DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 21 mai 2018

Fostul Hotel Marea Neagră

De câte ori cobor pe strada Traian către Piața Ovidiu, când ajung în dreptul numărului 4 mă simt cuprins de niște sentimente amestecate.

fostul hotel Marea Neagră

În primul rând încerc să nu fac zgomot și să mă strecor cât mai repede. Am impresia că o bucată din ruină se poate desprinde oricând și poate cădea în stradă. O fi de vină acea fisură uriașă care se vede în următoarea imagine? Rafalele puternice de vânt nu sunt chiar o raritate în zonă.

str Traian nr 4

Această fațadă este oarecum împrejmuită pentru consolidare deși nimic nu pare să se miște p-acolo. Pe site-ul observator.ro ni se spune: „În prezent, încă se lucrează la fundaţie, se stabilează terenul, pământul de fundare regăsindu-se mai jos decât în alte zone din Constanţa, datorită acestui fapt mai toate clădirile din Piaţa Ovidiu având două sau trei subsoluri.” Așa o fi... 🙂

str Traian nr 4

După ce îmi înving temerile încerc să-mi imaginez frumusețea trecută a acestei clădiri prin prisma singurei fațade rămase în picioare.

fostul Hotel Marea Neagră


fostul hotel Marea Neagră

Iată și cum arăta fostul Hotel Marea Neagră cu ceva mulți ani în urmă.

fostul hotel Marea Neagră

După ce îmi termin exercițiile de imaginație nu pot să nu mă întreb: de ce fel de imbold ar fi nevoie să punem în valoare aceste ruine din oraș și prin urmare să păstrăm și să respectăm identitatea centrului vechi?

Ca scurt istoric voi cita o declarație dată de dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa pentru http://observator.ro, în martie 2016:
„Clădirea este dinainte de primul Război Mondial. Avea un calcan către Piaţa Ovidiu, care a ajuns foarte cunoscut, fiind reprodus în toate imaginile de epocă. Era o clădire monumentală, un hotel bine văzut, dar nu era unul extraordinar de cunoscut, de frecventat, cu pretenţii, cum a fost Hotelul Carol I. A fost o clădire în stil eclectic, apreciat pentru forma şi locul în care exista, pe atunci centrul Constanţei. Mă bucur că se reabilitează clădirea, pentru că era o rană a oraşului, şi speră că va fi refăcută după planurile originale, pentru că acestea s-au păstrat“

2 comentarii:

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !