DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

joi, 18 ianuarie 2018

Poprirea, cadoul surpriză primit de sărbători

Am cumpănit mult dacă să public sau nu această postare. În primul rând cuprinde aspecte din viața personală pe care nu sunt obișnuit să le dezvălui public. În al doilea rând am dorit să nu fie interpretată ca o cerere de ajutor, cum circulă din abundență pe internet. Dar m-am gândit că poate nu sunt singurul care trece printr-o situație asemănătoare și felul în care am rezolvat-o le poate da și lor o soluție. Iar diferitele autorități care recurg la asemenea acte vor cumpăni mai bine legalitatea și corectitudinea lor. În fine, faptul că situația a fost, în cele din urmă, rezolvată mi-a dat detașarea necesară unui asemenea demers. Să vedem despre ce a fost vorba.

În data de 18.12.2017, în jurul orei 16.30, primesc următorul mesaj pe telefon (din motive evidente am blurat numărul contului):

poprire

Trebuie să menționez că sunt pensionat medical cu gradul 3 de invaliditate iar cuantumul pensiei atinge amețitoarea sumă de 520 de lei (fiind și singura sursă de venit). Cum tocmai ce îmi plătisem întreținerea (în jurul sumei de 100 lei), cei 345 lei popriți împreună cu cei 31 lei reprezentând comisionul standard al băncii în astfel de cazuri (blocați și ei preventiv 🙂) s-au transformat într-o neplăcută și neagră surpriză în prag de sărbători. Mai ales că nu primisem nici un fel de înștiințare de plată ori titlu executoriu.

După ce a trecut șocul am început să încerc să gândesc. Eu cu sectorul 6 București nu mai aveam nici o legătură de cauzalitate fiscală din 2004, an în care am scos un certificat fiscal cu zero datorii întrucât am fost nevoit să vând proprietatea ce o dețineam acolo. Așa că a doua zi am mers la bancă, să încerc să lămuresc situația întrucât era evident vorba de o eroare. Nici vorbă, banii erau popriți ca urmare a două cereri făcute de Direcția Impozite și Taxe Locale sector 6 București. Și banca trebuia să se execute fără rezerve în 48 de ore dacă nu veneam cu certificat de grefă, ceea ce era practic imposibil pentru mine, locuitor al Constanței pentru că nu aveam timp efectiv să îl obțin de la judecătoria sectorului 6 București, în plus banii necesari deplasării erau popriți în cont. Am făcut o adresă către BT, în ciuda atitudinii de descurajare a demersului pe care directoarea filialei a avut-o, după care m-am întors acasă și am început să caut pe internet. Site-ul instituției popritoare, taxelocale6.ro nu funcționa ca să încerc să depun o petiție.  Așa că am scris pe site-ul Primăriei sectorului 6 (rugându-i să trimită la instituția subordonată) și la ANAF (din greșeală sau din prea mult avânt), după care, la noroc, am mai verificat o dată. Și surpriză, pentru o foarte scurtă perioadă, taxelocale6.ro a funcționat, exact atât cât să trimit e-petiția (am verificat și în următoarele zile și tot nu funcționa), fără însă a fi convins că a fost recepționat. Mailul trimis a fost următorul (scuzați stângăciile, am formație tehnică, nu de jurist):

„Bună ziua.
Luni 18.12.2017, ora 16.30 am fost înștiințat că mi s-a instituit poprire pe contul personal ca urmăre a cererilor 809354/22.11.2017 și 20536/28.11.2017 emise de Direcția Impozite și Taxe Locale Sector 6, ceea ce este un abuz fiscal din următoarele motive:
1) Nu mai locuiesc în București din 2004 când am vândut unica proprietate deținută și drept urmare am achitat toate taxele și impozitele la zi.
2) Nu am primit nici o Înștiințare, Somație sau Titlu Executoriu deși din 2010 am avut viză de flotant și apoi reședință permanentă în Constanța, adică eram de găsit.
3) Nemaiavând nici o legătură de cauzalitate cu sectorul 6 București din 2004, orice ar figura ca motiv al popririi este prescris.
4) Acel cont este cel în care primesc pensia de handicap în valoare de 520 lei/ lună și prin această poprire ați depășit cota permisă stipulată conform legii.

Ca atare vă solicit documentele care au stat la baza popririi cu specificarea naturii debitelor. Totodată solicit suspendarea de urgență a popririi până la clarificarea situației. Vă rog confirmați primirea mailului.

Țuglea Radu”

A doua zi, neașteptat, am primit un telefon de la o doamnă de la DITL sect. 6 prin care îmi solicita documente prin care să dovedesc că nu mai locuiam în București, la ei în sector. Nu o să intru în amănunte privind comicul acestui demers, cert este că i-am trimis documentele cerute și am avut în timpul zile mai multe discuții cu diferiți inspectori, până au înțeles despre ce e vorba și au promis că imediat după Crăciun repară greșeala. S-au ținut de cuvânt, deși a trebuit să le reamintesc telefonic, iar în data de 27.12. 2017 am primit de la ei, simultan cu Banca Transilvania, înștiințarea de ridicare a popririi.

ridicare poprire

Am trimis-o și eu pe adresa de mail a directoarei filialei, cea cu care vorbisem anterior, în speranța că voi intra în noul an cu acei puțini bani în buzunar (o superstiție la care țin) după care am fost personal la bancă, să cer deblocarea contului. Mi s-a spus că nu se poate deoarece trebuie să se primească adresa de ridicare a popririi în original la sediul băncii, deși cei de la DITL sect. 6 mi-au spus că au trimis-o prin protocoalele oficiale pe care le au și au primit confirmarea recepției. Cert este că nu am intrat în noul an cu bani în buzunar, poprirea mi s-a ridicat de abia în 12 ianuarie, după alte diligențe făcute la bancă.

Totul e bine când se termină cu bine și mă felicit că am evitat un proces de recuperare a banilor, care cu siguranță ar fi fost de lungă durată. Dar am de făcut câteva precizări:
- cei de la DITL sect. 6, deși au făcut o eroare impardonabilă prin efectele ei, au reparat-o surprinzător de repede și și-au cerut scuze, chiar dacă nu oficial ci prin vocea inspectorilor implicați. Fac aici o paranteză, poprirea era pentru plata locului de parcare la vechea adresă din București. Culmea, serviciul parcări îmi respinsese cererea, la acea dată, pe motiv că se bloca accesul mașinii de gunoi la ghenă. 🙂
- este inacceptabil ca o bancă să se miște atât de greu în a-mi permite accesul la banii mei, având toate documentele necesare (aduse prin eforturile proprii la nasul lor). Mă întreb ce ar fi făcut acei salariați care au datoria să rezolve aceste situații dacă ar fi trebuit să-și petreacă în întregime sărbătorile de iarnă fără nici un ban la dispoziție. Un avocat chiar m-a sfătuit să-i dau în judecată și să le cer daune, cică aș avea mari șanse să le obțin și, cu această ocazie, să le dau o lovitură de imagine. Mă gândesc, sunt încă în termen (glumesc, nu sunt atât de belicos, deși simt că ar merita). Și apropo! Nici în ziua de azi nu mi s-a răspuns la adresa din 19.12.2017, unde dădusem și mail-ul. 😉

În încheiere vreau să le spun tuturor celor care se izbesc de situații asemănătoare să nu se resemneze, ci să folosească căile de atac garantate de acest stat de drept, atât cât o mai fi el. Până la urmă de aia plătim taxe! Știu, suma poprită este mică, derizorie pentru mulți. Dar nu asta contează, ci principiul. Să auzim de bine!

10 comentarii:

 1. Meritau anuntati primarul sect. 6 si prefectul Buc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La primărie am trimis o petiție, așa cum am scris, din cauză că nu le funcționa site-ul.

   Ștergere
 2. M-ai lasat perplexa doar citind, dar tu cand ai fost in aceasta situatie oribila.
  O situatie care confirma multe lucruri aiurea de pe la noi. Nu stiu cine e in stare sa desteleneasca toate buruienile de peste tot. :( De fapt inceputul ar fi sa-si propuna...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred cu tărie că un bun început ar fi să-și desțelenească fiecare propria-i bucățică. :)
   Mulțumesc pentru gândul bun!

   Ștergere
 3. Răspunsuri
  1. Bănuiesc că unele circumstanțe au fost diferite. Și cum s-a rezolvat?

   Ștergere
 4. Bine macar ca au raspuns repede la solicitarea ta si ai rezolvat. Tu oricum esti baiat descurcaret si istet. Eu sigur ma pierdeam si ma enerveam nestiind cum sa o scot la capat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred că speranța de a fi de folos, prin exemplu, celor care vor trece prin situații asemănătoare, a constituit principalul imbold pentru scrierea acestui articol.

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !