DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 1 mai 2018

Cuțite de care e nevoie în orice bucătărie

Îmi place să bucătăresc. Nu foarte des și nu orice. Dacă sunteți pasionați în ale gătitului sau pur și simplu sunteți nevoiți să o faceți, sunt sigur că știți care sunt acele cuțite de care e nevoie în orice bucătărie. Așa că acest articol este pentru cei care pășesc sfioși pentru prima dată într-o bucătărie cu gândul să încerce să gătească ceva. Deasemenea, ceea ce voi spune nu are nimic de a face cu ceea ce se folosește într-o bucătărie profesionistă, acolo vorbim de altă ligă. Sunt doar câteva sugestii venite de la un amator cu ștate vechi pentru amatorii începători.

cutite de bucatarie

Imaginea de mai sus este doar cu titlu de prezentare. Eu nu îmi cumpăr niciodată seturi de cuțite deși am câștigat la diferite concursuri câteva (le-am făcut cadou). Asta pentru că sunt destul de pretențios și vreau ca fiecare cuțit în parte să mi se potrivească perfect în mână și să fie adaptat modului meu de lucru, ceea ce rareori se întâmplă în cazul seturilor. De aceea prefer să le cumpăr separat.

Cuțitul de bucătar.

Cele obișnuite au între 20 și 23 de cm. Eu folosesc unul de 25 de cm cu lamă ștanțată și unul de 23 de cm cu lamă forjată (un pic mai greu). Lama ar trebui să fie ușor curbată, ajută la multe operațiuni. Cel cu lama forjată îl folosesc cel mai mult atunci când feliez carne.

Cuțitul de pâine.

Eu am un cuțit de pâine încovoiat, cu lamă zimțată și mânerul mai sus decât lama.

Cuțitul de dezosat.

Trebuie să se strecoare printre oase de aceea trebuie să fie subțire și cu lamă ceva mai flexibilă. Eu am și un cuțit de filetat pește, dar asta-i altă poveste.

Cuțitul de decojit.

Este probabil cel mai folosit cuțit în bucătărie așa că le aleg să fie cât mai versatile. Am de obicei câte două, din care unul cu lamă zimțată.

Orice cuțite ați folosi o pilă diamantată pentru ascuțirea lor nu trebui să vă lipsească și iată de ce:
- cuțitele ascuțite taie mai bine orice! 🙂
- forța de apăsare este mai mică, obosești mai puțin și, foarte important, e mai improbabil să-ți alunece cuțitul și să te tai.

fund de bucătărie

Acum, dacă tot am vorbit despre cuțite trebuie să spun câteva cuvinte și despre tocătoarele (fundurile) de bucătărie. Sunt de diferite forme, dimensiuni și materiale. Eu am, în principiu, cel puțin două. Unul din lemn de esență tare și unul din diverse materiale plastice (experimentez încă). Aici dimensiunea chiar contează, cu cât e mai mare cu atât e mai bine, cu condiția să încapă în mașina de spălat vase (nu cel din lemn) sau în chiuvetă. Mare grijă la contaminarea încrucișată (în special carne crudă alături de alte alimente). Eu mai spăl fundurile din lemn cu oțet.

Dacă nu m-am exprimat destul coerent nu ezitați să puneți întrebări în comentarii. De obicei răspund destul de repede.

8 comentarii:

 1. Eu am atatea cutite in bucatarie, ca daca s-ar organiza o perchezitie, m-ar baga la trafic. Bineinteles ca nu folosesc decat cateva. In plus fata de cele mebtionate de tine, mai am un mini-satar pentru tocat si doua dispozitive pentru decojit. Unul are taisul atat de fin ca fac cele mai subtiri chipsuri din cartofi si cele mai fine feliute de parmezan.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am și eu dispozitive de decojit, dar am rețineri în a le numi cuțite! :) Eu fac chipsuri de dovleac, am scris pe blog! :) Am și satâr dar tot așa, consider că intră la altă categorie și, în plus, îmi este incomod să lucrez cu el.

   Ștergere
 2. Am multe cutite, unele nici nu stiu pentru ce sunt bune. Folosesc mereu doar doua.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Atât timp cât te descurci și îți faci treaba ușor și cu plăcere, nu văd nici o problemă! :)

   Ștergere
 3. Si totusi nu reusesc sa aflu cu ce cutit tai un pachet de carne congelata!
  Oare exista? Asa, fara sa am nevoie de trusa de prim ajutor alaturi! 😅
  Seara placuta, Radu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :) Din câte știu există! Gândește-te numai cum taie eschimoșii carnea de focă congelată că să îșși hrănească atelajele. Dar nu știu nici unul de uz casnic! :)

   Ștergere
 4. am castigat si eu la un concurs un cutit de bucatar. Nu stiu de la firma este, dar e cel mai smecher cutit. Il folosesc la aproape orice, mai putin curatat legume.

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !