DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

vineri, 23 martie 2018

Vin(uri) în Noua Zeelandă

Când aveam vreo 10 ani am citit cartea lui Jules Verne, Doi ani de vacanță, o carte în care un grup de copii neozeelandezi trăiesc, fără voie, aventura vieții lor. Mi-a rămas în minte și în tot timpul care a trecut de atunci am tânjit, în secret, să ajung în locurile în care a început totul. Așa că, acum câteva zile mi s-a pus pata și m-am hotărât să-mi fac bagajele și să plec întracolo, având ca destinație orașul Queenstown.

Noua Zeelandă

Ai mei au fost un pic surprinși dar le-a trecut repede. Știu că la cei cincizeci de ani ai mei, atunci când îmi pun ceva în cap nu mai dau înapoi. Și apoi ce vină  am eu dacă cei de la CND Vacanțe Speciale mi-au deschis apetitul pentru tot felul de destinații speciale pentru vacanțe speciale? Se știe doar că nu sunt adeptul acelor vacanțe recomandate de familie, cuminți și anoste.

Deși îmi place să fiu surprins de locuri, oameni și obiceiuri, m-am documentat un pic înainte de a pleca. Au trecut totuși patruzeci de ani de când am citit cartea aia! 🙂 Dacă voi avea dispoziție de lacuri și ghețari pot alege între Lake Wanaka, Routeburn Track, Milford Sound sau Lake Wakatipu (îmi plac sonoritățile maori). Sau Hollyford Track pentru o drumeție mai specială. Ori pot petrece o zi întreagă reiterând goana după aur, adică Arrowtown și Tobins Track, Lakes District Museum. În mod sigur nu voi avea timp să mă plictisesc. Desigur, n-aș rata pentru nimic în lume platforma suspendată Nevis.

Totuși, eu pentru altceva mă duc acolo. Noua Zeelandă este cunoscută în întreaga lume pentru două soiuri de vin. Sauvignon Blanc-ul și Pinot Noir-ul. Cum eu sunt atras în special de vinurile roșii, voi face un pic de turism viticol în regiunea Central Otago, unde se pare că soiul de viță de vie Pinot Noir și-a găsit o casă cel puțin la fel de bună ca vechea Burgundie, chiar dacă diferită. Am înțeles că vinului neozeelandez îi place să fie mai altfel decât cel european, adică mai puternic, mai corpolent, mai fructos și aș vrea să testez dacă e așa. Bineînțeles, în compania preparatelor din miel, preparate care se bucură de o adâncă prețuire din partea locuitorilor insulei. Când mă voi întoarce, voi pune în bagaj câteva sticle de vin, motiv de povești despre destinații exotice pentru vacanțe speciale, cum este acest oraș „adventure”, Queenstown-ul. Pot să pun pariu, de pe acum, că nu mă vor crede că Kiwi, unul din simbolurile țării, nu vine de la fructul omonim ci de la o pasăre nezburătoare, denumire preluată cu mândrie și de locuitorii insulelor care alcătuiesc Noua Zeelandă.

Ca idee, regiunea Central Otago este cunoscută ca fiind cea mai sudică regiune producătoare de vin din lume, situată la 45 de grade latitudine sudică. Pinot Noir-ul a fost adus în zonă de francezul John Desire Feraud, ajuns acolo odată cu goana după aur din 1862, care a început să-l planteze doi ani mai târziu. Însă de abia de prin 1990, vinurile neozeelandeze au început să fie recunoscute în lume și să primească premii pe la diferite competiții internaționale.

Articol scris în cadrul Spring SuperBlog 2018, proba 8 - Călătoria ca inițiere, drum spre cunoaștere.

6 comentarii:

 1. Eu m-as duce acolo pentru peisaje. Si daca as nimeri în perioada decembrie-ianuarie, as avea ocazia sa vad Festivalul Luminilor din parcul Pukekura. Tocmai am vizionat un documentar despre Noua Zeelanda.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt de vis peisajele de acolo, din ce am citit. Dar eu sunt pasionat de vin, de cultura și munca din spatele lui. Și de curând am degustat un Pinot Noir neozeelandez, absolut fantastic. :)

   Ștergere
 2. Unii s-ar duce pentru peisaje, altii ca sa faca plaja sa sa manance feluri exotice, dar niciunuia nu ne-a trecut prin cap, pana la tine, ca avem si vinuri asa bune acolo.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru o vacanta exotica ai ales o destinatie deosebita. Oare vinul e mai bun decat Cotnari-ul nostru?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cotnari are două vinuri deosebite, vestite-n lume: Grasa de Cotnari și Tămâioasa Românească. Nu Pinot Noir. Oricum ar fi, e altfel și vreau să aflu în ce fel! :)

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !