DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 12 martie 2018

Folosește profesioniști! Economisești bani și câștigi timp!

Folosește profesioniști! - este un sfat pe care îl dau, cu maximă responsabilitate, aproape tot timpul. Nu numai că economisești bani și câștigi timp, dar dacă dai peste unii care pun și suflet în ceea ce fac, atunci rezultatele vor fi excepționale și vor dăinui în timp.

Să exemplific cu o situație concretă. Mă voi referi în continuare la construirea unei case. Un exemplu comun, zic eu. Asta, pentru că nu cred că există om pe pământul ăsta care să nu își dorească o casă și să facă tot ce îi stă în putință ca să își împlinească acest vis. Voi face asta în contextul actual. Cel marcat de o evoluție accelerată a societății, atât din punct de vedere social cât și tehnologic. Astfel, orașele noastre au devenit mari aglomerări urbane care tind să ne sufoce și sunt locuri unde infrastructura nu reușește să țină pasul cu extinderea spațiilor construite. Iar în zonele rurale, cu rare excepții, această infrastructură lipsește cu desăvârșire. Noi tehnologii de construcții apar peste noapte sau sunt readuse la viață unele demult uitate. Materiale de-a dreptul revoluționare sau prietenoase cu mediul își fac loc rapid în preferințele noastre. Impactul nostru asupra mediului a fost exercitat, în mod iresponsabil, de prea mult timp, așa că acum suntem nevoiți să îl minimizăm astfel încât să putem da o șansă mediului să se refacă. Iar pe lângă toate astea trebuie să ținem cont că trăim în comunități în care fiecare individ are drepturi, aspirații și nevoi proprii. Toate aceste constrângeri ne obligă să avem reguli și reglementări. Știu, veți spune că prea multă birocrație, taxe și timp pierdut, strică. Și asta pentru că mărește semnificativ dificultatea și timpul alocat procesului de autorizare a unei construcții. Dar e normal să fie așa, deoarece siguranța în utilizare, durata lungă de viață a imobilelor și gradul de fericire al populației (ați observat că în ultimul timp este un indicator monitorizat constant?) sunt obiective importante pentru toți, atât stat, autorități locale, dezvoltatori, investitori sau, pur și simplu, celor care vor locui sau vor lucra în aceste spații.

obținerea avizelor de construire


Acronimele de genul DTAC (Documentație Tehnică pentru Autorizația de Construire) sau PAC (Proiect Autorizație de Construire) te încurcă? Avizele,  acordurile și autorizațiile de tot felul, te pun în dificultate? Simți că toate astea îți consumă timpul, ai senzația că zenul tău e țăndări, feng shui-ul gata să abandoneze nava, iar karma ta se ofilește încet și sigur atunci când încerci să le dai de cap singur? Te temi că pot apărea erori, discrepanțe între termenele de valabilitate al diferitelor autorizări? Te ajută faptul nu ești singurul care trece prin așa ceva? Sau, te ajută să știi că mulți au încercat, ajungând, după un timp mai lung sau mai scurt (în funcție de tăria fiecăruia), în situația de a își pune aceleași întrebări? Eu cred, cu tărie, că nu! Dar totodată știu (și nu cred) că poți, așa cum am spus de la început, să apelezi la profesioniști. Adică la arhitecții proiectanți, cei care alături de acel proiect de casă solicitat vă oferă, într-un pachet complet, și serviciile pentru obținerea avizelor de construire. Vă veți face favorul de a economisi bani și de a câștiga timp, așa cum, repet, spuneam de la început.

Fac o mică, dar o foarte mică, paranteză ca să vă spun de pe unde și cam ce avize și documentații vă sunt necesare, în funcție de situație:
-Obținerea de avize și acorduri necesare autorizării unei construcții de la Agenția de Mediu, Alimentare cu apă, Canalizare, Energie Electrică, Gaze Naturale, Transgaz, Petrotrans, Salubritate, Energie Termică, Telefonizare, Transport Urban, CNADNR, Securitate la Incendiu, Protecție Civilă, Sănătatea Populației și lista poate continua.
-Documentații pentru Începerea Lucrării – ISC, Finalizarea Lucrării – ISC, Recepția Lucrărilor; Plan de Încadrare, Ortofotoplan, Extras de Plan Cadastral, Extras de Carte Funciară.
Vă asigur că mai sunt încă multe altele, puteți să verificați, nu trebuie să mă credeți pe cuvânt! 🙂

Avantajele lucrului făcut de profesioniști, în speță de arhitecții proiectanți de care vorbeam, sunt certe și vă vor scuti de multe dureri de cap sau arsuri la stomac de care altminteri ați avea parte în decursul complexului și lungului proces pe care îl presupune autorizarea unei construcții. De regulă, pentru un proiect de casă, lucrurile ar trebui să decurgă în felul următor:

Se începe cu o consultare inițială care este, de fapt, partea cea mai importantă, cea în care visul prinde contur! Este momentul în care clarificați așteptările prezente și viitoare. Discutați cu arhitectul proiectant adaptările la stilul personal de viață, tot ce ține de amplasament și, evident, bugetul disponibil. După care sunteți gata să treceți la următorii pași.

obtinerea avizelor de construire

Urmează definitivarea și verificarea acelui proiect de casă ales. Asta se întâmplă atunci când elementele proiectului au fost bine definite într-un tot unitar și documentele preliminare (prima versiune de proiect) sunt evaluate împreună cu profesioniștii din domeniu. Pentru că opțiunea finală vă aparține exclusiv, aceasta vă și este supusă aprobării în vederea definitivării proiectului.

Proiect de casa

Odată personalizat și definitivat respectivul proiect de casă, se trece la documentația de autorizare de construcție (știți voi, chestia aia care-i îmbogățește pe cei care vând pastile antiacid sau pentru dureri de cap). Vi se oferă tot suportul pentru obținerea autorizației de construire dar și consiliere pe toată perioada execuției proiectului, astfel încât să nu fiți nevoiți să înfruntați răul necesar care este birocrația, rău care vine la pachet cu stresul accentuat și cu pierderea inutilă de timp. Aveți nevoie de toată energia pentru lucruri cu mult mai plăcute!

Ați citit cu atenție paragrafele de mai sus? Asta-i bine! Pentru că dacă aia ați căutat, atunci aia ați și găsit! Mai exact AIA Proiect - cei care mi-au rămas în memorie drept Proiectanții de visuri.

AIA Proiect

Articol scris în cadrul competiției Spring SuperBlog 2018, proba 3 - „Drumul spre succes este întotdeauna în construcție”.
Imaginile aparțin AIA Proiect.

2 comentarii:

  1. Treaba cea mai urata, mai plictisitoarea este sa umbli dupa obtinerea autorizatiei si a avizelor si din acest motiv cel mai bine este sa se faca treaba de la A la Z cu o firma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate și de aceea această treabă trebuie făcută cu profesioniști. Cei care pricep de la A la Z cum stă treaba cu avizele!

      Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !