, cu siguranță. Oricum, dacă nu o spui tu, o spun eu...
   Comentariul meu se extinde dincolo de juriul de la SuperBlog, care e un concurs decent, am făcut referire cam la tot spectrul publicitar românesc.

   Ștergere
  3. Generalizările nu îmi stau în fire. Mai degrabă îmi place să caut, să descopăr lucrurile bune sau cele care îmi plac. Și sunt destule în România, după părerea mea.
   Și da, Superblog are hibe. Dar să fim serioși, orice corabie adevărată se clatină. :) Am dreptate?

   Ștergere
  4. Așa e, mi-ar place însă să văd schimbări la ediția următoare.

   Ștergere
  5. Au fost și în această ediție! De exemplu, ca să mă refer la ceea ce am criticat în articol, juriile formate din superbloggeri le-am cerut tot noi. :)

   Ștergere
 4. Eu sunt de acord cu tot ce ai scris. Mi-ar placea sa se tina cont de aceste aspecte.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate am dreptate sau poate nu! Dar sigur apreciez inițiativa luată de organizatorii Superblog de a organiza această semidezbatere. Arată deschidere și faptul că doresc să audă câte ceva din ceea ce avem de spus. Ce vor face, vom vedea. :) Îi cunosc și nu cred că ne-au întrebat doar ca să se afle în treabă!

   Ștergere
  2. Da, asa e. Cei care isi doresc un feedback sunt cei care doresc sa invete ceva (si asta e un lucru bun).

   Ștergere
  3. :) Mereu avem câte ceva de învățat. Deși, în 15 ediții au cam văzut de toate. Fără să țin cu cineva - nu trebuie să uităm de presiunile venite de la sponsori care nu cred că sunt deloc mici.

   Ștergere
 5. Imi pare rau pentru pierderea suferita! Condoleante! Va admir pentru ceea ce faceti si nu stiu daca v-am spus la Mamaia sau in alt loc, dar va asociez mereu cu tatal meu, desi sunteti mai tanar. Poate mustata e de vina :)

  Numai bine si multa sanatate!

  RăspundețiȘtergere
 6. Îmi place ideea cu comentariul lăsat de juriu. Și ar fi bine să nu fie un comentariu tras la xerox, cum s-a mai întâmplat (Frumos! Mulțumim pentru articol), dar nota să fie ... dezamăgitoare.Că aia înseamnă că nu a fost nimic frumos. Ideal ar fi ca din comentariu să ne dăm seama că juriul chiar a citit și înțeles. Dar probabil mănâncă prea mult timp ...
  Sunt de acord și cu faptul că aspectul blogului să nu conteze, pentru că mi se pare o prostie. Avem gusturi diferite, dacă tu ai avea un blog roz, iar eu urăsc rozul, să nu te mai citesc? Sunt de acord în schimb că unele bloguri au un scris care e tare greu de citit, sau e obositor, ori e prea mic, ori e curcubeu și atunci îngreunează mult cititul. Însă aspectul blogului n-ar trebui să fie așa interesant, cum de altfel nici "șeruitul" pe facebook.
  În rest, numai de bine. Mi-a plăcut mult!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc! Cea mai faină jurizare a facut-o, în primavara 2017, Olimpia (pe atunci juriu+partener). A oferit alături de notele din platformă un document cu jurizarea defalcată pe criterii. Eu am spus de comentariu pentru că sunt conștient că un juriu nu ar depune atâta muncă.

   Ștergere
  2. Completare: cele mai multe jurii nu ar depune atâta muncă! :)

   Ștergere
 7. ehe, si-nca ce de-ai mai fi avut spune si scrie! dar, s-a notat, se citeste, sa vezi si notele! asteptare usoara si spor la calculat! :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Radu, imi vine sa te pup pentru ca ai bifat cam toate puntele slabe pe care le-am descoperit si eu acum cativa ani, cand m-am incumetat sa particip la superblog.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ar trebui să mai încerci o participare, măcar ca să verifici dacă se schimbă ceva. :)
   Cu toate minusurile, după părerea mea, este cea mai echilibrată competiție de blogging din peisajul românesc.

   Ștergere
 9. Multe idei aici pe care le impartasesc ! Sper sa fie folositoare pentru urmatoarele editii. Mult succes iti doresc !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, îți doresc la fel! Și eu sper că din această provocare să se cristalizeze ceva. :)

   Ștergere
 10. Interesante propuneri! In mare, sunt de acord cu ce ai scris. :D
  Succes!

  RăspundețiȘtergere
 11. Idei foarte interesante și unele dintre ele, aplicabile!

  Eu tot am o bubă cu organizarea :lol: Ai propus două îmbunătățiri (care încep cu „aș”) și apoi încă trei puncte la organizare (care încep tot cu „aș”). Prin urmare, nu văd diferența. :-) Organizare, dacă e să o luăm în sensul strict, ar însemna cum ai face competiția asta cap-coadă, nu? Altfel, principiul abordat aici este același cu cel criticat la articolul meu, care are 7 puncte cu tot ceea ce aș face ALTFEL. :-)
  Evident, discuția nu afectează calitățile articolului. Doar încercam să-mi lămuresc nelămuritele. Și ale mele și ale tale!
  Succes! ;-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :) E un punct de vedere interesant și aproape că aș fi tentat să îți dau dreptate. În viziunea mea, îmbunătățirile nu necesită schimbări de paradigmă (nu cred că e folosit tocmai bine cuvântul dar, așa pe fugă, nu-mi vine altul în minte) pe când organizarea, da.

   Ștergere
 12. Mult succes! Ar fi frumos sa primim cate un suvenir de la sponsori. Sustin ideea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ar fi frumos, da. Dar în primul rând ar fi corect. Mulțumesc, la fel îți doresc!

   Ștergere
 13. La criteriul cu subiectivitatea, m-ai făcut praf. Aș participa la următoarele ediții numai ca să văd cu ce se mănâncă și cu ce se vinde așa ceva. Foarte interesant! Succes!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adevărul este că și eu m-am făcut praf încercând să-mi dau seama ce am vrut să zic. Dar dă bine, zic eu! :) Sper să se pună în aplicare! ;)

   Ștergere
 14. Mult succes Radu. Imi place mult felul in care ai abordat aceasta tema. Articolul este obiectiv, bine structurat si prezinta clar problemele existente inca de acum 2 ani. Daca s-a mai imbunatatit ceva de atunci nu stiu. Insa ideea de a fiin acelasi timp si jurat si jurizat e super faina. Astfel vei simti pe pielea ta ce simt juratii atunci cand au de jurizat un articol, insa vei avea parte si de surprize... vei cunoaste omul.... Pentru ca atunci cand ii dai putere cuiva, acea persoana are tendinta de a o folosi in anumite situatii ca pe o arma de razbunare. Subiectivitatea e litera de lege in acest caz. Eu din exterior ti-as da 100 de puncte.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu mi-aș da suta oricând! :) Am încercat să fiu obiectiv în articol, în schimb la jurizare nu știu dacă îmi va ieși! ;)

   Ștergere
 15. Succes! De acord! Cred ca ai fi un bun organizator:)

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !