DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

duminică, 21 ianuarie 2018

Vocea civică a constănțenilor ar trebui să se consolideze

Consolidarea vocii civice a constănțenilor în vederea salvării Cazinoului este una din dorințele și speranțele Asociației Arche, asociație care a organizat evenimentul-conferința „Cazinoul din Constanța. Pariază pe cultură” în data de 17 ianuarie. Am participat la conferința de presă organizată în aceeași zi și am spus și ascultat povești despre Cazinou în 18 ianuarie la librăria Dorian Grey. Consider că vocea constănțenilor ar trebui să fie mai sonoră și, în mod cert, mai manifestă. De aceea, cel puțin în acest aspect, susțin demersul

Despre ce a fost vorba? Imediat o să dau câteva extrase din comunicatul de presă (îl puteți citi integral aici), cam ceea ce am crezut eu că este mai relevant.

Contextul - pe 16 ianuarie 2018, monumentul-emblemă al Constanței a fost inclus pe lista celor mai periclitate 12 situri istorice din Europa, listă preliminară a programului „The 7 Most Endangered” derulat de către Europa Nostra din anul 2013. Lista finală a celor 7 situri se va anunța pe 15 martie 2018.

Important - Lista publicată prin programul „7 Most Endangered” nu trebuie privită ca o listă neagră sau o listă a rușinii, ci dimpotrivă, ca o oportunitate, o invitație la dialog în direcția deblocării procesului de restaurare și reactivare a Cazinoului din Constanța. Nominalizarea acestuia pe această listă certifică valoarea excepțională a monumentului pentru patrimoniul european.

Urgent - Una dintre principalele probleme ridicate de specialiști a fost necesitatea ca, până la pornirea lucrărilor de execuție, să se găsească soluții pentru punerea în siguranță și diminuarea degradării continue a Cazinoului.

Observații - Instituții ale statului pun bețe în roate altor instituții ale statului.

Obiective - Asociația ARCHÉ își propune să mobilizeze comunitatea și să creeze o punte de dialog între instituțiile ce au responsabilități legale în revitalizarea monumentului istoric, astăzi exclus din circuitul cultural, turistic și economic.

Personal, îmi rog colegii bloggeri să susțină acest demers prin mijloace specifice (o voi face și prin canale private), astfel încât să ajungem la o voce destul de puternică. Pentru că, sincer, Cazinoul este emblematic nu numai pentru Constanța, el este un monument al României.

Vă voi lăsa o imagine găsită pe You Tube din 2015 pentru că mă doare inima să pun una de acum, atât de mult s-a degradat în numai doi ani și un pic.

cazinou Constanta

6 comentarii:

 1. sa speram in minuni, se mai intampla cateodata!

  RăspundețiȘtergere
 2. Trebuie facut ceva de catre autoritatile locale urgent.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din câte am înțeles, blocajul nu este numai de la autoritățile locale. Dar dacă mai mulți am lua atitudine poate că s-ar mișca mai cu talent. :)
   Mulțumesc pentru distribuire!

   Ștergere
 3. Eu am fost in Constanta o singura data si nu am vazut Caziono-ul, dar am inteles ca e o atractie pentru turistii nostalgici. Pacat ca autoritatile nu vad asta si nu investesc in el.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o emblemă a orașului, a uneia din porțile de intrare în țară și un punct de atracție pentru toți turiștii, nu neapărat pentru cei nostalgici. Nu neapărat finanțarea ar fi o problemă! Mai mult punerea de acord a tuturor celor care au atribuții în problema refacerii lui.

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !