DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 14 mai 2018

Cuptorul din bucătărie - două lucruri ce trebuiesc făcute chiar acum.

Cuptorul din bucătărie este un echipament de care nu ai cum să te dispensezi fie că ești bucătar amator sau de ocazie, fie că ești pasionat de gătit (ca mine). Nu îmi schimb foarte des cuptorul dar în momentul în care o fac există „două lucruri ce trebuiesc făcute chiar acum”, dacă îmi permiteți să mă exprim așa.


cuptor bucatarie

Fac întâi o scurtă paranteză. Cea mai mare abatere pe care o poate avea unul din echipamentele de bucătărie se înregistrează de obicei la cuptorul aragazului din bucătărie. Poate fi oarecum dificil să verifici cu mâna (vă rog să mă contraziceți dacă puteți 🙂) dacă își face treaba cum trebuie. Ceea ce face ca un cuptor să fie bun, este capacitatea de măsurare și reglare precisă a temperaturii, adică controlul și reglarea reacțiilor care se petrec acolo. Un cuptor care poate păstra o temperatură constantă de-a lungul unui interval de timp definit, poate însemna un mare plus în privința gătitului și a coacerii.

Haideți  să vedem care sunt cele „două lucruri ce trebuiesc făcute chiar acum”. Rețineți, nu dau sfaturi, spun doar cum procedez eu.

1) Uniformizez căldura și timpul de revenire al cuptorului.


În momentul în care ai încălzit, preîncălzit cuptorul și vrei să introduci ceva în el sau să verifici, să întorci sau mai știu eu ce îți trece ție prin cap, acea acțiune te face să îl deschizi. În acel moment, deschiderea cuptorului te lasă doar cu pereții fierbinți, ceea ce nu prea te avantajează din nici un punct de vedere. Zic și eu...

O chestie care mă ajută, este să pun o cărămidă  între grătarul de jos al cuptorului și cel de al doilea, fără să pun ceea ce gătesc direct pe ea (pe cărămidă). Acea cărămidă face două lucruri importante. Așezată pe sursa de căldură servește ca difuzor între elementul de încălzire și tava de coacere, dând o căldură mai uniformă. În al doilea rând, acționează ca o masă termică, ceea ce ajută la refacerea rapidă a temperaturii  atunci când deschid ușa cuptorului.

Note: O cărămidă de calitate, groasă și grea poate fi mai potrivită. În plus, șansele să se crape sunt ceva mai mici.

caramida

Atenție!!! - Cărămida, ca orice masă termală, va încetini încălzirea cuptorului. Așa că ar trebui să te asiguri că aloci destul timp pentru încălzirea lui. 😉

2) Calibrarea cuptorului.


Te-ai întrebat vreodată de ce dai butonul cuptorului, să zicem la 190 de grade Celsius (așa cum scrie pe marcajele butonului de cuptor) și magiile prescrise în rețetă refuză să se întâmple? Păi, e simplu. Trebuie să calibrezi cuptorul. O metodă simplă este cea cu zahăr. Zaharoza, la 186 de grade Celsius se transformă în ceva asemănător sticlei. Deci, dacă setezi cuptorul la 177 de grade Celsius chiar și după o oră zahărul ar trebui să arate cam la fel. Poate căpăta o culoare ușor maronie, fără să se topească (în caz contrar cuptorul tău e prea încins). Mărește temperatura la 190 de grade Celsius. Zahărul ar trebui să se topească complet în cam 15 minute (în caz contrar, cuptorul este calibrat la o temperatură mult prea redusă). Calibrează și reține, eventual notează!

Despre lespedea din piatră pe care o folosesc când am poftă de o pizza, într-un articol viitor. Iar dacă nu am explicat destul de bine, voi răspunde cu drag, în comentarii, la întrebări. Spor la cuptor!

În altă ordine de idei, dacă doriți să vă faceți o idee despre ce cuțite v-ar ajuta prin bucătărie, puteți arunca un ochi p-aci'


6 comentarii:

 1. Felicitări pentru articol și pentru felul tău de a fi! Am încercat și eu o rețetă scrisă de tine pe blog mai demult!

  RăspundețiȘtergere
 2. Super tare! Al meu, pe minim, trapta 1, că e pe gaz, face scrum.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu stiam de aceste lucruri, nici macar de caramida.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trebuie să fii un pic scormonitor, să te întrebi de ce anume se întâmplă anumite lucruri în bucătărie (la gătit) ca să îți pui problemele astea. :) Nu trebuie să-ți faci griji, peste 98% din oameni nu se gândesc la ele! ;)

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !