DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

sâmbătă, 20 ianuarie 2018

Sulmona 30, centrul vechi al Constanței

Clădirea de la numărul 30 de pe strada Sulmona din centrul vechi al Constanței (Peninsulă) are deschidere la trei străzi. Străzi pe care circulă mai toți turiștii ce vizitează bătrânul Tomis. Sunt sigur că ar vrea să vadă ruine, dar chiar credeți că pe acestea, cele pe care le veți vedea în continuare?


Scurt istoric sau mai bine spus, ceea ce am reușit eu să aflu despre această ruină, în scurta documentare pe care am făcut-o. Imobilul de care vorbesc se află situat vis a vis, raportat la bulevardul Tomis, de Casa fraţilor Zambaccian (acum restaurată), cunoscută și sub numele „Casa cu stafii”. Conform unor surse de încredere (o cunoscută colegă bloggeriță), în folclorul urban este numită „prostituata cu jartiera ruptă”.

Sulmona 30
Vedere dinspre strada Traian

Alte informații am mai găsit într-un articol din 26 noiembrie 2014, pe http://www.ziuaconstanta.ro, numit „Povestea unei retrocedări din strada Sulmona”, articol din care nu aflăm mare lucru, el urmărind firul unei retrocedări. Articolul poate fi consultat aici.

Sulmona 30
Vedere de la intersecția Traian cu Sulmona

Interesant este că în portalul „Listă firme” la această adresă apare sediul unei firme și anume, Tomis Construct.

Sulmona 30
https://www.listafirme.ro/tomis-construct-1889719/

Am mai avut șansa de a o putea întreba personal pe doamna dr. Doina Păuleanu dacă în decursul cercetărilor sale în arhive a găsit informații de interes despre imobil. Răspunsul a fost din păcate negativ.

Sulmona 30
Vedere de pe Sulmona

Și iată cum se vede din dreptul Casei cu stafii.

Sulmona 30
Vedere dinspre Tomis

Nu mi-am propus să isc polemici sau să caut vreo vină, mă întreb doar: O fi bine?


4 comentarii:

 1. Măhi, Radu, părerea mea e că ar trebui să dezvolți subiectul, că după eu cred că e foarte interesant. În plus, sunt sigur că ar da extraordinar pe lângă ”Castelul lui Drăculea”. Poate-poate, vom avea șansa de a ne numi, cetățenii țării ”Cimitirul”, asta apropo de autorități. Clădirea pare să fi fost una interesantă din punct de vedere arhitectural.
  Pe scurt, aș fi citit mai mult, mai vreau.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din păcate, cum am scris și în articol, dacă acest imobil a avut o poveste, s-a pierdut.

   Ștergere
 2. Cine stie ce poveste interesanta o avea acest imobil, cred ca ar fi interesant de aflat. Ceva scris, nu cred ca vei gasi mare lucru, mai mult decat ai gasit. Daca astazi nu mai prezinta interes ca si cladire, ca si poveste, sunt sigura ca, da.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cineva îmi spunea într-un comentariu pe un grup că „La finalul anului trecut s-a eliberat autorizatia pentru reabilitare si transformare in boutique hotel.” Poate că așa va ieși la iveală și povestea imobilului.

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !