DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 28 mai 2018

Bijuterii arhitectonice din Constanța în ruină - Vila Regnier

Nu se poate ca în Constanța anului 2018 să pășești prin centrul vechi al Constanței și să nu dai peste ruine. Și nu vorbesc de ruinele vechilor construcții tomitane, multe dintre ele încă îngropate. Mă refer la multe construcții relativ recente, multe dintre ele clădiri istorice, de patrimoniu, cu care orice oraș european s-ar mândri și le-ar pune în valoare. Azi va fi vorba de Vila Regnier sau fostul Hotel Francez (așa cum mai este cunoscută).

Sincer nu îmi pasă dacă în spatele acestei tărăgănări cu zecile de ani a conservării unui patrimoniu, poate unic, stă nepăsarea, neputința, vidul legislativ sau doar interese meschine. Știu doar că locuitorii Constanței ar trebui să ia atitudine și să nu mai permită continuarea acestei stări de fapt. Dacă veți căuta după eticheta Constanța pe acest blog sau după haștagul #Constanța pe Facebook veți vedea că am atras atenția și asupra altor clădiri, mult prea multe după părerea mea. Niciodată nu am acuzat, doar am atras atenția...

Dar hai să revenim la Vila Regnier, parcă prea m-am aprins. Nu știu cum mi s-au îndreptat pașii în direcția aceea. Stau de opt ani în oraș și a fost prima dată când am ajuns în acest loc. Din fosta Piață Basarabi (puțin mai jos de Piața Ovidiu, spre hotelul Palas), am luat-o la stânga spre faleza care mărginește portul turistic Tomis, pe ceea ce am aflat că s-a numit stradela Basarabi. Și cuprins de uimire am început să fac poze cu telefonul mobil (într-un fel de tur al clădirii). Pentru că am crezut că toată lumea trebuie să le vadă!

vila Regnier

Mergem acum spre terasă.

hotelul Francez

De pe terasă se poate arunca un ochi în interior.

Vila Regnier

Vila Regnier

Vă vine să credeți că pe aici au trecut de-a lungul timpului membrii familiei regale și mari personalități ale României (și nu numai)? Iată și o vedere dinspre mare.

Vila Regnier

Să vedem și platforma (terasa).

Vila Regnier

Și scările care coboară în portul turistic Tomis.

Vila Regnier


Vila Reigner


vila Regnier

O poveste mult mai completă a clădirii decât aș putea să o fac eu o găsiți în articolul celor de la Ziua de Constanța iar mai multe imagini din această scurtă incursiune în albumul dedicat de pe pagina de Facebook a blogului.

Încă o dată, nu acuz pe nimeni. Dar refuz să cred că nu se poate face nimic ca să salvăm acest patrimoniu inestimabil.

4 comentarii:

  1. Pacat, sunt amulte astfel de locuri care au ajuns in paragina in toata tara.

    RăspundețiȘtergere
  2. din pacate, cam tot orasul este o ruina si nici nu se vede vre-o miscare!

    RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !