DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

joi, 29 martie 2018

Totul pân' la morcov(i)!

Totul pân' la morcov(i)! - a explodat președinta consiliului bătând zgomotos cu un morcov în masă! Nu putem tolera așa ceva. Orice semn de slăbiciune ar putea duce la sfârșitul democrației! Nu era sigur dacă folosise pluralul sau singularul în exprimare dar implicațiile erau oricum evidente. Aduceți-l la mine pe Peter Rabbit! - a continuat tunător de la înălțimea scaunului prezidențial. Ce se întâmplase...

În republica vecină, printr-un concurs ciudat de împrejurări, ajunsese la putere generalul Lupescu (ciudat nume pentru un iepure, fie el și general). Prima acțiune făcută, în această calitate, a fost suspendarea accesului liber la morcovi, punând o rație de maxim unul pe zi. Restul de morcovi disponibili au fost închiși într-un siloz, o construcție impunătoare din inox strălucitor prevăzută cu o mulțime de elice de ventilație. Firesc, protestele în masă au izbucnit imediat. Colac peste pupăză, în fruntea manifestației din capitală fusese fiica președintei consiliului, aflată acolo în voluntariat, la cules de morcovi, fiică acum închisă și ea în temnițele de sub siloz, atât de aproape de morcovii pe care îi iubea și la care nu mai avea acces (să lingi miere de pe spini, a fost expresia pe care a folosit-o când s-a reîntors în libertate). Cea mai cruntă metodă de tortură! Așa că președinta nu avea de ales, trebuia să trimită după Peter, iepurele pe care n-ar mai fi vrut să-l vadă niciodată.

Peter, a cărui relație cu fiica președintei, Ribbana, fusese intens sabotată (pe motiv că morcovii pe care îi creștea aveau frunzele prea mici) se afla acum pe malul mării, pe o plajă la soare, întorcând, ca de obicei, priviri iepurești admirative. Nu mică i-a fost mirarea când a fost săltat, la propriu, de pe placa de surf (atunci când călărea cel mai tare val al sezonului) și adus fără ifose în fața președintei.

Inițial, Peter a refuzat orice misiune. Dar când i s-a explicat situația Ribbanei, nu a mai stat pe gânduri. A cerut doar să-și aleagă propria echipă și autoritate deplină în misiunea ce i se încredința. Totuși, a fost nevoit să accepte un compromis ( nu fără o iepurească împotrivire), iepurele de încredere al  președintei avea să-l însoțească. Un personaj cu o figură voit ștearsă, pe nume Lynch.

Echipa de șoc


Prima lui decizie, deoarece știa că lucrurile nu se vor desfășura aidoma celor care le vezi într-un film pentru copii, a fost să asigure și o cale de scăpare pentru Ribbana în caz că lucrurile vor lua o întorsătură neiepurească. Așa că a format o echipă de snipers (lunetiști) care să acopere retragerea în caz de nevoie.

Peter Rabbit

Un conflict între Peter și Lynch era, mai mult ca sigur, inevitabil. S-a întâmplat imediat după următoarea fază, în care iepurele desemnat (Micuțu) punea bombițe cu extract de varză pe structurile de rezistență ale silozului. Redau textual:
„- Micuțule, trebuie să intrăm, ești gata?
- Mai lasă-mă un minut, șefu'!
- N-avem un minut!
- Atunci nu mă mai ține de vorbă!”
Lynch a început să conteste autoritatea lui Peter, în pofida tuturor înțelegerilor stabilite, spunând că iepurii din echipa lui sunt prea libertini (de parcă nu ar fi fost iepuri). Peter a replicat imediat:
- Am venit aici să apărăm democrația, nu s-o practicăm! după care a trecut pe iepureasca pe care o știau doar ei, cei din vechea echipă, și a continuat fluid către Strunilă:
- Dacă mai comentează, știi ce ai de făcut!

Acțiunea a continuat așa cum fusese stabilită, între două pahare cu suc de morcovi, cu câteva ore înainte. Demnă de amintit ar fi scena în care Peter cobora pe una din elicele de ventilație fredonând „Învârte-mă iubito!”  pe acordurile din hitul Right Round (dacă nu-l știți, căutați-l! 🙂), în încercarea reușită de a o elibera pe Ribbana și de a reinstaura democrația morcovilor. Și, desigur, acest final de aventură!

Peter Rabbit

De remarcat, după sfârșitul acestei acțiuni de salvare, este că deși frunzele morcovilor crescuți de Peter au continuat să rămână firave, Ribbana s-a simțit fericită. O vreme! Iar Peter a devenit personaj de legendă, după el chiar s-a făcut și un film ce va avea ca dată de lansare, în România, 30 martie 2018. Și ca să vedeți că nu vă iepuresc, vă invit să urmăriți și trailerul filmului:Aceste fiind spuse, mă duc la munca mea de cercetare în ceea ce privește creșterea morcovilor mari. E o temă ce promite! Că vorba aia: Totul pân' la morcov(i)!

Toți șoldanii* ascultaseră, neobișnuit de cuminți și cu urechile lungite, povestea spusă de vârstnicul de-acum, profesor Peter. Salvarea Ribannei și reinstaurarea democrației morcovilor făcuseră din el o legendă care avea să dăinuie multe generații iepurești de-acum înainte. O legendă despre iepuri și morcovi...

Am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa!

O poveste scrisă, din perspectiva unui narator obiectiv, pentru Spring SuperBlog 2018, proba 11 - Peter Rabbit – Aventuri din (i)realitate.
*ȘOLDÁN, șoldani, s. m. Pui de iepure, până la un an. ♦ Fig. (Ir.) Epitet pentru un copil sau un tânăr; tinerel. 

8 comentarii:

 1. O da! Chiar promite tema asta, asa ca du-te si cerceteaz-o!:))

  RăspundețiȘtergere
 2. o sa mergem neaparat sa vedem filmul, ca tare ne-ai convins!

  RăspundețiȘtergere
 3. O aventura care se termina cu bine si un film bun si pentru copii dar si pentru parinti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sper să ajun să îl vâd și eu azi. Dacă nu, mâine cu siguranță! :)

   Ștergere
 4. O, da! Eu ştiu un fund... de grădină unde cresc acum morcovi foarte mari. Fără frunze!

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !