DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Visul meu și-a luat zborul! -articol premiat la Spring Superblog 2018

Privește-n sus și fă-mi cu mâna!

Motto: „ Mâine voi fi ceea ce am ales astăzi să fiu .”— James Joyce De mic copil am iubit literatura SF. După ce am terminat de citit căr...

sâmbătă, 28 aprilie 2018

Un fel de praz cu măsline

În așteptarea tradiționalului grătar de 1 Mai, la cererea fiului meu cel mic, am făcut un fel de praz cu măsline, o mâncărică ușoară, deși am reinterpretat-o un pic, că tot e la modă.

Rețeta nu e foarte deosebită și bănuiesc că o știe mai toată lumea, așa că nu voi insista prea mult asupra ei. Secretul stă în general, în vasul de gătit. Eu am folosit un tuci (nu din fontă, că nu se pupă cu roșiile).

Voi boldui ce am reinterpretat eu, nu de alta, doar ca să fie evident. Eu am tocat două cepuțe 🙂 cât de fin m-au ajutat cuțitul, mâinile și ochii. Am pus-o la călit într-un pic de ulei încins deja. Repede, am tăiat și câțiva ardei kapia (patru, curățati deja) și i-am aruncat peste ceapa aurită. Am pus capacul și am lăsat cele două legume să se mai înăbușească vreme de câteva minute, până când s-au muiat ardeii. Le-am răcorit rapid cu conținutul unei conserve de roșii cuburi în suc, o cană de apă și 4 căței de usturoi tăiați mărunt, atât cât să se poată strecura nevăzuți peste tot, lăsând în urma lor doar aroma fină. Am mai aruncat, într-o doară, două frunze de dafin și vreo patru sau cinci boabe de piper verde, după care am acoperit din nou.

Între timp, curăț cele două fire de praz, tai partea albă la o grosime de două degete și le las să mai respire în liniște pe fundul de lemn. Degust un pahar de Băbească Neagră (că deh, am obosit și tre' să-mi trag sufletul și eu cumva), după care le arunc să se mai perpelească cu restul, preț de vreo zece minute. Arunc și trei fire de oregano (sincer, nu știu ce mi-a venit).  Storc o jumătate de lămâie, pun măslinele negre tăiate (de astea am găsit, aveau gust bun și erau convenabile ca preț) și le las pe toate să se cunoască încă un pic. La sfârșit, mai pun un pic de busuioc uscat, pentru o ultimă tușă și las oala acoperită, cât să se mai răcorească. Iată o  imagine din oală!

praz cu masline

Între timp iese și fiu-meu de la școală (sincronizare perfectă 😉) și se duce direct la oala care se odihnea întrebând:
- Dar ce miroase așa? - de bine, zic eu că ar fi fost continuarea nespusă!
Și-a pus prima farfurie... și a mâncat-o!



praz cu măsline

A mai luat o porție... și a mâncat-o!


praz cu măsline

La sfârșit îl întreb și eu curios (nu apucasem să gust), cum a fost? Răspunsul lui, sper să îl redau cât se poate de exact, a fost:
- Un pic prea mult ulei și legumele cam tari. În rest a fost ok.

După ce mi-am înghițit o mică înjurătură domestică, gen „tu-ți pasca mă-tii!”, am gustat și eu, curios de remarca cu uleiul. Mai ales că știam că pusesem cantitatea mininimă pentru călit ceapa. Da, știam că am lăsat legumele un pic „al dente” (dacă mă pot exprima așa), dar asta a fost o cerință expresă de-a lui, făcută la o găteală anterioară.

Am mâncat și eu ce a rămas. Jur, n-am avut nimic de comentat! Și am încercat să fiu foarte critic. Ce recomand eu? Atunci când un adolescent vrea să mănânce praz cu măsline, în varianta clasică sau reinterpretată, ar trebui să îl gătească singur! Voi ce părere aveți?

12 comentarii:

  1. Arata fara cusur. La ce ai pus in ea, nu ma indoiesc ca e si foarte buna. Dupa doua farfurii halite, cred ca si eu ca a inceput sa-i gaseasca defecte :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi da! :) A zis că i-a fost foame, că școala îl secătuiește de energie și de aia a fost nevoit să mănânce două porții! ;)

      Ștergere
  2. Arata foarte bine. Mulțumim pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E mult spus „rețetă” dar mulțumesc! Mie chiar îmi place, făcută așa! :)

      Ștergere
  3. Nu ma asteptam sa gasesc pe blog si o reteta de mancare scrisa cu atat de mult umor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Nu am mai gătit de mult ceva de care să merite să scriu, dar mai am câteva pe blog, la rubrica specializată! :)

      Ștergere
  4. Eu cred ca daca puneai busuioc proaspat nu mai comenta nimic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stii cat imi place mie combinatia de praz cu masline? am incercat o singura data sa fac, dar nu mi-a iesit asa bun ca al mamei. Din pacate ea nu vrea sa faca pentru ca ei nu ii place.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se face foarte ușor! Secretul constă în vasul de gătit! Nu mă îndoiesc că dacă vei mai încera îți va ieși!

      Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !