DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 5 iunie 2018

Bijuterii arhitectonice din Constanța în ruină - Vila Elena

Este imposibil ca mergând de la gară pe bulevardul Ferdinand să nu remarci, fie că ești pe jos, cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun, această ruină (pe partea dreaptă în sensul de mers spre centru) în imediata apropiere a alteia despre care am scris, Vila Dalas. În comentariile acelui articol promiteam că voi reveni curând cu imagini despre acest alt monument al nepăsării de pe unul din principalele bulevarde ale orașului. Nu m-am ținut de cuvânt, știu. A trecut ceva timp și singura mea scuză ar putea fi birocrația excesivă a sistemului de sănătate din România, cea cu care am pierdut ore, zile, săptămâni în rezolvarea unei probleme relativ urgente și personală. 🙂

Dar să trecem la fapte. Cu greu, dar nu imposibil, se poate desluși  textul VILA ELENA  și anul, 1924. Bine, 1924 nu prea se vede, trebuie să mă credeți pe cuvânt. 

Vila Elenă

Pe site-ul Ordinului Arhitecților apărea mai demult următoarea descriere: „corpul din față, cu o fațadă având un frumos placaj din piatră, îl putem cataloga având un stil eclectic, dar cel din spate are o volumetrie simplă și a suferit în timp modificări”. Din datele găsite de mine se pare că acest imobil încă le aparține și se intenționează să devină Casa Arhitectului, sediul O.A.R. Dobrogea, deși ultimele lucrări efectuate de ei s-au întâmplat cam demult (sunt menționate aici însoțite și de imagini de la acea vreme).

Scurt istoric spicuit din surse publice:
Un prim proprietar în perioada interbelică ar fi fost Tache Manicatide, cel care i-a dat numele casei de “Vila Elena”. Dar din cauza celor două războaie din secolul trecut, o mare parte din documentele primăriei au fost pierdute,  în depozitele Arhivelor Statului nu se regăsește nimic. Există presupuneri că acest prim proprietar (ce avea origini grecești)  a denumit-o Vila Elenă (adica “Vilă Grecescă”), dar nu există dovezi clare în acest sens. În 1942 Tache Manicatide a vândut Vila Elena familiei Şteflea, care nu a locuit aici decât opt ani, în anul 1950 imobilul fiind naționalizat. După 1990, moștenitorii familiei Şteflea au solicitat recuperarea imobilului, reușind, în primă fază, să-l recupereze parțial și apoi, integral. Filiala Dobrogea a Ordinului Arhitecților, cu ajutor material și de la O.A.R. central, a achiziționat acest imobil pe care vrea să-l redea Constanței ca o <Casă a Arhitectului> -conform doamnei Claudia Pintilie de la VoceaConstanței.ro.

Haideți să vedem și cum arată acum clădirea, de fapt ruina, la cinci ani trecuți de la finalizarea concursului rămas fără câștigător (cred că am exagerat un pic, de abia pe 29.11.2018 se împlinesc 5 ani 🙂).

Vila Elenă


Vila Elenă


Vila Elenă


Vila Elenă


Vila Elenă


Acestea au fost imagini luate de pe bulevardul Ferdinand. Să o vedem și din laterale sau din spate.

Vila Elenă


Vila Elenă


Vila Elenă


Vila Elenă


Vila Elenă

Mai există locuitori ai aceste bijuterii arhitectonice din Constanța aflată în ruină, deși (se pare) aparține Ordinului Arhitecților. Cel din România! Oare în ei să ne punem baza că ne-o vor reda orașului? Întreb și eu...

Vila Elenă

4 comentarii:

 1. Mare păcat! Păcat de o clădire monument ce stă să cadă și păcat si de oamenii care locuiau acolo si cune știe pe unde au ajuns. Înainte de 1989, am intrat o dată în interior. Locuia acolo o fostă colegă de liceu. Interiorul fusese "remodelat" pentru mai multe apartamente. Dar era cochet si primitor. Dacă îmi aduc bine aminte, pe fațadă scria "Vila Elena 1912-1924.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din păcate nu am văzut-o decât în stadiul de ruină. Când mai ajung în zonă voi încerca să iau o imagine mai bună a inscripției.

   Ștergere
 2. Ma doare sufletul cand vad atata delasare si nepasare din partea celor care ar trebui sa aiba grija de comorile noastre.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În acest caz se pare că O.A.R. este proprietarul, ceea ce mă nedumerește complet! :(

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !