DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

joi, 24 mai 2018

Pensie de invaliditate de 520 lei - ce poți face cu ea?

O pensie de invaliditate pentru capacitate de muncă pierdută cel puțin jumătate (adică gradul III de invaliditate) are, la data la care scriu acest articol, cuantumul de 520 de lei. Adică aproximativ 112 euro sau vreo 130 de dolari americani.Este adevărat, legea îți permite să mai lucrezi cu jumătate de normă și teoretic ai putea să-ți mai echilibrezi veniturile. Dacă a reușit să facă cineva asta, rog să-mi spună și mie cum a reușit (dau o bere din primul salariu). Eu m-am izbit de noua legislație a salarizării care are prea multe lacune în privința muncii cu normă parțială iar angajatorii, pe bună dreptate, se feresc să mai încheie astfel de contracte. Am fost chiar și la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța să mă înregistrez ca persoană în căutarea unui loc de muncă și rezultatul a fost că m-au înregistrat ca șomer neindemnizat deși cuponul de pensionar (acea pensie de invaliditate) spunea cu totul altceva. Așa că sunt mândrul posesor al unui carnet de șomer care de 4 luni nu a folosit la nimic, în sensul că nu am primit nici măcar o ofertă de muncă sau un curs de recalificare. Probabil că nu există cerere...

somer neindemnizat

Dar să revenim la subiect, ce poți face cu o pensie de 520 de lei? Păi mai nimic, așa că articolul va fi scurt, deci neplictisitor. După ce achit întreținerea, utilitățile, net-ul și telefonul îmi mai rămân aproximativ 250 de lei. Adică vreo 8.06 lei pe zi sau 1.734 euro pe zi. O sumă frumușică, cu care poți să-ți faci de cap, ar spune unii! De acord, numai că trăiesc în România, nu în Cuba sau în Zimbabwe.

Colac peste pupăză, din 2016 de când primesc această frumoasă pensie a intrat la apă cu ceva puțin sub 6%.

Pensie de invaliditate de 520 lei

Se spune că de la 01.06.2018 va crește undeva la peste 600 de lei. Până atunci vă rog să-mi spuneți cum aș putea cheltui, într-un mod interesant, frumoasa sumă de 8 lei pe zi. Menționez că îmi plac ideile creative.

5 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. În situația asta ajung toți cei care au o formă de cancer... sau alta. Mă refer la cei care nu au terminat stagiul complet de cotizare.

   Ștergere
 2. Răspunsuri
  1. Nu știu dacă așa este, dar nu este o pensie care să-ți permită altceva în afară de dreptul de a respira.

   Ștergere
 3. Aceeasi pensie am avut-o si eu pana acum 2 luni,acum este de 640 lei in conditiile in care am aparat de oxigen acasa, operatia pe cord este foarte riscanta datorita celorlalte diagnostice deloc putine.

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !