DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 21 martie 2018

Zacusca, o experiență balcanică

Așa cu am anunțat pe pagina de facebook, am participat ieri la evenimentul „Zacusca de la masa de post, la masa boiereasca!”. De ce o experiență balcanică? Pentru că se face, în diferite variante, pe tot cuprinsul ei. Și cum Dobrogea este o zonă de mare diversitate etnică, este firesc ca un astfel de eveniment să se desfășoare la Constanța. Din respect pentru cititori nu voi intra în amănunte asupra rețetelor și gusturilor întâlnite aici, suntem totuși în post și nu doresc să stârnesc pofte care nu-și au locul în această perioadă. 🙂. 

Voi face o scurtă prezentare a participanților și produselor însoțită de câteva imagini (credit foto Ciprian Stroe). Gazda evenimentului a fost Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, specializarea Agricultură, laboratorul de Fitotehnie și Legumicultură, prin Conf. Univ. Dr. Ing. Irina Moise iar organizatori Inomar Cluster-TourX prin Laura Stroe și Stanica Enache și Asociația Țăranii Dobrogeni prin Ioana Moroșanu.

zacusca experienta balcanica

Participanții au fost (sper să nu fi uitat pe cineva): Paula Vals cu zacuscă de pește și cu zacuscă de vinete produse de ANGELO , Ioana Moroșanu cu feluritele tipuri de zacuscă cu dovleac, fasole, măr și țelină, Mirabela Burrichtercu cu zacusca de la Stejaru, Enise Alicu cu zacuscă tătărească, Tatiana Rovinar cu zacuscă de vinete și dovleac de la Casa Maria, Bia Cris, Bianca Folescu de la Vișina cu zacusca boierească cu gust autentic, Valentina Koker de la Jurilovca cu zacusca boierească cu pește. Toate stropite cu vinuri ecologice de la Crama Delta Dunării de la Somova/La Sapata (am vorbit pe larg în alte articole despre ele) prezentate de sommelier Carmen Paraschivescu.

zacusca

zacuscă

Angelo

vinuri ecologice

Închei aici cu speranța sinceră cu nu am trezit prea multe pofte. 😉 De fapt am vrut să spun, prin articol, că Dobrogea are ce oferi și merită descoperită pe latura produselor tradiționale.

8 comentarii:

 1. Toamna am grija sa-mi prepar zacusca; zacusca de vinete, de ardei, de fasole si de peste.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ferice de tine! Deși e de muncă, nu glumă, te poți bucura tot timpul de această „gustare”, căci asta înseamnă la origini!

   Ștergere
 2. Ba să știi că mi-ai trezit multe pofte! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu știu dacă există un emoticon cu degete încrucișate, dar te rog să mă crezi că nu asta am intenționat.

   Ștergere
 3. Habar n-aveam ca exista atatea feluri de zacusca. Probabil ca mai sunt si alte sortimente. Pe toate le pap cat ai clipi. :)))

  RăspundețiȘtergere
 4. Un periplu gastronomic superb! O încântare, dar din pacate pentru mine doar la nivel de imaginatie!

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !