DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 12 februarie 2018

Unde găsim Băbească Neagră în Constanța

Băbeasca Neagră ar putea fi cel mai vechi soi de vin pe care l-a dat pământul românesc (din păcate, nu în Constanța) fiind desprins atât din istorie cât și din legendă. Burebista, Dicomes ori Decebal l-au cunoscut cu siguranță, Ștefan cel Mare îl prețuia, Richelieu (cardinalul Franței) îl elogia și soiul este menționat în „Ampélographie”, lucrarea de referință apărută în Franța 1901-1910.
vin rosu


Soiul a purtat și mai poartă, în cultură, diverse denumiri cum ar fi: Crăcană, Crangană, Căldărușe, Rară Neagră, Rășchirată ori Crăcănată. Aciditatea ridicată conferă vinului obținut din acest soi multă prospețime. Culoarea este roșu rubiniu (rubin țigănesc, ar spune unii). Aroma este complexă, de fructe roșii în pârg iar gustul este inconfundabil, identic cu cel al strugurilor bine copți din care provine. Eu, când l-am gustat, m-am gândit la fragi, la zmeură bine coaptă, chiar la gustul dulceții de trandafiri. Dar cel mai pregnant, cel pe care îl pot simți și în post gust este cele de vișine coapte. Îl prefer servit între 15 și 18 grade. Prospețimea și taninii catifelați îl fac potrivit la multe asocieri culinare.

Am căutat vinul acesta ani de zile în Constanța. Culmea, l-am găsit anult trecut, spre sfârșit, chiar la doi pași de unde locuiesc. Unde? Pe str. Mihăileanu nr. 5, colț cu Ștefan cel Mare, unde scrie: „La Glăveanu” - n-aveți cum să ratați.

magazin de vinuri

Aici poate fi găsit, la prețuri de bun simț, în trei variante. Baginbox (vărsat) vinificat în demisec sau demidulce (ceea ce îl face potrivit atât pentru domni cât și pentru doamne) ori la sticlă (demisec), toate trei de la Jariștea-Odobești. Pe cel îmbuteliat recomand să îl lăsați să respire minim 30 de minute înainte de a-l servi, astfel își va dezvălui toate secretele. Deși este vin roșu, nu am observat să aibă sedimente.

Babeasca Neagra

Vinul acesta chiar merită încercat, e o recomandare onestă pe care o fac în cunoștiință de cauză (nu am fost plătit sau recompensat în nici un fel pentru acest articol). Iar ca bonus, dacă ajungeți acolo, puteți descoperi o mulțime de alte vinuri din podgorii dobrogene sau din țară. Am apucat să pozez un raft cât s-a întors proprietarul să aducă sticla.

raft cu vinuri

Dacă apucați să gustați Băbeasca Neagră, vă rog să-mi spuneți cum vi s-a părut! 🙂 Și dacă vreți să-mi mulțumiți, să știți că nu refuz niciodată o sticlă din acest vin. Glumesc, căci tocmai am gustat un pahar!

Babeasca Neagra

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Este multă muncă, pasiune și dăruire în spatele unor vinuri. Și uneori, ca în acest caz, și multă istorie! :). Nu se putea să nu fiu pasionat! :)

      Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !