DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 24 aprilie 2018

Bijuterii arhitectonice din Constanța în ruină - vila Dalas

Când mi-am făcut viza de flotant în 2010 (pe atunci serviciul respectiv se afla la vechiul sediu din Cuza-Vodă), cât timp am stat la coadă am admirat-o. Mi-am spus că e una din acele vechi bijuterii arhitectonice din Constanța care așteaptă să fie renovate. Pe atunci nu știam că are denumirea de vila Dalas. În urma unei situații de conjuctură, mă mutam în orașul de la malul mării și mă gândeam că o astfel de clădire nu are cum să nu fie renovată foarte rapid, e prea frumoasă ca să fie lăsată de izbeliște.

Se pare că m-am înșelat, după opt ani, la sfârșit de aprile 2018 clădirea arată mult mai rău decât atunci când am admirat-o prima oară.

vila Dalas


De curând am făcut câteva mici cercetări, în sensul  că am întrebat doi bloggeri constănțeni, Joie Negru și Zetu Harry, mai familiarizați decât mine cu clădirile din oraș. Așa am aflat că, după câte se pare, vila a  fost construită de Anghel Saligny la începutul secolului trecut pentru un comerciant grec, pe nume Dalas (Dalles în unele transcrieri). Unele surse spun că s-ar numi vila Gia, după numele soției acestuia. Pe timpul comunismului,  clădirea a găzduit Consulatul Libiei la Constanţa iar mai apoi, până în 2005, în clădirea de pe strada Ferdinand nr. 78 își aveau sediul Alianţa Franceză și o grădiniţă. Cum am fost impresionat de frumusețea clădirii i-am făcut câteva poze să rămână pentru viitor, în caz că i s-a pus gând rău și va fi demolată. Iată câteva detalii:

vila Dalas

vila Gia

vila Dalas

M-am plimbat un pic și în jurul ei, iată imagini de pe strada Atelierelor.

vila Gia

vila Dalas

Și imagini luate din spate, de pe Cuza-Vodă.

vila Gia

vila Dalas

În toată această poveste, eu am o singură nedumerire. De ce asemenea bijuterii arhitectonice din Constanța (vila Dalas fiind doar una dintr-un lung șir) pot cădea în ruină fără ca nici un edil să nu ia nici o măsură? Să nu uităm că au trecut, totuși, mai mult de opt ani. 

10 comentarii:

 1. Probabil, ca multe alte cladiri din Constanta si din tara, are un statut juridic incert si este "un bun al intregului popor", in traducere libera, al nimanui.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai degrabă cred că se așteaptă o portiță legală ca să poată fi demolată! :(

   Ștergere
 2. Nimanui nu-i pasa de caldirile vechi, istorice. Cred ca in fiecare oras este cate o cladire care este lasata in paragina.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt locuri în țara asta în care se întâmplă și lucruri bune din acest punct de vedere. Din păcate Constanța nu e printre ele!

   Ștergere
 3. Profesoara mea de franceză din liceu , Popescu, era președinta Alianței franceze. Am avut ocazia, in urma cu 25 ani sa vad și interiorul care era impresionant și îngrijit . Era un centru cultural .Acum , citind aceste rânduri, sunt profund dezamagita....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din păcate eu nu am avut ocazia să văd interiorul, dar nu am nici un motiv să nu cred că nu era așa cum spuneți. Și e adevărat, e păcat! :(

   Ștergere
 4. Am copilarit langa aceasta vila prin anii'70,eu o stiam de vila "Gia".In acea perioada era locuita de mai multe familii care stateau in chirie si am avut norocul sa o vad si pe interior.O cladire foarte frumoasa care s-a degradat cu trecerea anilor din nepasarea edililor acestui oras ,poate nu nepasare ci interesul unora.Pot sa va spun ca de cateori am avut ocazia sa trec prin zona,simteam un gol imens si o tristete vazand cum ajunge o ruina,aceleasi sentimente le am si pentru emblema orasului nostru"Cazino"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din fericire Cazinoul, se pare, a primit o șansă, de curând! Poate, poate... și vila Gia.

   Ștergere
 5. Să sperăm că această bijuterie va străluci din nou alături de alte clădiri de același rang..Și eu simt o tristețe când văd cum multe construcții vechi ajung în paragină până la stadiul în care nu se mai poate face nimic...Sperăm la ce e mai bun!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tare aș vrea să împărtășesc speranța ta! Din câte am înțeles nu au mai rămas decât zidurile! :(

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !