DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

duminică, 18 martie 2018

Simplu, sofisticat sau unic? Ori toate trei?

De exemplu, azi aș vrea să fiu simplu, mâine sofisticat iar câteodată chiar îmi doresc să fiu unic. Așa sunt eu, mai complicat. Glumesc. Sunt o persoană activă, implicată în multe activități, care de care mai diferite. Evenimente sportive, cenacluri literare, degustări de vinuri, experiențe dobrogene și lista poate continua la nesfârșit. Aceste lucruri presupun o garderobă diversificată, adaptată tuturor tipurilor de ocazii. Totuși dulapurile mele nu sunt nici înghesuite și nici burdușite. Asta nu pentru că ar fi din cale afară de mari, prea multe sau eu prea organizat.

simplu sofisticat unic

Voi face aici o paranteză. Am fost un copil care a locuit tot timpul la oraș dar cu bunici la țară. Am fost crescut în spiritul cumpătării și al respectului pentru oameni și mediul înconjurător. Când plecam în vacanțe, aveam cu noi mereu o geantă plină cu obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care nu le mai purtam dintr-un motiv sau altul (bineînțeles, toate curate și în bună stare). Erau împărțite copiilor de prin sat, dacă erau ale mele sau ale fratelui meu sau adulților, dacă erau ale părinților, care le foloseau drept haine de lucru. Nu știu ce reacții aveau adulții dar eu vedeam cât de mult se bucurau copiii de vârsta mea. Chiar și în școală eram învățați despre reciclare și refolosire, țin minte că, printre altele (adică maculatură și cartoane, sticle și borcane, deșeuri metalice feroase și neferoase), se adunau și deșeuri textile. Îmi aduc aminte că făceam chiar mici excursii organizate pentru a aduna plante medicinale pe care apoi le uscam acasă înainte de a le preda la școală. Comunismul, cu toate tarele lui, a încercat să ia în serios problema celor trei R (Reciclare, Refolosire, Recondiționare). Am păstrat vii învățăturile acelor ani, am încercat să le transmit și copiilor mei, astfel încât și acum strângem hainele care nu le mai folosim și le donăm. Iar deșeurile le selectăm pe categorii chiar dacă ne este mai greu pentru că nu există infrastructura necesară.

SECOND HAND?

De ce nu? Cunosc o mulțime de doamne care își cumpără haine second hand, de la ele am primit o mulțime de sfaturi utile și ponturi despre cum să-mi diversific garderoba cu gust (lucru de care am în permanență nevoie, așa cum am spus).

magazin second hand
foto-Ben White-unsplash


De fapt, de la ele am aflat de Evernisaj, un magazin second hand pentru ținute de primă mână și zău dacă am fost dezamăgit! Asta fără să mai vorbesc despre economiile substanțiale pe care le fac, arătând mereu așa cum îmi doresc! De exemplu tocmai mi-am achiziționat o pereche de ghete Timberland cu puțin peste 60 de lei. Știu, îmi veți zice că a sosit primăvara dar am de gând să fac câteva drumeții prin păduri de munte, așa că pică tocmai bine!

Felul și modul în care ne îmbrăcăm ține de personalitatea fiecăruia. Personalitate care se reflectă în alegerile pe care le facem zi de zi. Sunt conștient că nu pot da timpul înapoi, nu pot schimba ceea ce industria de consum a făcut planetei dar și mentalității colective. În schimb, pot hotărî pentru mine ce fel de mediu vreau să las moștenire generațiilor viitoare.

încotro
foto: Allef Vinicius-unsplash

Și pot spune cu mâna pe inimă că mă pot îmbrăca atât simplu dar și sofisticat, din când în când pot fi și unic, toate astea fără să consum resurse inutil, făcându-mi un bine, atât mie dar și copiilor copiilor mei.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, proba 6 - Haine second hand purtate chic and smart

8 comentarii:

 1. Si eu intru o data pe saptamana intr-un magazin SH de unde de multe ori mi-am luat lucruri exceptionale de firma.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Doamnele întră mai des în orice fel de magazine, noi bărbații doar când avem nevoie de ceva! De aia-i bun un magazin online! :)

   Ștergere
 2. Eu nu prea le am cu brandurile, dar sa stii ca diferenta de calitate exista. Nu stiam de site-ul asta, recunosc. la cum arata hainele de la ei, e clar ca as prefera un tricou de firma SH decat unul nou din bazar.

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu mai urmaresc emisiunea " Bravo, ai stil" si mereu concurentele o spun cumva cu mandrie atunci cand achizitioneaza cate o piesa vestimentara dintr-un SH.Nu am nicio retinere sa achizitionez dintr-un SH. Mai stiu si eu un magazin online de unde mi-am achizitionat o geanta.

  RăspundețiȘtergere
 4. În Bucuresti sunt unul lânga altul în anumite zone. In cartier la mama, sunt cel putin 20 de magazine second hand. Problema cu magazinele fizice, sa le zic asa, e ca sunt prost organizate. Adica, spatii mici si haine extrem de multe. Nu poti sa vezi tot ce au, asa cum vezi produsele online.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, magazinele online sunt mai aerisite la privit poze! :)
   Și la Constanța am văzut câteva.

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !